Header

Alltså varför har jag inte testat detta tidigare? Det var verkligen SÅ gott!! Det bästa är att nu kan man välja själv hur söt den ska vara genom att lägga till mer florsocker, vilken konstistns den ska ha med hjälp av oljan och hur mycket chokladsmak med hjälp av kakaon. Du kan få nutellan precis som du själv gillar den, och et tar mindre än 20 minuter!

Ingredienser:

200 g hasselnötter

1 dl kakao

3-4 msk rapsolja

1 nypa vaniljsocker

1 krm salt

Gör såhär:

Lägg ut alla hasselnötter på en plåt och rosta dem i ugnen tills de börjar bli mörka. Häll sedan nötterna på en kökshandduk och gnugga med händerna tills skalet åker av. Mixa nötterna i en matberedare tills de blir som ett krämigt smör.

Tillsätt kakao, socker och salt och mixa till en jämn massa. Fortsätt mixa och häll under tiden ner rapsolja i smeten tills du får den konsistens du vill ha. Häll upp i en burk med lock och förvara i kylskåp.

Jag valde att ha en ganska fast konsistens på min nutella. Jag valde även att inte ha i så mycket florsocker då jag ville behålla den mörka nötiga smaken som blev av de rostade nötterna. Det är självklart valfritt ifall du gillar mer sötma eller kanske starkare kakaosmak.

Receptet är inspirerat härifrån!

Sista inlägget i #nouw30daychallenege. Den här månaden har gott så fort och jag har lärt mig så många nya recept. Jag hoppas att jag har inspirerat er för jag har i alla fall upptäckt nya godsaker. Jag kommer självklart fortsätta lägga ut recept och förhoppningsvis inspirera men kanske inte varje dag...

Alla recept finns under kategorin Vegotips och jag tycker verkligen att ni borde testa något eller några av recepten!

Kram!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det här är en väldigt bra nybörjarrätt när man vill trappa ner på sitt köttätande. Det ser ut och smakar nästan likadant som vanlig bolognese, men helt vegansk. Supergott och enkelt och även barnvänlig. Receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser:

1 morot

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

rapsolja att fräsa i

1,5 dl svarta belugalinser (jag hittade inga belugalinser så jag tog gröna och det funkade bra)

500 g krossade tomater

2 dl vegansk crème fraich

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk socker

1 msk balsamvinäger

lite spiskummin (kan uteslutas)

4 portioner spagetthi

salt och peppar

basilika eller oregano

Gör såhär:

Skala och riv moroten grovt samt skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i lite olja i en kastrull och tillsätt linser, krossade tomater, crème fraiche, vatten, buljongtärning, socker, balsamvinäger och eventuellt spiskummin. Låt puttra under lock på glänt ca 25 minuter eller tills du tycker att linserna har fått bra konsistens. Mixa sedan såsen med en stavmixer. Koka pastan under tiden såsen puttrar klart. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika eller oregano.

Receptet är inspirerat från Sara Ask och Lisa Bjärbos Mera vego.

Kram!

Likes

Comments

Jag älskar verkligen risotto och det är en sån där rätt jag gör om jag inte planerat något annat. Idag testade jag ett recept med rödbetor i också och det var verkligen så gott. Receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser:

4 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

4 rödbetor

2 msk raps- eller olivolja

3 dl avorioris

2 dl vitt matlagningsvin

2 msk grönsaksfond

7 dl vatten

2 dl vegansk ost

salt och peppar

Gör såhär:

Finhacka lök och vitlök. Skala och riv rödbetorna grovt. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de blivit mjuka och fått lite färg. Tillsätt rödbetor och ris och lås fräsa med någon minut. Tillsätt sedan vin och låt koka upp under omrörning. Häll sedan i fond och någon deciliter vatten och fortsätt röra. Tillsätt lite vatten i taget i takt med att det kokar in. När riset blivit lagom mjukt, tillsätt riven ost och smaka av med salt och peppar.

Jag toppade med krutonger och serverade tillsammans med bladspenat och stekt sparris.

Receptet är inspirerat från Sara Ask och Lisa Bjärsbos Mera vego.

Kram!

Likes

Comments

När min mamma fyllde år så bakade jag självklart en tårta till henne. Jag hade en tanke och satte ihop lite olika recept för att få den som jag ville. Det är en chokladtårta med hallongrädde i mitten och en chokladsmörkräm runt omkring. Den blev riktigt god och trots att den var vegansk så uppskattade till och med pappa den.

Ingredienser:

Tårtbotten

3 dl strösocker

1 1/2 dl kikärtsvatten

4 1/2 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

100 g mjölkfritt margarin

1 dl växtmjölk

Hallongrädde

1/2 dl sojagrädde

2 dl frysta upptinade hallon

Smörkräm

100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

1 paket florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g på mackan

1/2 dl kakao

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en tårtform (20-22 cm i diameter), jag bröade med kakao för att få snygga kanter. Vispa upp strösocker och kikärtsvatten i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Häll upp tårtbottssmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen. Ta ut, låt svalna och dela i två delar.

Vispa grädde lätt. Blanda i de upptinade hallonen. Blanda ihop ordentligt och mosa hallonen efter egen smak. Mixa även ihop alla ingredienser till smörkrämen till en slät klumpfri smet.

Bygg ihop tårtan genom att först lägga lite hallongrädde på ett tårtfat (jag använde ett fat man kan snurra köpt på wish) och sedan lägga första delen av tårtbotten på det. Lägg sedan på nästan all hallongrädde och lägg över andra delen av tårtbotten. Gör ett tunt lager runt hela tårtan med det sista av hallongrädden. Spritsa sedan smörkrämen till rosor runt hela tårtan.

Receptet till tårtbotten är inspirerat härifrån!

Receptet till smörkrämen är inspirerat härifrån! Där finns även mer information om hur man spritsar.

Kram!

Likes

Comments

Ännu en maträtt med curry vilket förvånar mig. Den här månaden nu som jag har testat nya recept har alltså lärt mig att tycka om curry. Självklart är det en pastarätt igen också, för det är så gott. Receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser:

1 gul lök

2 burkar vita bönor (6 dl kokta)

1/2 msk curry

1 msk tomatpuré

400 g krossade tomater

5 dl vatten

2 1/2 dl sojagrädde

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl pasta, t.ex skruvar, penne eller makaroner

1 liten burk majs

Gör såhär:

Hacka den gula löken fint och bryn den några minuter i lite olja. Den ska bli mjuk och få lite färg. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Rör ner dem i grytan tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, curry, vatten, grädde och buljongtärningar.

Koka upp allt och häll sedan i pastan. Låt sjuda tills pastan är färdig. Avsluta med att röra ner majsen.

Receptet är inspirerat från Mattias Kristianssons Välkommen till vegoriket.

Kram!

Likes

Comments

Alltså hur goda blev inte dessa? Förvånansvärt nog gillade jag dessa och de passade så bra att äta som lite kvällsmat efter träning. Jag åt pannkakorna dagen efter till frukost också tillsammans med hallon istället för kikärtssalladen vilket var precis lika bra!

Ingredienser:

Solrosfröpannkakor

3 dl solrosfrön

5 dl havremjölk

2 dl bovetemjöl

Kikärtssallad

2 burkar kikärtor

1 zucchini

2 morötter

2 msk tahini

1 msk citronsaft

1 msk olivolja

salt och peppar

Gör såhär:

Pannkakor

Blanda solrosfrön, mjölk, mjöl och en nypa salt i en matberedare och mixa till en slät smet. Lås smeten vila i 5 minuter och stek sedan gyllenbruna pannkakor i lite olja.

Kikärtssallad

Häll av spadet från kikärtorna (spadet kan du spara till andra bakverk där det kan ersätta ägg) och skölj dem i vatten. Riv zucchini (jag skippade denna då det inte fanns någon när jag skulle handla) och morötter. Blanda kikärtor, zucchini, morötter, tahini, citronsaft, olivolja, salt och peppar i en skål. Servera salladen till nygräddade solrosfröpannkakor.

Receptet är inspirerat från Mattias Kristianssons Välkommen till vegoriket.

Kram!

Likes

Comments

Är det bara jag som älskar att äta upp innehållet på en paj först och sen avsluta med pajdegen? Jag tycker i alla fall att paj är väldigt gott och hittade receptet till denna goding. Receptet passar bäst till helgen då man har lite mer tid.

Ingredienser:

Pajdeg

100 g mjölkfritt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl vatten

Sojafärsfyllning

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

600 g sojafärs

6 soltorkade tomater

2 tsk torkad rosmarin

1 burk krossade tomater

salt och peppar

Kantarelltopping

450 g kantareller

1 gul lök

rapsolja

2 1/2 dl sojagrädde

2 msk finhackad persilja

salt och peppar

Gör såhär:

Pajdeg

Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med mjölet i en skål. Det går även bra att blanda i en matberedare. Häll sedan ner vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform och pricka meden gaffel. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 8 minuter.

Sojafärsfyllning

Hacka de gula lökarna och vitlöksklyftorna fint. Stek i lite olja tillsammans med sojafärsen. Hacka de soltorkade tomaterna fint och rör sedan ner dem i sojafärsen tillsammans med rosmarin, krossade tomater, salt och peppar. Låt allt puttra i 2 minuter och skrapa sedan ner allt i det färdiggräddade pajskalet.

Kantarelltopping

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska. Hacka under tiden löken fint och vänd ner den bland kantarellerna tillsammans med lite olja. Låt löken steka med några minuter tills den mjuknar något. Häll sedan på grädden och låt koka in. Blanda ner persilja, salt och peppar. Fördela toppingen över sojafärsen och gratinera hela pajen i 20-30 minuter eller tills den har fått fin färg.

Receptet är inspirerat från Mattias Kristianssons Välkommen till vegoriket.

Kram!

Likes

Comments

Fettisdagen firas självklart med semlor. Jag är väl egentligen inte jätteförtjust i varken kardemumma eller mandelmassa, men en gång om året funkar det. Har hittat ett veganskt recept som faktiskt funkade riktigt bra. Av receptet skulle det bli 12 st semlor, men jag tyckte de blev för små då så jag gjorde bara 7, eftersom vi bara behövde sju.

Ingredienser:

Vetedeg

75 g mjölkfritt smör

2,5 dl havremjölk

25 g jäst för söta degar

0,75 dl strösocker

en nypa salt

2 tsk strött eller mald kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mandelmassa

0,5 dl mandelmjölk

2,5 dl sojagrädde

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Vetedeg

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en hushållsassistent eller bunke. Rör ner den fingervarma vätskan och blanda tills jästen löses upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Om degen känns för lös och klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en bakhandduk och låt degen jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 12 delar (eller färre som jag gjorde) och forma till bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över med en bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i 200 grader i 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna helt.

Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen. Riv mandelmassan och mixa den med mandelmjölken i en matberedare eller med en gaffel. Spritsa eller bred mandelmassefyllningen i varje urgröpning. Vispa grädden och söta med florsocker och vaniljsocker. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locker och avsluta med att pudra över med florsocker.

Blir sojagrädde såhär gör er också? Tycker verkligen det är så svårt att få den till en bra konsistens, den rinner bara iväg...

Receptet är inspirerat härifrån.

Kram!

Likes

Comments

Ratatouille är en fransk grönsaksröra. Väldigt enkelt då man bara skär upp grönsaker och steker de i lite olja och kryddar efter smak. Jag gjorde en väldigt enkel version men man kan självklart lägga till andra grönsaker som till exempel aubergine vilket jag läst ska passa bra i. Receptet räcker till fyra personer.

Ingredienser:

1 gul lök

2 paprikor i olika färger

1 gurka

2 tomater

rapsolja att steka i

1 tsk salt

1 tsk torkad oregano

Röra

2 avokado

1 dl vegansk crème fraiche

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör såhär:

Avokadoröra

Dela, kärna ur avokadon och ta ut fruktköttet. Mosa grovt och blanda med crème fraiche, vitlök, salt och peppar.

Ratatouille

Skala löken och kärna ut paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och fräs lök, paprika och gurka i olja i ca 5 minuter. Rör ner tomater och krydda med oregano och salt.

Servera grönsakerna med röran och eventuellt ett gott bröd.

Receptet är inspirerat härifrån.

Kram!

Likes

Comments

Den här rätten ser väldigt platt och tråkig ut, men oj så god. Ni vet ju vid det här laget hur mycket jag älskar pastasåser. Dock hittade jag ingen äggfri tortellini så jag tog fjärilspasta istället. Supergott blev det i alla fall! Receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser:

5 röda paprikor

3 schalottenlökar

1-2 vitlöksklyftor

olivolja

0,75 dl sojagrädde

0,75 matlagningsvin

1 buljongtärning

peppar och timjan efter smak

4 port tortellini

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader grill. Skölj, dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem på en plåt med den välvda sidan uppåt. Grilla dem tills de blir svartfläckiga och bubbliga på skalet vilket tar ca 10 minuter. Det kan variera lite från ugn till ugn, så håll lite koll, men våga låt dem bli ordentligt mörka så att det går lätt att flå dem sen.

Lår paprikorna svalna och dra av skinnet. Det gör inget om lite skinn blir kvar om det är för pilligt. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt paprikor, grädde, vin och buljongtärning. Låt koka ett par minuter. Mixa sedan såsen slät, till exempel med en stavmixer. Smaka av med peppar och timjan och servera sedan med pastan.

Jag serverade även med en sallad.

Receptet är inspirerat från Sara Ask och Lisa Bjärbos Mera Vego.

Kram!

Likes

Comments