Första dagen i Burma

Vi vaknar till en sådan morgon som borde sparas på burk för att kunna glänta på locket och komma tillbaka till när det är som gråast. Känslan av att komma in till matsalen där Magnus och Maja redan börjat på frukosten.

Frukostrummet på Lotus bed & breakfast i Yangon har högt i tak, höga fönster och pardörrar på vid gavel ut mot balkongerna fyllda med gröna växter. Trägolvet knarrar, väggarna är i tegel och utanför vaknar stadslivet långsamt medan solens strålar silar in i rummet. Trots att det är slitet är allt så magiskt. Det skimmer av skönheten som en gång fanns lyckas överrösta tidens spår som lagt sig över.

Det har inte varit helt utan oro inför detta land. När vi bokade var peppen total. Jag ville ha något annorlunda. Det var bilder på tempel och ord om orört som lockade. Men sen kom ångesten om det skulle bli för svårt. Faktiskt flera nätter av oroliga mardrömmar. Vad ger vi oss in på??

Vi hade ingen aning.

Burma har varit stängt av militärdiktatur under så många årtionden och först de senaste åren börjat öppnats upp. Finns det bankomater, internet, engelska? Efter Sri Lanka kändes det också - orkar vi verkligen med ännu ett kärvt land att brotta oss igenom?

Redan på hotellet är personalen nästan för vänliga. Och när vi går vi ut på gatan möts vi överallt av leenden. Trots att det är en mångmiljonstad känns allt så lugnt och stillsamt. Det är inget tjat och härjande. Och alla husen i de smutsiga pastellerna, som trots att de är så nedgångna och slitna, ändå är så vackra att det är obeskrivligt!

Och sen kom vi till templen

Det är omöjligt att förklara känslan. Vi är bara helt tagna!

Shwedagon pagoda

Det är den första dagen i Burma, och den sista på 2016.

Gott nytt år!

Gillar

Kommentarer