Header

Det är elva dagar kvar tills jag sitter på tåget hem till västkusten, Bohuslän, mamma och pappa. Hemtentan är inlämnad. Jag skrev den på sex timmar, så blir jag inte godkänd så vet jag varför. Lyckades läsa sjutton romaner på fyra veckor. Stressen har tagit över vissa dagar, vilket har lett till att jag sovit till sent på eftermiddagen. Jag har haft hjärtklappningar och panikattacker. Klarar inte av lukten av en viss killparfym för jag får ångest av att tänka på honom. "Du är på min lista över potentiella generaler nu bara så du vet", LÄSK – lärarstuderande i Karlstad. Det känns bra med alla nya vänner. Alla är så snälla här. Jag har sett Mando Diao live. Väntar på extrapris för kaffe. Saknar doften av hemma. Har fyllt tjugo och handlat rödtjut på systemtet. Har fått insektsfobi. Min garderobsblomma och aloe vera-växt har fått nya skott, känner mig stolt. Har bakat bröd idag, det luktade och smakade hemkunskapsbröd. Oj, oj, oj vad vuxen man kan bli på fyra månader. Kom på hur tvättmaskinen fungerade idag, har alltså gjort fel med den sedan jag flyttade hit. Tio poäng till mig. Fredag, woho!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här är lite saker jag aldrig riktigt vågat publicera, men nu när jag flyttat hemifrån, flyttat ifrån Munkedal, känns det okej. Jag flydde ifrån det istället, istället för att ta tag i det. En gång för alla. Det känns dock inte helt bekvämt att publicera detta det måste jag erkänna. Dels för att alla kan läsa detta och dels för konsekvenserna kan bli många. Men det var så där jag kände när texterna skrevs. Och vem vet? Jag kanske flyr ifrån det ännu en gång.

"Anonymt

I staden jag aldrig varit i hängde lamporna mellan träden och sötvattensvågorna slog mot bryggan. Människor sökte ögonkontakt och gav ifrån sig ett leende. Staden bestod av kullerstensgator och vimplar som hängde mellan byggnaderna. Två tanter med rullatorer som diskuterade livet. Staden vaknade till liv när ljuset började skymma. I staden gav individer hjärtliga komplimanger. Komplimanger jag aldrig tidigare fått, komplimanger jag ville hört från dina läppar. Du var obrydd.

Så fort det blev tid till spillo drog sig tankarna till dig. Var är du, ser du mig? När alkoholen tog över var du där med mig. Vart jag än gick. Kyssarna jag fick och kyssarna jag aldrig kommer få tillbaka. Den regniga natten insåg jag att i två år, två jävla år, har det varit du, du, du och ingen annan. Hur kunde jag bli så löjligt kär i dig? Två år av väntan, förhoppningar och tystnad. Jag förlorade något jag aldrig kunnat kalla mitt. Det gjorde ont och jag skulle ljuga om jag skulle förneka att det fortfarande är du. Du som tittar fram om nätterna.

Så många gånger jag sagt till mig själv att jag är över dig, att jag inte bryr mig om vad du gör eller hur du mår. När jag egentligen undrar vad du gör, hur du mår, vart du är, vad som gör dig arg och ledsen, vad som gör dig glad och om du någon gång under dygnet tänker på mig, hela tiden.

För dum, för blyg och ångestfylld. Du. Jag. Oss. Jag ångrar det nu och jag hatar att jag ångrar det."

__________________________________________________________________________________

"Struntprat i två delar

Det är nästan ett och ett halvt år sedan jag skickade iväg det där meddelandet till dig. Det är nästan ett och ett halvt år sedan jag fick det där pirret i magen, när ditt namn ploppade upp på mobilen. På den där slitna mobiltelefonen, som låg på badkarskanten medan jag låg i det glödheta badet fyllt av skum och ångest, där ploppade ditt namn upp.

Det är nu 18 månader senare och jag har inte hört av dig sedan jag var ute på fyllovägar. Ett meddelande hit. Ett meddelande dit. Vaknar upp morgonen efter en kväll fylld av glädje och

/ / /

Det var en tråkig, ynklig och grå kväll i november. Enda ljuset som lyste upp var stearinljusen som lös ovanför det skumfyllda badkaret. Lutar huvudet bak och tårna med rött nagellack sticker upp ur skummet. Sluter ögonen och tankarna spinner. Jag försöker styra tankarna bort från dig, dig och dina intensiva ögon och ditt tjocka, fylliga hår. Det går inte. Jag måste få prata med dig. Tio minuter har gått sedan jag skickade iväg meddelandet. Eko. Vattnets värme i badkaret är nu fisljummet. Mobiltelefonen vibrerar till, skärmen lyser upp och ditt namn visas på displayen.

18 månader har gått sedan jag skickade det där meddelandet. Tre månader med konstant kontakt med varandra, som sedan bara ebbade ut i intet. Tre månader av tystnad. Inte ett ljud från dig. Våren stod och väntade utanför dörren. Solen hade precis börjat värma. Saltvattensvågorna slog mot berget. Vinden piskade, fåglarna sjöng och katterna var galna. Cykeln rullade, lika väl mina tankar om dig, om mig – om oss. Sedan kom det där meddelandet. Du hade svår att somna för jag existerade och du tänkte på mig. Fan ta dig!

__________________________________________________________________________________

"Om en vän, till en vän

Jag saknar dig, förstår du inte det? Men jag tycker inte att allt ansvar är mitt.

Vi har känt varandra i fem år, men det känns som att jag känt dig hela mitt liv. Vi har alltid funnits där för varandra. I vått och i torrt, på gott och ont. Är det inte lite konstigt hur två individer kan klicka så bra som vi gjorde. Det var liksom aldrig några problem med något, kändes det som. Även fast vi gick en hel sommar utan att prata för vi hade bråkat på midsommarfesten hemma hos mig. Sedan, tack vare min barndomsvän möttes vi på fotbollsplanen, där jag sparkat boll sedan jag var liten tjej, och allt var precis som det skulle vara.

Vi hade alltid varandra. Jag minns vårt sista jullov innan studenten hur mycket vi umgicks. Vi hade precis fått våra körkort som var ganska jobbiga att ta för oss båda. De där två plastkorten vi har är det många peppsms bakom. Den är en ganska fin tanke ändå! I alla fall, vårt sista jullov. Det är nog ändå det bästa och det sämsta lovet jag har haft. Vi båda var ganska dämpade denna period, så det var tur att vi umgicks i princip varje dag. Du hjälpte mig när jag var dökär i en snubbe vi känt ganska länge. "Bete dig så här" "gör så" "säg så". Och jag hoppas jag hjälpte dig på något sätt också.

Sedan kom våren och vi umgicks väldigt mycket. Träffades nästan varje dag för att gunga och prata om livet. Vilket alltid innebar någon kille man gick och ältade. "Men han är en fuck boy, skit i honom" "men han är så fiiiin!". Många timmar i min säng pratandes om livet, som även denna gång var lite jobbigt. Du försade dig och jag flippade ur och frågade varför du inte berättat något innan, sedan låg vi tysta i min säga och bara tittade upp i taket. "Vill du ha donken?".

Vi hade tagit stunden, två olika studentresor, sommarkvällar övergick till höstkvällar, två födelsedagsfester, jul och nyår. Under nyårsafton pratade vi inte alls mycket och nu sitter jag här och undrar vad som hände? Under dessa månader gav jag dig ett armband som låg oss nära båda två. Jag gav det till dig för jag brydde mig om dig, jag ville visa att jag alltid fanns där. Och jag gav armbandet till dig för jag ville inte att du skulle känna dig så ensam som jag gjorde när jag mådde dåligt. Månaderna mellan studenten och nyår frågade jag många gånger om du ville träffas och gång på gång fick jag till svar att du inte kunde. Du kom aldrig med förslag att träffas, det var alltid jag, så jag tröttnade och la ner det. Jag förstod aldrig varför det skulle vara mitt ansvar att ta tag i vår vänskap, som runnit ut i sanden?

Det har nu gått några månader sedan vi sist pratade med varandra. Och egentligen förstår jag inte varför du inte kan höra av dig. Gångerna har varit många när du sagt att du inte kan träffas, så nu väntar jag på att du ska få lite tid över till mig.

Snälla, hör av dig. För jag saknar dig. Jag saknar oss, du är trots allt min bästa vän."

Likes

Comments

Egentligen har jag inte tid att logga in här, jag har en hemtenta att skriva, en inlämningsuppgift om svenskt 1700-tal att göra, tre skönlitterära böcker att läsa, x antal examinerade seminarium att förbereda mig inför. Köper avokadonät varje vecka. Hemtentan känns skit. Jag åker hem istället, tittar på Malou efter tio. Ska jag kolla runt på YouTube? Det var ett tag sedan. Sminkar mig och städar sminklådan. Köpte Ken Folletts trilogi Århundradet. "Varför måste det vara Oxfordsystemet i hemtentan och inte Harvardsystemet? Harvard är bättre, det vet alla!". Fick slänga murgrönan, den fick bladlus för andra gången och jag orkade inte med det. Vattnar de andra blommorna två gånger i veckan. Höstsolen! "Det heter ju inte bebis! Jag är från Göteborg, jag skulle aldrig säga bebis. Det heter ju bäbis! Där har vi ju Stockholmsterrorn också". Det är så stökigt här hemma, men ikväll ska jag drick öl. Satt upp mig på en ny lägenhet.

Likes

Comments

Så mycket har hänt, ändå så lite. Vart ska jag börja?
Ja, direkt efter första universitetsdagen var klar var ledigheten över. Böcker skulle köpas, böcker skulle läsas. Jag tror faktisk aldrig jag läst så mycket skönlitteratur i hela mitt liv som jag gjort de senaste två veckorna. Mer än åtta timmar om dagen går till att läsa skönlitteratur och didaktik. Varje dag efter sex på kvällarna har det varit nolleträff med faddergruppen – Underbart är kort.

Det har varit omtumlande. Så mycket nytt. Nya miljöer, nya människor, nya minnen, nya bokstäver, nya ögon, nya allt. På torsdag åker jag hem till Bohuslän. Ska bli skönt att få krama om mamma och pappa. Gosa med Nellie och Ozzy. Anton skulle tydligen komma hem den helgen också. Skönt. Hela familjen. Det längtar jag efter.

Likes

Comments

Väckarklockan ringer 09:30. Hoppar ner från den höga sängen, startar kaffebryggaren, kokar ägg i sex minuter och efter det kokar jag gröt och låter den sjuda i två minuter. 12:46 plingar det på dörren. Blir rädd, aldrig hört ljudet förut. Utanför dörren står en gammal klasskompis från högstadiet, vi kramar om varandra, "Gud, vad längesedan det var". Tar bussen till stan. Kommer hem, lagar middag och läser bok. Vid elvatiden på kvällen startar grannen i grannhuset motorcykeln. Väckarklockan ringen 09:00. Startar TV:n, dricker kaffe och nickar medstämmande till Tilde och Peter. Cyklar runt i staden, hittar rätt. 14:10 dricker jag kaffe och tittar på en brittisk kriminalare. Läser texter av August Strindberg. Det känns fint nu.

Likes

Comments

Förra helgen, 12-13 augusti, var mamma och jag här. I Karlstad, i min lägenhet. Vi målade om hela lägenheten vit. Det låter som lägenheten är jättestor när jag skriver hela lägenheten på det viset, men egentligen är den pytteliten. 21 kvadratmeter för att vara exakt. Men det räckte, för både mamma och jag var helt slut efter att ha målat alla väggar och taket två gånger. På söndagen, 13 augusti, åkte vi hem till västkusten igen. Måndag kom och jag påbörjade min sista vecka hemma. Hemma i lilla rara Munkedal. Så mycket saker jag skulle gjort den veckan, men som jag inte gjorde. Vart tog tiden vägen? Det enda jag minns från veckan är att jag packade det sista, hade separationsångest och att Jenny och Cornelia var hemma på tacokväll.

Fredagen den 18 augusti 06:00 kramade jag min storebror hej då och jag grät. Hoppade in i en fullastad bil och åkte igenom hela området. Området där jag bott sedan jag var sex månader gammal. I baksätet satt jag och höll tillbaka tårarna. När bilen rullade förbi områdets fotbollsplan var det extra jobbigt, för nu lämnade jag den planen, där jag har så mycket minnen ifrån. Jag trodde aldrig det skulle bli så jobbigt att lämna Munkedal, men det var väldigt jobbigt.

Mamma, pappa, jag och lilla Ozzy var i Karlstad vid halv tio på fredagsförmiddagen. Vi lastade av alla saker från mitt rum hemma i Munkedal i lägenheten. Efter det åkte vi till IKEA och där var vi många timmar och efter alla timmar på IKEA gick resterade timmar av dynget åt att skruva ihop möbler. På kvällen åt vi pizza. Somnade på en minut om inte mindre.

På lördagen åkte vi till IKEA tre gånger, för det var alltid något vi hade glömt. Vi var på NetonNet och köpte nödvändigheter, lika så på Coop och alla dess ställen. Det viktigaste under lördagen var att köpa en kaffebryggare så vi kunde få oss lite kaffe och det löste vi. Under dagen började min lilla lägenhet faktiskt likna ett hem, vilket kändes otroligt skönt. Dock kände jag mig inte som hemma.

Söndag. Sista dagen för mamma, pappa och Ozzy hos mig. Nej! Jag ville inte bli lämnad själv. Redan vid frukost fällde jag de första tårarna av väldigt många. Tårar som tryckte på efter att ha hållit tillbaka så mycket och så länge, på grund av allt och inget. 

Jag fick lugnat ner mig och vi begav oss ytterligare en gång till IKEA för att verkligen köpa det allra sista. Fick även införskaffat mig nödvändigheter till köket, som föda. Kom hem till lägenheten, startade kaffebryggaren och grät en skvätt till.

Vid fyratiden på eftermiddagen grät jag som en bebis, när mamma och pappa kramade mig och sa "det här blir allt bra, vi hörs, ta hand om dig. Vi älskar dig". Efter det var jag själv. Själv i min lilla lägenhet på 21km2, men just då kändes den oändlig. Staden och gatorna jag inte känner känns oändliga och jobbiga. Jag känner ingen här. Jag vet att jag kommer lära känna folket här, men vägen dit är jobbig. Jag trodde verkligen inte att det skulle vara så jobbigt att flytta hemifrån och lämna allt, men det var det. Efter att mamma, pappa och hunden åkt var jag tvungen att sysselsätta mig med något för att inte drunkna i mina tårar och det är så synd om mig-tankarna, så jag slängde ut alla mina kläder på sängen. Jag dammsög ur alla lådorna, strök kläderna, vek ihop dem, la i dem i lådorna igen. Efter det dammsög jag lägenheten från golv till tak, sedan gjorde jag rent toaletten, sedan duschen, sedan kokvrån. Ja, jag städade. Efter det kändes det bra och jag gick och lade mig för kvällen.

Nu ska jag bo här. Detta är mitt nya hem. Lycka till, till mig!

Likes

Comments

04-06.08.2017

Vi var på en festival i helgen. På en sjönära festival, där lamporna hängde mellan träden och där sötvattensvågorna slog mot bryggan. Vi försökte sätta upp ett förtält när vädergudarna bestämde sig för åskoväder. När blixtarna slog ner skrek en att hon var rädd varav en annan skrek att hon skulle hålla käften. Vi skaffade en campingmamma och en campingpappa som hjälpte oss när det blev jobbigt. Träffade givmilda och omtänksamma människor. Vi sjöng oss hesa med Veronica Maggio och med Magnus Uggla. Blev besviken för han inte sa de ord jag ville höra. Målade naglarna röda. Vi head bangade med Johnossi och klappade händerna så hårt vi kunde för att representera Uddevalla när Thomas sjöng Slå mig hårt i ansiktet.

Drack rödvin i husvagnen, dansade vägen till festivalområdet, drack öl, veck oss av skratt, hade det mysigt – när det inte spöregnade som det nästan gjorde hela tiden. Vi sov kallt och obekvämt. Tjafsade om vem som skulle hålla klaffen och vems fel det var att nyckel till husvagnen var borta. "Oj, jag hade den i fickan". Vi åt pizza varje dag. Trummade på ett bord till Björn Rosenströms fagra stämma. Hånglade med killar och grät på en bajamaja. Förbrukade ofantliga mängder med (hand)sprit. Gick på kullerstensgatorna i raggsockor och tofflor, alternativt knallröda peperonistövlar. Summering: kallt men kul. Ses (kanske) nästa år!

Likes

Comments

29.07.2017

Som extra allt med räksallad. Tusen miljarder tack, Håkan!

Ja, första gången jag hörde en låt av Håkan var när Kom igen Lenas musikvideo hade släppts. Det var pappa som hittade den, jag minns det så himla väl. Pappa satt nere i källaren vid sin dator "Frida kom här!". Jag sprang ner för trappan och pappa visade mig en musikvideo där någon kille stod och dansade på något flak. Jag tyckte han var helt galen men jag gillade det. Och efter det, så har jag bara fått mer och mer tycke för Håkans musik. Men det var inte förrän gymnasiet jag verkligen började lyssna på honom och blev ett sådant där superfan av honom och hans musik.

Igår var i alla fall första gången jag såg en konsert som var hans. Jag stod där på läktaren och log som en fåne. Tog i från tårna när låtarna jag gillar lite extra kom. Jag var så himla lycklig och det är jag fortfarande. Så, så, så fiiiint <3

Likes

Comments

Onsdag: Åkte ner till Göteborg med Jenny. Fick en heldag med fönstershopping, men det blev en hel del materiellycka också. En inredningsbutik efter den andra för att samla på oss så mycket inspiration som möjligt för den framtida flytten till Karlstad.

Torsdag: Var superglad, för det var äntligen, efter fem år, dags för mig att få chansen att åka med familjen ut till Smögen och träffa våra släktingar. Inte varit så glad på länge och som grädde på moset var även min syssling där. Det var ett enda stort kramkalas. Solen sken och allt var så fint.

Fredag: Var glad igen, för jag skrev på papper till min lilla lägenhet i Karlstad. Och med lilla lägenhet så menar jag verkligen liten. Var även in till stan en sväng och fick köpt mig ett par nya solglasögon. I stan träffade jag även en hel del familjevänner som jag inte sett sedan jag var liten. Så det var kramkalas även idag. Nu? Ja, nu ska jag läsa de sista sidorna ur boken jag läser och ikväll blir det grillat. Livet, hörrni <3

Likes

Comments

- För några veckor sedan fick jag spelet på min lilla iPhone, så på två minuter bestämde jag mig för att gå tillbaka till Android. Nu är jag ägare till en Samsung Galaxy S8. Känns väldigt bra.

- Ellen, min kusin, fyllde 19 och jag var iväg på släktkalas.

- Sökte in till högskolan, fick beskedet i torsdags att jag inom en snart framtid kommer bli värmlänning i fem år. I slutet av augusti flyttar alltså jag förhoppningsvis in i en egen lägenhet i Karlstad för att påbörja studier vid Karlstads universitet. Hjälp!

- I mitten av juni bestämde jag mig för att plocka fram basketbollen igen efter drygt fem år. Vilket slutade med att jag tagit cykeln till min högstadieskola nästan varje dag för att stå och träna på långskott. Det känns så skönt att få stå där vid korgen, själv, och svära för att jag inte sätter trepoängaren. Eller stå där och smådansa för att jag sätter straff efter straff. Eller när jag springer runt och dribblar. Trygghet liksom.

- Ungefär vid samma tidpunkt bestämde jag mig också för att ta tag i mig själv och min fysiska hälsa, för tar jag tag i den kommer min psykiska hälsa rulla åt rätt håll. Detta har resulterat till några kilos viktminskning och en hel del centimeter.

- Hade grillkväll med människor jag känner mig trygg med. Med människor som är snälla mot mig, som är bra med och mot mig. Som är sig själva. Vi åt, skrattade, spelade bollsporter, satt utomhus, skojade och bara mådde bra. Efter klockan slagit två på natten slutade 2Pac's melodier spela, det var mörkt och kyligt utomhus, gatan var tyst och de sista nattugglorna hade gått hem.

- Har en veckas semester.

Likes

Comments