Släktet Asparagus/Liljeväxter

Bild 1 Aspidistra elatior/Aspidistra

Bild 2 Asparagus setaceus/Fjädersparris

Bildkälla: Blomsterlandet.se

Bild 3 Asparagus densiflorus `Sprengeri`/Hängsparris

Bild 4 Asparagus falcatus/Klättersparris

Bildkälla: Blomsterlandet.se

Härstammar från:

Aspidistran kommer från Japan, Kina.

Fjädersparrisen kommer från södra Afrika.

Beskrivning:

Aspidistran är en växt som vi odlat sen mitten på 1800-talet. Den har läderartade, mörkgröna blad som sitter på styva stjälkar som växer upp från jordstammen. Bladen är ca 10 cm breda och kan bli upp till 60 cm långa. Blommorna är väldigt speciella, de kommer upp ur jordytan, är ca 3 cm i diameter, skålformade och brunvioletta. Blommornas doft påminner om ananas.

Fjädersparrisen har mycket små barrlika fyllokladier, som är omvandlade grenar som fungerar som blad. Dessa sitter väldigt tätt och bildar fjäderlika grenar med taggiga skott. Unga plantor är ca 40 cm höga, medans äldre exemplar kan få meterlånga slingrande rankor. Dessa kan man hålla efter med sax. Trivs växten kan den blomma med små, vita stjärnformade blommor och sedan blir där röda bär. Plantan växer ganska långsamt och har ett ganska litet rotsystem. Den har knölar på rötterna där den samlar vatten och näring, och därför tål den torka ganska bra. Utsätts den för långvarig torka gulnar fyllokladierna och ramlar av. De kommer tillbaka då växten får vatten igen.

Ljusbehov:

Aspidistran klarar inte av direkt sol, utan trivs under dåliga ljusförhållanden. Den har ett svagt rotsystem och växer långsamt. Ju mindre ljus den får desto långsammare växer den.

Fjädersparrisen vill ha en så ljus placering som möjligt, men inte i direkt sol.

Vatten:

Aspidistran måste få torka upp ordentligt mellan vattningarna, men under sommarhalvåret får den inte bli kruttorr. Den gillar att bli duschad ibland.

Fjädersparrisen vill ha rikligt med vatten under sommarhalvåret då den växer mycket. Något mindre vatten på vintern.

Näring:

Aspidistran vill inte ha mycket näring p.g.a. sitt svaga rotsystem, utan vill bara ha en halv dos krukväxtnäring 1g/månaden som oftast från april-september. Resten av året vill den inte ha någon näring alls. Får den för mycket näring kan bladen spricka.

Fjädersparrisen vill ha krukväxtnäring 1g/vecka från vår till höst, och 1g/mån under resten av året.

Rumstemperatur/vinterplacering:

Aspidistran gillar normal rumstemperatur året om, men klarar ner till 8 grader, men då måste man tänka på att inte vattna för mycket. Sommartid får den gärna stå ute på en skuggig plats.

Fjädersparrisen vill stå i rumstemperatur året om, kanske lite kallare på vintern, men inte lägre än 12 grader. Gillar att stå ute på en halvskuggig plats under sommaren.

Beskärning:

Omplantering:

Aspidistran planteras om på våren, men oftast med flera års mellanrum. Välj en vid och grund kruka eftersom rotsystemet är svagt och består av en jordstam. Krukan bör inte vara mer än ett par cm bredare kruka än den förra.

Fjädersparrisen planteras om på våren.

Förökning:

Aspidistran förökas genom försiktig delning i samband med omplantering. de nya plantorna sätts i ganska små krukor då de tar tid på sig att växa till. Man kan också skära en bit av jordstammen i 5 cm stora bitar och lägga i fuktig torv. Men det tar lång tid att få en planta. 

Fjädersparrisen förökas lättast genom delning av större exemplar i samband med omplantering. Den kan också förökas med egna frön.

Ohyra:

Aspidistran kan drabbas av spinnkvalster om den står för torrt, varmt och/eller dragigt.

Fjädersparrisen kan drabbas av spinnkvalster om den utsätts för långvarig eller återkommande torka.

Övrigt att känna till:


Gillar

Kommentarer