Kandy till Ella

Vi förväntade vi oss ännu en jobbig tågresa, men tänkte att den skulle leda till en schysst stad. Tänk så fel vi kunde få, med allt!

Den här tågresan hade vi bestämt sedan länge att vi ville göra. Rutten från Kandy till Ella är känd som en av världens "most scenic railways". Det är också en 7 timmar lång tur, trots att det är knappt 13 mil.

Magnus har verkligen kämpat för att få tag på biljetter till reserverade säten, men förgäves. Tågbiljetterna på Sri Lanka tar ju dock aldrig slut, i alla fall inte de oreserverade som kan betyda ståplats hela vägen.

Vi var på stationen tidigt och perrongen fylldes snabbt upp med folk som skulle göra samma resa. När väl tåget rullade in hamnade vi alldeles för långt bak i kön och det var så fullt att vi inte ens kom in genom dörrarna. Då kom en konduktör och pekade åt mig att gå till en vagn för tredjeklass.

Än en gång sa Magnus på väg in i tåget, ska vi inte skita i det?
Och jag svarade precis som förra gången, NEJ.

Så stod vi där inne, fullt överallt. Med våra ryggsäckar på ryggen, Maja på magen, vagn och matsäcksväska. Sju timmar framför oss, i mittgången. Vad gör vi nu?

Men så tar det bara några minuter innan några grabbar erbjuder två säten till oss. Själv trycker dom ihop sig åtta stycken på säten tänkta för fem.

Vilka änglar!

Vi hade fått sittplatser! Och tåget rullade iväg. En sån där morgon när luften är klar och solen sakta börjar stiga.

Sju timmar gick faktiskt mycket fortare än vi trodde. Bilder, filmer och många wow. Också lite läskigt vid branta stup och dalar. Teodlingar, små byar och höga bergstoppar.

Inga bilder kan ens göra det rättvisa.

Teodlingar

Väntan vid en station

Över 2000 meter i höjd över havet var vi som högst, och luften som blåste in genom fönstret var krispigt kylande.

Tåget slingrade sig fram och vi hade det faktiskt riktigt trevligt där inne.

Fantastiska vyer

Hur jag inte skulle våga åka

Spännande att kika ut

Majas lekgubbar hela resan

Den här gången var vi båda överens; vilken härlig tågresa!

Vi var också överens i känslan när vi steg av i Ella. Var har vi hamnat???
Det här var ingen stad, det är en by! Alla andra turister klev också av på samma station, annars hade vi trott att vi var fel.

Vi hade inte läst på så mycket om Ella innan. Det gjorde vi nu. Passar för långa hiker, bergsklättringar och naturutflykter! Ojdå. Passar nog inte för oss. Själva byn är liten och mest uppbyggd för att serva alla turister som åker hit. Det ligger så högt upp bland bergen att det är ganska kallt också.

T.ex det där lilla berget går att bestiga

Just där och då kändes det inte alls bra i magen att vi bokat hela tre dagar här. Vad ska vi göra???

Tack och lov fick vi ändra hotellet från tre nätter till en. Vi har ätit en grymt god middag på Café Chill och vi har rätt snabbt wifi på Ella guest inn där vi bor. Tur - så att vi nu kan börja leta var vi ska åka härnäst. För vart vi ska bo och vara imorgon har vi ingen aning om.

Det blev en fantastisk tågresa som slutade i en by som var helt fel för oss. Och det är precis det här som sätter guldkant på resan. Som vi skrattar åt och säkert kommer att minnas, just för att det oväntade ibland är det allra största äventyret!

Gillar

Kommentarer