Månbas Alpha

Ibland, eller kanske jämt, är det slumpen som avgör var vi hamnar. Som bilden på en grotta som helt plötsligt dök upp för någon vecka sen i Pinterestflödet.

När vi sen började läsa mer om Son Doong caves, som är världens största, kunde vi bara inte låta bli att lägga till ett stopp där.

Ja så långt låter det väl enkelt. Om det nu inte varit precis efter kinesiska nyåret. Vilket betyder att många reser just nu. Så trots att vi hårdbevakade biljettsläppet för soft beds på baolau.com fick vi bara tag i sittplatsbiljetter till nattåget.

Jaja 10 timmar i ett tågsäte, för en dag i staden bredvid grottorna. Som vi inte ens visste hur mycket vi kommer kunna se av eftersom vi ska bära med ett barn på ryggen, vilket begränsar äventyrligheten.

Lagom mosiga efter en natt av halvslumrande klev vi av på stationen i Dong Hoi. Ändå ett betydligt bekvämare tåg än resorna i Sri Lanka och Burma.

In på hotellet och fräscha upp oss lite snabbt innan vi tog en taxi de fem milen till Phang Nha.

Kollar in den morgondisiga utsikten från vårt rum på våning tretton på Muong Thanh Luxury hotel.

Trötta, slitna och smågriniga kom vi fram. Sen blev det strul med lunchen och inget var kul. Men så satte vi oss i båten som skulle köra oss längs floden till grottorna. Genast rann irritationerna av.

Vi åkte till grottorna som är mindre, enkla och familjevänliga att besöka. Det blev dock lite mer missförstånd och trassel igen innan vi förstod ordningen där. Som är;

Åk båt till grottornas start.

Gå inte in där, gå istället de 400 trappstegen upp till Tien Son Cave.

Det är värt det både utanför, kolla utsikten och tänk på hur starka benen blir!

Och inuti, där det var som att hamna i en helt annan värld som inte är på denna jord.

Gå ner igen till båten som väntar. Åk båt in till Phong Nha cave. Det kommer bli ännu mer åååh:n.

Bli avsläppt inne i grottan halvvägs ut igen och gå sista biten tillbaka. Ta massor med bilder och filmer förstås!

Fast egentligen är det helt i onödan för inga bilder kan visa hur det faktiskt är!

Sen väntar båten igen för att plocka upp och köra tillbaka till hamnen.

Ja precis så skulle man göra. Det kan bara hända att vi gick in i båtgrottan först, åt fel håll och inte fattade. Men allt blev bra sen, och faktiskt - grottorna var helt klart väl värda mödan och den långa resan dit!

Vi följde ett infall och det blev bättre än bra. Tack internet/ödet/slumpen för att du visade vägen!

Även om vi inte kunde åka till den största grottan som kräver en sexdagars trekk för $3000 är vårt uppdrag här utfört och imorgon reser vi vidare mot nästa stopp - Hoi An.

Gillar

Kommentarer