Att januari bara handlar om överlevnad är en förlegad sanning. Alfahonorna drar därför nu till med nystart och släpper årets första avsnitt med passande tema. Det diskuteras nystarters tidpunkt, former och olika teman. Paradoxalt nog lever de inte alltid som de lär då en av dem oväntat förfaller under avsnittets gång..

Lyssna på oss via hemsidan – www.stampusfm.se eller i mobilen via Podcaster-appen StampusFM’s podcast.

Alternativt: Lyssna direkt via länken http://stampusfm.se/alfahenne-nystart/

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Januari och 2018 är här! Kan man annat än älska nystarter? Allt känns nytt, fräscht och möjligt.

Inte? Ger inte plånboken några som helst möjligheter?

Sådant är fallet för många av oss konsumerande människor i januari. Pengarna har gått till julklappar, mat, nyårskläder och semesterliga utsvävningar. Kanske är det dags att dra in på vardagslyxen för att komma ikapp igen rent ekonomiskt. Jag vet hur det är, och har listat fem viktiga januaritips för att spara in på slantarna och känna att ekonomin är under kontroll igen. Utan inbördes ordning - here we go!


1. Gör MYCKET mat. Laga en rejäl jäkla kycklingpastagryta och fördela i matlådor. Lika gott uppfruset och micrat som nylagat!


2. Gå inte galen på ASOS webbrea eller i HM:s reahyllor. Finns något du verkligen behöver på rean - grattis girl! Men har du inte för avsikt att leta efter något speciellt, så slösa inte onödiga hundlalappar på Oh-så-billiga-byxor-som-sitter- halvbra-och-var-en-modefluga-förrförra-påsken. Hur billiga de än är så är det ett bättre kap att inte slösa pengarna överhuvudtaget.


3. Låt bli drinkar ute och avstå helst från alkohol helt i januari. Både julen och nyårsfirandet går ofta i alkoholens tecken. Säkert har vi alla fått i oss tillräckligt, och en månad kan levern gott få vila. Alkohol är dessutom så fruktansvärt dyrt och överprisat när man köper ute, så spara på både pengarna och levern!


4. Fula ljusstakar från faster Berta i julklapp? Sälj dem på någon lokal köp och sälj-sida på Facebook. Gör samma sak med nagellacken i fula färger och annat du fått i julklapp och vet med dig att du inte kommer att använda. Det kan tyckas vara småpengar som kommer in, men det handlar om att ingjuta inställningen att det går att byta prylar som man inte har glädje av till pengar som kan sättas in på kontot. Eller användas till något roligare.


5. Börja läsa på om fonder och investerande. Majoriteten av folk som investerar och låter sina pengar växa är män. Medelåldersmän med aktiekunskap och blanka skor. Så ska det inte vara. Varför kan vi tjejer inte göra bra pengar och skaffa fin avkastning på investeringar? Det känns förlegat att det ska vara en grej huvudsakligen för män. Tänd några ljus, sätt igång lite bra musik och börja googla runt på investerande för nybörjare. Alla långa resor börjar med ett litet steg!


Ha ett fantastiskt köpfritt januari!


Likes

Comments

Julen är ganska över. Dagen efter annandagen. Då är det väl ändå ganska över?

Den har annars förfarit lugnt och harmoniskt. Hela året har jag till och från grubblat på hur det skulle bli med julklappar och julkonsumtion inför denna julen, och till slut tog jag mod till mig och lade fram förslaget att kanske bojkotta julklappsshoppingen för året och istället köpa EN klapp för 100-150 kronor och dela ut på annat sätt. Det hade inneburit fördelar (eller frånvaro av skador) för samtliga inblandade:

  • Mindre stress att hitta julklappar till alla (även de som inget önskat och redan har allt)
  • Mindre jobb att slå in alla klappar. Istället kan man lägga lite extra tid på att göra EN julklapp lite extra tjusig.
  • Mycket mer pengar kvar i plånboken
  • Jorden och miljön hade skonats (Inga långa båt- och flygtransporter från billiga produktionsländer som Kina och Thailand)
  • Ingen konsumtionshets
  • Inga massa prylar som man ändå aldrig kommer att använda men inte har hjärta att slänga


Sagt och gjort. Så gjorde vi. Och det var. Så. Skönt. Vi hade små lekar där varje vinnare fick välja en julklapp i högen. Kasta apelsin i hink, gissa låttitel, tipsrunda etc. Alla uppskattade detta koncept!

Presenter är roligare att ge och få när någon faktiskt har ett visst behov. Kanske bästa vännen varit nere och trött den senaste tiden och en blomma kunde liva upp? Brorsan kanske ska börja ny skola och skulle ha glädje av en ny ryggsäck? Faster som haft det stressigt på jobbet skulle säkert bli varm i hjärtat av något hembakat? Man kan överraska när som helst under året. Det blir dessutom roligare när ingen har förväntat sig något. Ingen press på varken värde eller antal. Bara spontana gåvor när man kan och vill. Hur har ni gjort med all konsumtionshets under julen?

GOD FORTSÄTTNING!

Likes

Comments

Funderar lite. Inte på att skriva uppsats som sig bör, men på annat.


Folks systrar och pappor och andra kära får cancer, Alzheimers, MS, krockar med bilen eller lider av schizofreni, och vi fokuserar mest på the Kardashians? På grannfamiljens nya veranda. På kollegan som måste informera Facebook om sina mysiga kaffepauser. 17 gånger om dagen, varje dag. (Det är i och för sig jävligt enerverande).

Men jag förstår inte. Nog för att man måste få distansera sig med ytligheter för att överleva. Fundera över vilket läppstift som ska inhandlas härnäst, sura lite för att man gått upp tre kilo, renovera altanen och sådant. Det är okej, det måste man få fokusera på. Det kan ge glädje och göra saker lite enklare. Men när man börjar tro att det är det fundamentala här i livet, det som gör oss lyckliga, tillfredsställda, då måste man ta ett steg bakåt. Har man inte den distansen till the Kardashians, som fick oturen representera alla distraherande oviktigheter, då är det viktigt att försöka skaffa sig den. Annars kommer det en dag när det är ens egen mamma som får en knöl i bröstet, och så har man mellan renoveringar och lipfillers råkat försumma all tid med henne som kunde ha varit.

Det är okej att testa lite botox, skvallra om hur fult chefen klär sig och att känna sig exalterad över nya tapeterna. Det är till och med sunt och fint att man kan göra det, tror jag. Men jag tror också att det är viktigt att, precis som man gör med en kamera för att hitta rätta skärpan i stunden, ha förmågan att kunna zooma ut och in för att få till en okej fokus.

Sedan ska man inte umgås med människor för att de en dag ska dö och försvinna, det tycker jag inte. Det ansvaret kan man inte bära. Ibland får man välja bort och kanske till och med välja ut en icke biologisk liten familj som funkar i vardagen. Eller kan man välja sina katter som familj. Eller fotbollslaget. Eller kanske en idol (Kim Kardashian är ju mångas), om man väljer det. Bara man inte glömmer de stora dragen. Det som man minns och gläds åt och kommer att sakna så det värker den dagen man står och ska välja ut musik till pappas begravning. Bara man inte lagt all sin vakna tid åt att oroa sig för vad grannarna ska tycka om nya fälgarna eller om man kommer ha råd till den årliga Thailandsresan. Så man inte livet ut vältrar sig i sorgen över att aldrig få bli Voguemodell.
Man får göra detta. Man behöver få göra detta. Det gör vi alla. Bara man mellan dessa aktiviteter zoomar ut och ser de stora dragen.

(Då ser man inte pormaskarna på näsan heller).

Likes

Comments

Har länge sneglat på den där boken. Så vid ett av mina många biblioteksbesök kom jag att tänka på den igen. Den fanns inne, så jag lånade hem den. Trots andra parallella projekt (meningslösa googlingar och mycket choklad) så tog det endast två kvällars läsning att ta sig från pärm till pärm.

Hur var den?

Jo, hon verkar vara en person i min smak, den där Amoruso. Lite motvalls, bitter, och har en skön självdistans. Hon startade sitt (vad kom att bli ett) klädimperium när hon satt på sitt jobb som id-kontrollant i en högskoleentré genom att sälja några plagg på Ebay. Därifrån växte det. I boken pratar hon (kan man prata i en bok?) om hur hon kontinuerligt fick utöka både lagerplats och kompetens för att hålla tempot med det växande företaget. Jag uppskattar att hon inte på ett fånigt sätt påstår att alla och vem som helst kan bygga ett imperium bara man visualiserar ett, utan kan stå med bägge fötterna på jorden samtidigt som hon uppmuntrar oss läsare att jobba hårt.

Många gånger är hon vitsig också. Bjuder på sig själv. Den är lättläst och läsvärd.

Läs.


Likes

Comments

Nu får det ändå vara dags. Jag har en mycket dålig ovana (vad är det ens för uttryck? Antingen är det väl en dålig vana eller är det väl en ovana? Har aldrig förstått detta) att fundera tills hjärnan är mycket nära att implodera. Nu behövs en kanal att ventilera dessa funderingar på. Tack mig själv för att jag äntligen skaffat mig en sådan.


Ventilering nummer 1:

Det finns inte mycket som slår en viss typ av hemmakväll. En där man rotar i lådor efter värmeljus och tändare, letar fram ljuslyktor och får åtnjuta det varma ljus som fladdrar i den lilla lägenheten. Äntligen fick ljusslingorna som inhandlades på Ikea sin efterlängtade upprättelse. Muttrandet och svordomarna under halvtimmesprojektet att få upp dem på väggen. Högt uppe mot taket, så rummet kan få kännas lite rymligare. Ena änden uppe. Bara andra halvan kvar. När andra halvan och änden är på plats går det två sekunder och så trillar fanskapet ner igen. Upp med den igen och då rasar givetvis nästa ner. Muttrande och svordomar. Men nu. Nu sitter slingorna där och lyser med sin hemtrevliga närvaro. Jag ligger i sängen och knaprar pizzariskakor tills sängen förvandlas till vad som känns som en sandstrand av ganska grovkorniga små korn. Kliande småsten som luktar pizza. En god bok också. Det är mysigt nu. Jag har det bra. 

Vad tycker ni? Känns det jobbigt att vara hemma själv en fredagkväll? Som ett misslyckande? Känner man sig ensam? Berätta.

Likes

Comments