Header

Det här med bloggande under outreach blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, så ska försöka sammanfatta resan nu i efterhand.

Våra första veckor spenderade vi i staden Ipoh, där vi spenderade mycket tid med en sportorganisation och de lät oss vara med på deras träningar. Vi spelade bland annat ultimate frisbee och Tchoukball och fick vara med och uppmuntra dem i deras arbete med ungdomar från olika religösa bakgrunder.

En annan cool sak i gjorde i Ipoh var när vi hjälpte till att ge ut matpaket och andra nödvändigheter på julafton till hemlösa män och kvinnor. Många av dem var samlade utanför ett kinesiskt tempel, så vi gick dig och lyssnade till deras berättelser. Det var en så himla cool upplevelse jag aldrig kommer att glömma.

Efter 2,5 veckor i Ipoh var det äntligen dags för oss att lämna den oerhört vackra staden och bege oss till Penang dör vårt flyg till Kuching avgick. Men påväg dit stannade vi över 2 dagar för att hjälpa till i den indiska byn Taiping. Och den vistelsen blev inte riktigt som jag hade förväntat mig.

Vi hade precis hoppat av bussen som tagit oss från Ipoh till Taiping och stod och väntade på någon som skulle plocka upp oss. Framför oss kör en vit minibuss in till sidan av vägen och ut hoppar en indisk man ut. Han introducerade sig som "Thomas from Sweden!" och jag ba "Haha yeah sure. Så du kan svenska då antar jag?". "Ja, jag är från Göteborg. Jag stoppade precis in Jansons frestelse i ugnen hemma" svarade han med en riktigt bred Göteborgsdialekt. Som vem som helst hade blivit, blev jag väldigt förvånad. Det var ett väldigt oväntat möte.

Efter det åkte vi vidare mot Penang där vi hade en ledig dag och flög sedan vidare mot Kuching. Vi strosade mest rund i staden och upplevde de vackra omgivningarna.

YWAM Brisbane has ett hus i Kuching och det huset blev vårt hem för de kommande veckorna. Vi spenderade dock en vecka i Sri Aman, där vi under dagarna åkte ut till olika byar. Vistelsen där var verkligen helt fantastisk, trots många utmaningar. Människorna i byarna är så underbara och deras gästfrihet är helt otrolig.

I Kuching spenderade vi bland annat ett par dagar på en chillifarm där vi hjälpte till att gräva diken i det översvämmade "växthuset". Det var riktigt tufft arbete men det var så kul att kunna hjälpa till.


De där 6 månaderna har verkligen gått så fort, kan inte fatta att det om några dagar är dags att lämna Brisbane. Jag har upplevt så mycket saker och lärt mig så mycket att det kommer att vara svårt att bara lämna allt. Jag har fått så många nya vänner, och tanken på att jag kanske aldrig kommer se vissa av dem igen gör mig så ledsen. Vi är som en familj som under ett halvår gjort ALLT tillsammans. Vi förstår varandra eftersom de har gått igenom samma resa som jag.

Men anledningen till att jag gjort denna resan var inte för att träffa en massa nya vänner eller resa till coola ställen. Nej, anledningen var att jag ville se vem den där Gud verkligen är och vad som egentligen är livets mening . Och jag är nu helt säker på vem jag vill leva mitt liv för och jag vet också att allting handlar om att lita på honom och alla de planer han har för mitt liv.

Hemresan har blivit lite omplanerad, jag och Therese ska stanna kvar 2 veckor. Gold Coast, Byron Bay och Sydney står på agendan och jag kan inte vara mer taggad. På morgonen den 29e anländer jag på Arlanda flygplats och det blir början på nästa äventyr.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är det inte långt kvar till vi sitter på planet till Malaysia. Vi lyfter kl 21, lokal tid, på söndag vilket känns helt galet. Men det är nu vi ska använda allt det vi lärt oss under dessa månader, det är detta vi blivit tränade inför. Och alla förberedelser. Det är nu det gäller.

Tänkte också berätta lite om förrförra veckan då vi befann oss i Chinchilla, en liten stad ett par timmar härifrån. Där hade vi undomsmöten och åkte till skolor och hängde med eleverna på rasterna. Vi besökte även ett äldreboende och spelade någon slags variant av boule med dem.
Vi hade inte tid att fira thanksgiving när vi var i Airlie beach, så vi gjorde det i Chinchilla istället. Aleisa lagade en supergod måltid och vi hade jätteroligt tillsammans.
Vi hade även ett pool party sista dagen med deras ungdomsgrupp- hur kul som helst. De hade hyrt deras badhus och hade en stor uppblåsbar hinderbana i vattnet med lianer, broar och andra hinder att ta sig över.


Om ni vill följa vad vi kommer göra i Malaysia så kan ni kolla in på vår outreachblogg.
​Jag kommer skriva på denna blogg också, men det kommer finnas mer detaljerade berättelser på teambloggen.


Hej svejs

Likes

Comments

Denna otroligt svettiga vecka befann vi oss i den vackra staden Airlie beach, även kallat Whitsunday. Vi hade dock inte supermycket tid att uppskatta den fina omgivningen utan hade fullt upp med vårt chai-té-tält vi satt upp i närheten av ett festivalområde. Eftersom sommaren börjar närma sig tog alla sistaårselever på alla high schools här i Australien studenten förra veckan. De kallas "schoolies" och den följande veckan efter studenten består av mycket festande med mycket alkohol och droger. Vårt tält var ett ställe de kunde komma och vila ut sig och sitta ner och bara prata och dricka té så vi jobbade från 8 på kvällen till 1 mitt i natten nästan varje dag.

I fredags hade vi dock en ledig dag så vi elever åkte iväg på en reef trip med en båt för att snorkla och se alla fina stränder på öarna utanför Airlie. Det första vi gjorde var dock att åka rätt in i en stor våg utanför hamnen som sköljde över båten med en oerhörd kraft. Jag var säker på att min stund var kommen, mina skor spolades iväg bakåt i båten och alla mina grejer blev dyngsura. Olyckligtvis hade jag också min systemkamera med mig vilken nu förmodligen är helt förstörd. Har försökt rädda det som är kvar av den genom att lägga den i en påse med ris (det ska tydligen suga ur fukten ur den har jag hört) men jag är ganska säker på att den är bortom räddning tyvärr. Min mobil blev också bortspolad och hamnade i en låda som blivit fyllt med vatten. Den är dock vattentät, så den klarade sig lyckligtvis. Men men, resan var inte bara olycklig.

Vår första destination var Whitehaven beach, som måste vara något av det vackraste jag sett i hela mitt liv. Sanden innehåller 98% silicon vilket förklarar den kritvita sanden, dock vet jag inte vad som orsakar det turkosblåa vattnet men det var helt fantastiskt vackert. Det såg verkligen ut som det gör på bilderna. Och du undrar kanske vad det är för konstiga dräkter vi har på oss. Förklaringen är för att vi minskar risken att bli brända av de dödliga kubmaneterna som finns här.
Fun fact: Den nya Pirates of Carribean-filmen som de precis avslutade inspelningen av har scener inspelade på denna strand.

Efter det snorklade vi i det stora barriärrevet och vi såg flera havssköldpaddor och många olika sorters fiskar. En fisk vi såg var nog förmodligen nästan lika stor som jag. Helt sjukt.

Denna veckan befinner vi oss i Chinchilla, 12 h söder om Airlie (det tog oss drygt 14 h att köra hit inklusive pauser). Ska jag vara ärlig så har jag ingen aning om vad vi kommer göra denna vecka. Jag får helt enkelt vänta och se.

Likes

Comments

Förra veckan spenderade vi i den lilla staden Tenterfield med bara ett par tusen invånare. Vi hade både lektioner och lokala outreachs varje dag. Lektionerna hölls på temat "Evangelism" och vi hade både teoretiska och praktiska lektioner.

Nästan vaje dag åkte vi till stadens high school för att vara med på deras religionslektioner. Här i Australien går det dock väldigt annorlunda till jämfört med Sverige. Jag har inte riktigt fattat hela systemet med RE classes än, men när de lär sig om till exempel kristendom har de en kristen lärare i det ämnet. Läraren får vara partisk, något som inte är tillåtet i Sverige. Så vi hjälpte hur som helst till, och berättade för tonåringarna om våra liv och delade tankar som vi själva har.

Att få komma till en skola sådär var verkligen en helt fantastisk möjlighet och jag är så glad att jag fick vara med om det. Mobbning är ett oerhört stort problem här i Australien, mycket större än till exempel i Sverige. Så det kändes verkligen så bra att kunna få uppmuntra eleverna.

En av dagarna åkte vi till Basket Swamp national park för att ha quiet time där vid ett vattenfall. Det var verkligen hur vackert som helst.

Fredagen spenderade vi på en alpackafarm och hjälpte till med diverse uppgifter som tillhör en sådan. Själv grävde jag nästan hela dagen, men hann även med att hälsa på alpackorna. Annorlunda djur, det där. Som tur var blev jag inte spottad på.

Denna veckan har spenderats på basen i Brisbane igen och även denna vecka har varit fullspäckad med aktiviteter. Tyvärr är allt vi har gjort hemligstämplat för framtida DTSare, men vad jag kan berätta är att vi har förberett oss mycket inför den kommande outreachen till Malaysia genom väldigt intensiva aktiviteter.

Idag hade vi ledigt så jag och Therese åkte in till stan för att göra lite ärenden. Vi åt lunch på en restaurang med supergod mexikansk mat.

Imorgon bär det av mot Gladstone vilket jag är väldigt taggad inför. Ska försöka slänga in ett inlägg under kommande vecka, men man vet aldrig med wifi här i Australien...

Tack och hej


Likes

Comments

Idag vid lunchtid kom vi tillbaka från en helt fantastisk vecka på Stradbroke Island som ligger ungefär 1,5 h från Brisbane. Själva ön var helt magiskt vacker. Vattnet var helt turkosblått och naturen var tropisk.

Under denna veckan fokuserade vi på team building i våra outreach team. The go teams, som bland annat organiserar sådana här veckor, var med oss och hade hand om de flesta aktiviteterna. Och jag måste säga att detta nog har varit den bästa veckan i mitt liv. Vi har haft så himla roligt, varje dag, varje timma på dygnet.

Två av kvällarna hade vi tävlingar på stranden i mörkret med glow sticks som markerade planlinjerna. Man såg stjärnorna helt klart och allt var helt magiskt. Har tyvärr inte supermycket bilder, vi var tvungna att lämna in våra mobiler under en stor del av veckan.
Jag kan tyvärr inte berätta så mycket om veckan eftersom vad vi gör är hemligt för framtida deltagare på DTSer. Men om du är säker på att du aldrig kommer göra en DTS och väldigt gärna vill veta vad vi gjorde kan ni skriva till mig så kan jag berätta.

Denna veckan kommer vi att spendera på basen här i Brisbane och ha lektioner, och veckan efter det ska vi på ytterligare en roadtrip. Jag måste säga att jag trivs bättre att vara "on the road" än att bara vara på basen. Jag ångrar verkligen inte att jag valde Beach 2 Bush istället för MAD (music, art and dance) som jag tänkte ta först. Jag älskar att resa runt och se mig om. Man får ut så mycket mer av livet om man reser.


Likes

Comments

Jag måste bara börja med att säga att det känns hur konstigt som helst att skriva på svenska. Haha det känns som om jag glömmer svensk grammatik mer och mer för varje vecka som går...

Den senaste veckan har vi varit på resande fot, så har alltså inte bott på basen. Staden vi bodde i heter Redcliffe och ligger precis jämte havet norr om Brisbane. Där bodde vi på golvet i en kyrka och på dagarna hade vi lektioner med temat relationer. De var verkligen hur intressanta som helst och vi lärde oss mycket om hur man tar hand om sina relationer på ett hälsosamt sätt. Vi hade också hand om "tonår", eller ungdomsmötet på fredagen samt gjorde lokala outreachs i staden.

Igår lämnade vi Redcliffe för att sedan åka till Beaudesert, en liten stad med ca 6000 invånare enligt Wikipedia. Jag befinner mig just nu på McDonalds, eller "Maccas" som australiensare kallar det, enda stället med wifi. Här bor vi också i en kyrka, men denna vecka kommer vi inte ha några lektioner, utan bara lokala outreachs till tex skolor, äldreboenden, och andra kyrkor. Nästa vecka ska vi till Stradbroke Island en vecka för att sedan återvända igen till basen.

Och förresten, nu har vi fått reda på vart vi ska åka på outreach i slutet av December. Jag ska åka till Malaysia! Vårt team består av Judy, McKayla, Brittany, mig och Philippe (se bild 10). Detta känns verkligen hur kul som helst och just nu förbereder vi oss mycket inför den stora resan!

Ungefär hälften av bilderna nedan är tagna i Brisbane, och andra halvan i Redcliffe.

Likes

Comments

I Lördags gjorde vi äntligen det alla väntat och längtat efter; åkte till stranden. Sunshine Coast heter stället och ligger ungefär en timma ifrån YWAMbasen.

Solen här är verkligen annorlunda här jämfört med hemma i Sverige, man känner veklingen hur den bränner på huden. Därför är det viktigt att smörja in sig men minst 50 spf varje timme.
Man bör inte heller bada var som helst här på grund av undervattensströmmar, höga vågor och farliga djur, så man är rekommenderad att bara bada mellan de röda och gula flaggorna eftersom det är där badvakterna patrullerar.
Allt är veklingen så annorlunda här jämfört med alla andra ställen jag varit på.

Vi hade verkligen hur roligt som helst och jag längtar tills vi åker och badar nästa gång. Om 2 veckor åker vi på vår första "riktiga" roadtrip till Redcliffe, veckan efter det till Beaudesert och efter det till Stradbroke Island (googla gärna, det ser hur fint ut som helst). Så vi är alltså på resande fot i 3 veckor i sträck, något som jag verkligen ser fram emot!
Fram tills dess har vi lektioner som vanligt och denna veckan är ämnet "Father heart of God" så vi kommer lära oss mer om Guds kärlek till oss. Mannen som ska tala heter Ben och bor på Hawaii i Kona. Han är veklingen hur skön som helst och det ska bli så kul att höra vad han har att säga. 

/Ofelia


På första bilden ser ni Britt från USA, Simon från Tyskland, Jeremy från Kanada och på andra McKayla som också är från Kanada.

Likes

Comments

På helgerna är vi nästan alltid lediga så vi brukar åka in till Brisbane och göra något kul. Idag var inget undantag så vi spenderade hela förmiddagen i ett utomhus-shoppingcenter. Köpte en baddräkt som ni förmodligen kommer få se nästa vecka då vi ska ta vår minibuss till stranden för första gången. Ser verkligen fram emot det!

Veckan har mest bestått av lektioner, men vi har också gjort endel annat. Varje onsdag och fredag gör vi lokala outreachs i närområdet. På onsdagar har vi "Sports in the park" och under denna tid spelar vi fotboll, volleyboll, frisbee och basket med barn och ungdomar från en skola i närheten och i på kvällen bjuder vi alla på gratis hamburgare. På fredagarna hjälper vi till i samhället genom att plocka skräp på gatorna. Vi har också ett samarbete med en skola så ibland går vi dit och rensar land, klipper gräset, städar och leker med barnen.

Imorgon ska jag och ett par andra till Hillsong i Brisbane och efter det ska jag och Therese till Scandinavian Festival. Vet inte riktigt vad det innebär men hoppas på att kunna köpa svensk mat haha.

/Ofelia

Likes

Comments

På måndag morgon vaknade vi upp vid 7 för att sedan bege oss ut på vår första roadtrip tillsammans. Vårt mål var en camping vid namn Peach Trees som ligger 2 timmar norr om Brisbane. Eftersom allemansrätten inte existerar här får man bara tälta på campingar vilket känns ganska konstigt.

När vi anlände möttes vi av vilda känguruer. Det var typ först då jag förstod att jag faktiskt är i Australien, allt blev verkligt på något sätt. Ledarna sa att vi hade en otrolig tur och att vi förmodligen inte kommer se dem något mer i det vilda när vi är här, flera av ledarna har varit här i Australien i flera år och aldrig sett dem.

När jag kom hit till Australien förväntade jag mig tropisk värme dygnet runt. Så är dock inte fallet. Mitt på dagen är det hyfsat varmt med en temperatur på ungefär 23 grader men på morgonen och kvällen/natten kan temperaturerna gå under 10 grader. Eftersom jag inte riktigt var beredd på det tog jag inte med mig så mycket varma kläder hit vilket jag fick ångra igår natt. Jag tror dock inte det kommer vara någon fara i fortsättningen då vi inte kommer sova ute igen på några veckor och under dessa kommande veckor kommer det bara bli varmare och varmare. Vi kommer nog ärligt sakna de svala kvällarna under de kommande månaderna.

Idag började äntligen våra första lektioner här på basen. Varje vecka kommer en ny talare och har föreläsningar om ett speciellt ämne. Denna veckans tema är ”The nature and character of God”. Jag är väldigt förväntansfull inför vad vi kommer få uppleva under tiden vi är här.

Just nu sitter jag på YWAMs café som också är öppet för allmänheten med Therese och Brittany. Senare idag kommer vi träffas i parken om spela volleyboll och senare ikväll är det möte. 

/Ofelia

Likes

Comments

YWAMs bas ligger i en liten stadsdel i Brisbane som heter Mitchelton. Idag var dock första gången som jag faktiskt fick uppleva storstaden. Tågstationen ligger bara 5 minuter från basen och härifrån till stadskärnan tar ungefär 20 minuter. När jag var hemma föreställde jag mig faktiskt inte Brisbane som någon storstad, trots att den faktiskt bor mer människor här än i Stockholm.

Vi gick mest runt och kollade in staden, så gjorde inte något speciellt. Tjejerna ni ser på tredje bilden är Brittany och Nadia som går i min klass.

På tal om ingenting, har ni hört talas om Vegemite? Det är ett smörgåspålägg de tydligen äter här i Australien. Och jag överdriver inte när jag säger att det är bland det vidrigaste jag har smakat i hela mitt liv. Det går inte ens beskriva smaken, men det är typ en blandning mellan hur hundmat luktar och salt. Vi spelade kort och den som förlorade var tvungen att äta en sked haha. Fast jag tror nog ändå att matskeden med wasabisås jag åt en gång var värre.

På måndag ska vår DTS (bibelskolan) B2B (vår inriktning) åka på en lära-känna-varandra-hajk. Det ser jag verkligen fram emot. Efter det är jag ganska säker på att vi kommer ha våra första lektioner.

/Ofelia

Likes

Comments