Baby clothes are scary

I’ve found a new insight about myself - I'm not enjoying baby clothes shopping. Given my personal interest for fashion and shopping I thought I would become one of those mums-to-be that would go bankrupt on buying the whole baby department at TSUM before the baby was born. But walking around the aisles of onesies and cute beanies I didn’t feel any particular urge to buy anything. At first I thought something was wrong, because it feels like all mums-to-be are crazy about baby clothes even before they become pregnant. But then I took a deeper look inside myself while holding a onesie, and realized that for me empty clothes is a bit scary. I mean, clothes are for wearing, you’re supposed to look at them in 3D as a person fills them up. Not in 2D being all flat and lifeless.

Then suddenly I was hit by a flashback from my childhood, from when I was about 4 or 5 years old. We lived in a typical Sovjet building in Riga, a small 3-room apartment where my family, consisting of 7 members, lived together (me, mum, dad, grandma, grandpa, uncle and my cousin. Yeps, that’s how most people lived in Sovjet back then). Just like any typical family in those days my mum would work quite a lot to sustain the family budget, sometimes even traveling abroad, while me and my cousin were watched and raised by my grandma (Babushka). Babushka did a great job in raising us and my cousin and I had a lot of fun together, being almost the same age. But occasionally I would of course miss my mum. When I really missed her I would go to the closet where she kept her clothes and smell them, as the scents reminded me of her. And there they were, mums 2D clothes hanging lifelessly in the closet. Although I liked the scents of them, the 2D skirts and blouses reminded me of the fact that she was not there.

That was about the same feeling I had about the empty onesie I was holding in the store. It’s fascinating how we can fly back in time and find explanations to our ways of reacting to things in our adulthood. That self-psychoanalysis I involuntarily went through helped me understand that I am not a bad mother, instead I just really have a thing for empty clothes.

Next to the baby clothes in the store I spotted the stuffed animals department for newborns and suddenly felt very drawn to them. And there it was, the urge to buy. I wanted to buy a present for my baby boy, his first stuffed animals that would wait for his arrival. And the best thing of all - they come in 3D!



I found these unbelievable soft cuties at the baby department at NK in Stockholm



Одежда для младенцев меня пугает

Я недавно узнала что-то новое о себе – я не люблю шоппинг одежды для младенцев. Засчитывая мой личный интерес к моде и шоппингу, я думала что я стану такой мамой которая обанкротится на шоппинге всего одела для бейбисов в ЦУМе, даже до того как ребенок родится. Но бродя по проходам среди мини-ползунков и крошечных шапочек у меня не возникло желания что-нибудь купить. Я сразу подумала что со мной что-то не так, кажется все женщины обожают выбирать и покупать одежду для своих малышей, даже до того как они забеременели. Но проникая глубже в свое сознание, я поняла, что лично для меня, «пустая» одежда чуть пугает. Мне кажется что одеж��а должна быть одета на человека, смотреть на нее хочется так сказать в 3D, а не плоской и «безжизненной» в 2D.

И тут я вдруг погрузилась в свое детство, когда мне было 4 или 5 лет. Мы с семьей жили в Риге, в классической Хрущевке и также как и многие другие нас было 7 человек на 3 комнаты. И также как в любой типичной советской семьи, моя мама работала довольно много чтобы обеспечить всех (и даже иногда ездила в командировки заграницу) а со мной и моим двоюродным братом нянчилась бабушка. Бабушка делала очень хорошую работу в своей роли и нам с братом всегда было очень весело, но иногда конечно я скучала по своей маме. Когда я скучала, я залезала в шкаф где хоронилась мамина одежда и нюхала ее, так как запах напоминал мне о ней. И вот она и была, эта безжизненная одежда в формате 2D. Хоть мне и нравилось ее нюхать, эти пустые юбки и блузки напоминали меня о том что мама не рядом.

Именно это чувство я и испытала в магазине с одеждой для младенцев. Это так удивительно, что мы имеем способность возвращаться в свое детство и ловить моменты которые строят наши убеждения и страхи в взрослом возрасте. Этот непроизвольный само-психоанализ который произошёл со мной в магазине, дал мне понять что я не плохая мать, потому что у меня не тянет на одежду для малышей, а у меня просто необычное отношение к «пустой» одежде. Рядом с отделом одежды для младенцев находился отдел мягких игрушек, и туда меня почему-то потянуло)). И вдруг пришло и желания покупки, очень захотелось купить первую игрушку для малыша которая будет ожидать его появления на свет. И самое лучшее – они все в 3D!


Likes

Comments

Subscribe