Den godaste hemgjorda julsnapsen

Hej svejs!


Nu i jultider brukar vi göra mycket eget hemma. Vi bakar saffransbullar, lussekatter, pepparkakor på egen pepparkaksdeg, kolor, knäck och nu även julsnaps. I och med att vi oftast börjar i början av december så får man aldrig känslan av att det är jätte mycket man håller på att baka/tillaga vilket är skönt. I år har vi dock inte gjort några kolor eller knäck för tiden har bara runnit iväg. Nu hinner ni dock inte göra denna julsnaps men ni kan ju alltid spara receptet till nästa år! Vi gjorde denna förra året och den hann precis bli klar på julafton. I och med att vi inte firar jul tillsammans ännu fick jag vänta till nyår för att smaka på snapsen och jag tyckte faktiskt den var helt okej, jag är inget stort fan av snapsar egentligen. Så om ni vill ha en lite julig snaps till nyår är det bäst att ni sätter igång på en gång!

Ingredienser:

70 cl Konjak, vi använder Eau de vie
1 Kanelstång, gärna bruten i mindre bitar
1 tsk Kardemummakärnor
1 Tvättad citron, gärna eko
1,5 dl Socker

Börja med att skala citronen och försök att bara få med skalet och så lite av det vita som möjligt. Skär skalbitarna i mindre bitar och lägg ner i 1L flaska. Pressa sedan juicen ur citronen och häll ned i flaskan. Tillsätt sedan sockret, konjaket, brutna kanelstången och kardemummakärnorna i flaskan. Skruva på locket och förvara sedan flaskan i rumstemperatur i två veckor, vill du att snapsen ska ha en rundare smak låter du den stå ytterligare en vecka. Vi har endast haft den stå två veckor och tror det är så vi kommer att göra i år också, i alla fall med ena flaskan så jag får med mig lite till julafton. Det som är viktigt under dessa två veckor är att skaka flaskan dagligen. När tiden har gått och snapsen är klar så är det bara att sila snapsen och servera i en snygg flaska.

Vi gjorde två flaskor då den var väldigt populär förra året och jag tror det är fler som kommer att dricka den i år än förra året vilket är roligt och jag hoppas alla kommer tycka den är god! Får se om vi kanske utvecklar något nästa år, det hade varit roligt att experimentera lite med detta också!

Gillar

Kommentarer