Familjen Asclepiadaceae/ Tulkörtsväxter

Bild 1 Hoya australis/Australisk porslinsblomma

Bild 2 Ceropegia woodii/Lyktranka

Bildkälla: Blomsterlandet.se

​Bild 3 Hoya carnosa/Porslinsblomma

Bild 4 Stephanotis floribunda/Doftranka

Bildkälla: Blomsterlandet.se

Härstammar från:

Lyktrankan kommer från Sydostafrika.

Australisk porslinsblomma kommer från Queensland och Nya Sydwales i Australien.

Porslinsblomman kommer från Queensland i Australien och sydöstra Kina.

Doftrankan kommer från Madagaskar.

Beskrivning:

Lyktrankan är en suckulent med läderartade, ganska tjocka blad som är hjärtformade och mönstrade i grönt och grått på ovansidan och purpurfärgade på undersidan. Bladen sitter på tunna rankor tillsammans med knölformade vattenreservoarer. Rankorna växer snabbt och kan bli ett par meter långa. Plantan kan blomma året om, men främst på vintern med 2 cm långa purpurfärgade eller brunröda oansenliga blommor som liknar lanternor som kommer upp ur bladvecken. Frökapslarna som blir liknar horn som sprids med vinden.

Australisk porslinsblomma är en slingerväxt med mörkgröna, ovala, glänsande och läderartade blad som är 7-8 cm långa. Växtsaften är mjölkvit. Blommorna ser ut som de är gjorda i vax med tjocka kronblad. De är vita med röd mitt och har formen av små stjärnor som sitter formade i flockar som kan bestå av upp till 50 blommor i varje flock. Blommorna doftar mycket.

Porslinsblomman är en slingerväxt med rankor som kan bli 10 meter långa. Bladen är hårda, läderartade, mörkgröna, blanka och upp till 8 cm långa. De mörkgröna bladen växer snabbt, de finns även sorter med silvergrå fläckar på bladen, de är mer svagväxande. Blommorna av denna sorts porslinsblomma är lite större än andra sorter, är vita eller ljust rosa med tjocka, vax - eller porslinlika kronblad. De har formen av en stjärna och har en röd mitt. De sitter samlade i flockar ca 10 stycken blommor i varje klase.

Doftrankan är en klätterväxt med mörkgröna, tjocka, läderartade och knappt 10 cm långa ovala blad. Blommorna blommar på vår och försommar med vita, doftande, 2-3 cm breda blommor som ser ut som om de var gjorda av vax. De sitter samlade i klasar i bladvecken. Blomknopparna bildas redan under sensommaren och övervintrar som mycket små nere i bladvecken. Efter blomningen kan det utvecklas frukter, stora som ägg, som först är gröna som sen går över i gult. I kapseln finns frö som kan sås , men det tar lång tid att utveckla dessa till en planta. Växten växer snabbt.

Ljusbehov:

Lyktrankan gillar full sol hela året, men klarar även halvskugga.

Båda Porslinsblommorna behöver ljus och sol för att sätta knopp, men plantan blir finare om den inte utsätts för den starkaste solen. Man får välja mellan vacker planta och riklig blomning.

Doftrankan kräver mycket ljus men vill ha skydd från den starkaste vår- och sommarsolen.

Vatten:

Lyktrankan vill ha väldigt lite vatten. Vattna ordentligt vid varje vattning, men låt den också torka upp ordentligt mellan vattningarna. Under vintern måste man vara ännu mer försiktig med vattningen, framförallt om den står lite svalare.

Porslinsblommorna tål torka ganska bra. Vattna igenom rejält men låt den torka upp ganska bra däremellan. Torkar den för mycket ramlar blommor och knoppar av men växten klarar sig. På vintern måste jorden torka upp ordentligt.

Doftrankan vill bli ordentligt genomvattnad för att sedan torka upp innan nästa vattning. Plantan gillar att bli duschad ibland. Den tål torka ganska bra men vid långvarig torka faller blad och blommor av. Vattna sparsammare på vintern, framförallt om den står lite svalare.

Näring:

Lyktrankan vill ha krukväxtnäring ca varannan vecka från vår till höst och ingen näring alls under vintern.

Porslinsblommorna vill ha krukväxtnäring 1 g/månaden från vår till höst, under vintern ingenting.

Doftrankan vill ha krukväxtnäring varannan vecka från vår till höst.

Rumstemperatur/vinterplacering:

Lyktrankan kan stå i normal rumstemperatur hela året, men gärna lite svalare på vintern, dock inte under 12 grader.

Porslinsblommorna vill ha en temperatur på ca 20 grader hela året, men gillar lite svalare under vintern, ca 10-14 grader.

Doftrankan vill under större delen av året ha vanlig rumstemperatur. Under vintern bör den stå så ljust som möjligt och helst inte varmare än 12-14 grader för att de övervintrande knopparna ska klara sig.

Beskärning:

Lyktrankans rankor kan torka under vintern, då tar man bort dem på våren.

Porslinsblommorna kan bli väldigt omfångsrika och behöver beskäras ibland efter blomning, men då blommar den inte eftersom nya blomknoppar bildas på samma ställe som de gamla satt.

Doftrankan kan beskäras direkt efter blomning om den blir för stor, men då blir blomningen året mindre då blomanlagen redan bildas året före.

Omplantering:

Lyktrankan planteras om på våren i kaktusjord eller krukväxtjord uppblandat med extra sand.

Porslinsblommorna planteras om på våren med extra sand eller lecakulor i jorden. Äldre plantor kan klara sig flera år utan att planteras om.

Doftrankan planteras om på våren om krukan är full i rötter.

Förökning:

Lyktrankan förökas med frön, sticklingar eller med knölarna som är vattenreservoarer. Man kan ta bitar av rankan och sätta i jord och täcka med plast tills de har rotat sig. Knölarna fungerar som stora frön som täcks av jord och täcks med plast tills rötter har utvecklats.

Porslinsblommorna förökas med stamsticklingar som har 4-6 blad. Sätt gärna ett par sticklingar i varje kruka.

Doftrankan förökas med stamsticklingar som har ett bladpar på våren. De är inte så lätta att rota, de behöver varm jordtemperatur, 23-25 grader. När sticklingarna har rotat si växer det ut nya rankor från de båda bladvecken.

Ohyra:

Porslinsblommorna kan drabbas av spinnkvalster, ullöss och sköldlöss, framförallt om den utsätts för torka.

Doftrankan kan drabbas av spinnkvalster, sköldlöss och ullöss.

Övrigt att känna till:

Om porslinsblommorna blommar med många blommor på samma gång doftar det mycket starkt som kan framkalla huvudvärk. Tänk på att inte ha den i t.ex. sovrummet eller på sitt kontor där man tillbringar mycket tid utan ställ den på en ställe en bit ifrån. Växtsaften är giftig så man ska inte tugga på några växtdelar.

Gillar

Kommentarer