Pansarvagn och palats

Ordningen är återställd. Idag åkte vi allihop på utflykt igen för Magnus mådde bättre. Vi tittade på kartan över staden och valde något som verkade enkelt och minimalt energikrävande. Som att gå i en park och titta på en pansarvagn.

Tank 390 var den som gjorde att Vietnamkriget fick sitt slut när den rullade in mot palatset. Det där stora vita huset som den stod utanför och såg ut som en tråkig myndighetsbyggnad från 70-talet. Men vi hade ju betalat de 16 kronorna i inträde så det var väl lika bra att gå till huset också och titta vad det var för något. Kanske fanns det någon skylt med lite text att läsa på eller nåt?

Så tråkig byggnad att jag bara fotade parken istället för huset haha.

Independence palace visade sig vara Sydvietnams presidents dåvarande hem och arbetsplats. Allt var bevarat från hur det såg ut när kriget tog slut 1975. Rum där viktiga personer haft möten, fester och planerat nästa krigsmanöver. Även presidentens sovrum, köket och bunkern nere i källaren var öppna att gå runt i. Allting tydligt uppmärkt med skyltar och information om vad som utspelat sig just där.

Uppe på taket med helikopterplatta och bombningsmarkeringar.

Det vi trodde var ett torrt tråkigt hus visade sig vara helt otroligt spännande och vi lärde oss mer idag om Vietnam och dess historia än någonsin innan. Tack även till internet som fyllde i några luckor om bakgrunden som vi inte hade kläm på. Helt plötsligt hade den lilla utflykten tagit flera timmar då vi var uppslukade i att gå runt mellan rummen och alla våningar. När vi kom ut igen var solen redan på väg ner.

Och vi var nöjda och fullmatade av den bästa historielektionen någonsin!

Gillar

Kommentarer