Haj again. Im back.

Tänkte vi skulle prata lite om språkhistoria. Människor som bodde i nordvästra Europa talade någon form av urgermanska fram till år 200. Sen växte runsvenskan fram som vi pratade fram till år 1225 och efter det kom fornsvenskan fram som vi pratade fram till 1526 efter det började vi med nysvenska fram till 1732.

Isländska alfabetet

A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö

Svenska alfabetet

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Tror att vissa länder som Island är rädda för att språket ska dö ut därför tar dom inte så många låneord i språket.


Dom flesta efternamnen i Sverige slutar på son för både tjejer o killar men på Island är det så att är det en tjej så är det dottir och är det en kille är det Son.


Ahaja det va allt för mig hejdå!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej igen! Tänkte prata lite om ett ämne som betyder oootrooligt mycket för mig. Som många vet är jag ganska rapp i käften när det gäller mina åsikter om i princip allt.

Jag har fått otroligt mycket skit kastat på mig för att jag säger att jag inte är feminist, men jag är inte heller anti-feminist och jag är inte rasist men jag är inte heller antirasist osv. Nu vet jag hur folk tänker Å HERREGUD HUR KAN DEN HÄR IDIOTEN SÄGA ATT HAN INTE ÄR FEMINIST TROR DET FANSKAPET INTE PÅ LIKA RÄTTIGHETER OCH JÄMSTÄLLDHET!!
Jo om jag får förklara mig så ska jag göra det nu om ni lyssnar. Jag tycker det är synd om er som aktivt måste gå runt och säga till alla att jag e fanimig feminist istället för att bara säga jag är jag och jag tycker såhär.

Till alla som blir skitförbannade på mig ni får bli det jag bryr mig inte ett smack men ni som kallar er feminister och antirasister och rasister och allt möjligt och om ni fortfarande läser så vill jag bara säga att jag bara älskar att kvinnor börjar ta plats i samhället för tror ingen kan säga att det vi hållt på med innan inte har gått åt helvete. Men jag vill bara säga att nästa steg är att sluta låta rörelser som feminism definiera vilka ni är. Haha hörde ni jag kallade nyss feminism för en rörelse let the hate begin men ärligt talat är det exakt vad det är i mina ögon och öron.

Men det finns en grej jag stör mig på och det är att jag har väldigt stor respekt för lagen och domstolen och när folk säger att våldtäktsmän inte åker ditt för att tjejen hade en kort kjol eller nånting blir jag ärligt talat förbannad, det enda som har hänt när en man blir frikänd från ett våldtäkts brott är bara att han har varit mest trovärdig i sin berättelse för det är det man måste gå på i fall som våldtäktsbrott för att om man inte har slagit tjejen så är bevis nästan omöjliga att hitta så vems historia som låter mest trovärdig är den som domaren tror på det är bara det och inget annat.

Så nu har jag pratat om feminism nu tänkte jag prata om rasism. Dom flesta håller med om att rasism är ett problem det hoppas jag iallafall men som sagt jag är inte antirasist för att i mina öron så låter antirasism samma som antiåsikstfrihet och det är inget jag vill förknippas med gillar inte rasism men tycker absolut att även rasister ska få utrycka sina åsikter.

Det jag vill säga med det här är att från stunden du säger att du är feminist eller rasist eller antirasist så har du fått 200 etiketter i pannan redan efter 5 sekunder och det är det det som i ögonen på folket omkring definierar vem du är. En av mina största förebilder är judge Judy och hon pratade mycket om det här i en interview som jag kommer länka nedan, tack för mig.

Likes

Comments

Al gores och den svenska bloggaren underbara Clara är två bra exempel på personer som vågar säga vad dom tycker vilket ofta är saker som ”vanliga” människor inte vill inse är sant man kalla dom för ”obekväma” personer eller som jag vill säga bra förebilder. Den här typerna av människor är dom viktigaste i världen. Bekvämlighet och att vara nöjd med hur allt funkar och tycker att det lika gärna kan fortsätta vara så och dom kallas ofta för ”bekväma” personer och tyvärr ni är dom farligaste människorna i världen tro det eller ej för blir vi bekväma kommer vi aldrig utvecklas.

Skulle vilja berätta om två Personer som är två väldigt viktiga människor i mitt liv mina största förebilder och dom heter Emil Christensen och Prince EA.

Vi kan börja med Emil Christensen som ni vet är jag väldigt insatt i eSport och Emil Christensen är nog den första personen alla kommer att tänka på först när man hör ordet eSport. För er som inte vet vem han är så är han den bästa counter-strike spelaren genom tiderna och har varit ett affischnamn för eSport i flera års tid. Emil syns ofta på tv och han pratar mycket om varför eSport är en sport och alla som går in i en debatt mot honom har inte så mycket att säga till honom och det är för det mesta tack vare han esporten är där den är idag. När han tar upp ämnet blir det förstås många som blir upprörda oftast äldre för dom inte tycker att det är rimligt att dataspelare ska få kalla sig idrottare.
Han vill också att eSport bör ha en plats i nästa OS och det är här dom bekväma dyker upp dom som säger nä men OS har alltid varit såhär varför ska vi ha in massa nya saker, Jo för nån gång måste vi gå framåt.

Nu ska vi prata om en person som är ganska stor på youtube som heter Prince EA han pratar mycket om stora problem i världen och man blir väldigt upprörd rent ut sagt när man lyssnar på han när han tar upp problem för att man har oftast inte fattat att det verkligen är så illa. Min personliga favoritvideo är när han pratar om skolan och då pratar han mycket om att nästan allt i hela världen har utvecklats dom senaste 100 åren men inte skolan, han sa att om man skulle åka tillbaka i tiden och hämta en person och sätta han i våran tid så skulle den enda platsen han känner igen vara skolan.

Han pratar mycket om att man inte ska bedöma 20 elever efter samma saker för att alla har olika förmågor, positiva och negativa sidor, han använder Einsteins underbara citat ”Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid” och då är min fråga, är inte detta exakt vad skolan gör? Om en elev älskar att måla och har otrolig talang och hen drömmer om att bli konstnär tycker jag att det är skolans ansvar att hjälpa hen med detta för enligt er så är det ju förbereda oss för framtiden ni håller på med. Då tycker jag att det är vettigt att hen ska få träna på sin konstnärliga talang i skolan varje dag om hon vill! Om nån vill bli konstnär kanske det mest vettiga är att låta hen måla än och sitta och tvinga hen räkna ut vinklarna på en triangel. Sen kanske hen är jättedålig i svenska och matte och får F i båda ämnena vad händer då? Jo hon kommer inte in på konst skolan hon vill in på asså allvarligt talat nu ni som bestämmer hur skolan ska vara bara gå i pension asså era hjärnor har gett upp om ni inte kan inse hur jävla idiotiskt detta är.

Det jag vill säga med det här är att alla 4 personer jag har nämnt här är exempel på ”obekväma” personer. Dom tar upp problem och vill ändra på det till det bättre. Dessa personer är som sagt jätte viktiga! Budskapet med allt är väll att vi aldrig får bli nöjda med hur det är saker som är bra måste bli bättre och saker som är dåliga måste till en början bli bra. Det va allt för mig jag hoppas jag nådde ut till någon och kolla gärna in någon av dessa personer. HejDå!!!


Al Gore
Underbara Clara
Emil Christensen 
Prince EA 

Likes

Comments

Vi alla vet vad som pågår i världen även om några inte vill inse det... Länge har vi bit för bit skadat planeten vi bor på och vi kommer inte kunna vända ryggen åt det längre, jorden har lidit länge och nu har den börjat säga ifrån och om vi fortsätter som vi gör nu kommer all smärta vi tvingat våran planet genomlida drabba oss. Jag vill att alla tänker efter vad du kan göra för att göra saker bättre visst en människa gör inte jätte mycket skillnad MEN! Meningen är inte att det bara är du som måste kämpa för att saker ska bli bättre.. Jag är beredd att ändra på mig, är du? Jag vet att folk kan tro att genom att ändra deras livstil så är det som att ge upp sitt eget liv, men du kan fortsätta drömma och du kommer fortsätta kunna uppnå dina drömmar och mål bara att vi inte skadar jorden på samma sätt. Så nu har jag förklarat problemen för er tror säkert ni vill ha lösningar också. Du kan göra din del genom att äta mindre kött, köpa mindre onödiga saker och kanske framför allt låta bilen stå ibland och åka kollektivt. Vet att det finns problem med kollektivt t.ex att det dyrt och människor styrs av pengar så det fattar jag inte hur man tänker där när man vill att att alla ska åka kollektivt och sen är det billigare att ta bilen? Klart man tar bilen då så där fick väll staten en liten känga också. Du behöver inte sluta äta kött men har du ett vegetariskt alternativ kanske du kan överväga att ta det. Ser du en sak du vill köpa tänk efter ifall du verkligen behöver det. Så nu har jag sagt min mening och vad jag tycker... nu är det din tur.

Likes

Comments