Igår hade vi lite födelsedagskalas och då vankas det ju alltid god mat. Jag gjorde en kladdkaka med nötkrämstopping, kaka på kaka kan man ju tycka. Hemligheten är att väga upp det med något som inte är sött. I det här fallet blev det havssalt.

100 gram smör
2,5 dl socker
2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
4 msk kakao

Topping:
1 burk Nöt-creme
Två nypor havssalt
Caramelsås

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Då menar jag verkligen fluffigt. Vispa tills du tycker att det har blivit som marängsmet. Då är den som bäst. Blanda i mjölmix och siktad kakao. Rör runt, om du vispar så blir den inte lika luftig. När det har börjat blanda sig lite rör du i smöret.

Sedan häller du ut det i en pajform med ca 20-25 cm i diameter. Jag la ett bakplåtspapper i botten så att det skulle vara lätt att lyfta ur kakan ur formen. Grädda i 25-30 minuter.

Lägg över nötkrämen i en bunke och rör runt i den tills den blir mjukare, då är den lättare att bre på kakan. När kakan är klar och sval, cirka 30 minuter efter att den har tagits ur ugnen, bred på nötkrämen, ringla på caramelsåsen (sån man har på glass) och strö över lite havssalt.

Ställ in i kylen till servering.



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Glutenfri, Vegetariskt

Det här mina vänner, är bland det godaste vegetariska jag har lagat på länge. Det är ett hopplock av olika goda tillbehör som jag har ätit det senaste. Och de passar gudomligt ihop.

Ingredienser
1 Spetskål
500 gram Gulbetor
200 gram chèvre
50 gram smör
1 dl hackade hasselnötter
Havssalt
Nymald svartpeppar
Torkad rosmarin
Brunt farinsocker
Rapsolja
Flytande honung

Sätt ugnen på 200 grader. Dela spetskålen i klyftor och lägg på en plåt tillsammans med gulbetor (skalade och i klyftor). Ringla rapsolja över grönsakerna tillsammans med havssalt och peppar. Mortla rosmarin lätt och strö över gulbetorna. Ringla flytande honung över spetskålen. Låt stå i ugnen i 20 minuter, ta ut plåten och lägg på osten. Stoppa in plåten i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Hacka hasselnötter grovt och rosta dem i en stekpanna på medelhög värme i några minuter. Häll i smöret och låt det bubbla upp tills färgen blir gyllene. Ta av från plattan så det inte bränns.

Ta ut plåten (efter totalt 25 minuter i ugnen) och strö över lite farinsocker på osten och bränn av med en gasbrännare.

Lägg upp allt på en tallrik, strö hasselnötter och smör över spetskålen. Ät och njut!

Likes

Comments

Hälsa

Massa ingefära är såklart det allra bästa tipset. Jag vet inte exakt hur det funkar, men det funkar. Nu när alla vinterförkylningar drar igång boostar jag varje frukost med en ingefärsshot.

Det finns några olika färdiga att köpa, se till att få tag på en utan massa socker i bara. Om du vill göra själv så går detta snabbast:

Pressa en citron och riv ner ca 2 cm ingefära i en skål. Rör runt och häll upp i två shotglas. Klar. Visst är det enkelt? Om du inte känner för att stå och kladda med det här på morgonen kan du ta mer ingredienser och hälla upp på en glasflaska. Det står sig i kylen i ca en vecka. Tänk två centimeter ingefära per citron.

Hoppas att du håller dig frisk!

Likes

Comments

våfflor, frasvåfflor, spenatvåfflor, Glutenfri, Middag, Frukost

Matvåfflor 😍 Det är så himla gott. Det här är till och med spenatvåfflor. Både jag och Johan har försökt få till bra och frasiga våfflor länge. Det är några olika recept vi har gått igenom ändå. Äntligen har vi hittat ett bra recept.

Jag hackade några nävar färsk spenat som jag blandade i smeten allra sist, men det är upp till var och en hur man vill smaksätta. Det går att använda frusen spenat, men då blir receptet lite vattnigare så det kan vara bra att ta lite mindre mjölk i då.

Sedan toppade vi våfflorna med en fetaoströra och riven parmesan. Jag hade bara riven parmesan och olivolja på sista våfflan, också grymt gott.

Ingredienser till 6 våfflor
3 dl majsstärkelse (finns i bakyllan, samma sak som Maizena)
0,5 tsk bikarbonat (om du har bakpulver, ta 1 tsk)
En nypa salt
3 dl mjölk
2 ägg
75 gram smält smör (varav 25 g är till för att smörja våffeljärnet)

Hackad, färsk spenat

Riven parmesanost

Fetaoströra
200 gr smulad fetaost
2 msk turkisk yoghurt
2 tsk röd pesto på soltorkad tomat
0,5 dl hackad blast av salladslök
0,5 dl hackad, färsk spenat

Gör så här
Börja med våffelsmeten. Sätt ugnen på 125 grader. Starta våffeljärnet. Blanda de torra råvarorna samtidigt som du smälter smöret på medelvärme. Vispa i mjölken tills smeten är helt jämn. Vispa sedan i båda äggen. När allt är välvispat och utan klumpar, blandar du i spenaten. Smörj våffeljärnet med smör och häll i lite smet i taget, strax under 1 dl var lagom för mig, men det beror ju vilken sorts våffeljärn du har. Varmhåll de färdiga våfflorna på ett galler i ugnen tills du är klar, då håller de sig frasiga.

Passa på att göra röran mellan våfflorna. Smula fetaosten och blanda med pesto och turkisk yoghurt, rör sedan i spenat och salladslök. Klar! Och ja, den är faktiskt så enkel. Tips: Om du kan, sätt någon annan på att riva osten och duka under tiden. Kanske tom att ta hand om disken efteråt, du har ju faktiskt levererat en våffelmåltid som heter duga.

Likes

Comments

pizza, Glutenfri, Middag

Det här receptet blev riktigt bra. Det är alltid lite svårt att veta innan man har provat. Och det jag gillar med hemmagjord pizza är att det känns bra mycket fräschare än om man köper pizzan. Senaste året har jag börjat dissa tomatsåsen, och gjort biancopizza. Den här har bara olja och pesto, och jäklar vad det smakar gott! Pizza är också sån himla bra kylskåpsrensarmat, man slänger på det man har hemma. Börja med de ingredienserna som står längst upp i receptet, så får du ordningen jag gjorde allt i.

Pizzadeg - lagom till 2 personer
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl vatten
3 msk rapsolja

Fyllning
Olivolja
Pesto
1 tomat (skiva tunt)
Salami (jag anväde en med chilismak)
1 fetaost
Salladslök (skär lite av blasten, det är de gröna bitarna på bilden)
Riven parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ihop allt i en bunke, blanda först med en slev, knåda det sista med händerna.
Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda i fem minuter.
Sen på med alla ingredienser - börja med att ringla ut olja, bred på lite pesto och fortsätt med de andra godsakerna. Avsluta med lite riven ost ovanpå.

Likes

Comments

Göteborg, restaurang

Igår var jag och mina tjejkompisar på min absoluta favoritrestaurang i Göteborg. Jag är helt galet förälskad i deras råbiff, så tar alltid den och laxtartaren. Tre rätter brukar vara lagom så jag brukar försöka testa något nytt utöver mina favoriträtter. Sist var det blomkålstempura men från den nya menyn valde jag crispy rise, som också var väldigt gott.

Har ni varit på Toso? Vilka favoriträtter har ni?

Råbiff

Laxtartar

Crispy rice

Soft bun

Koreansk pannkaka

Besöket avslutas alltid med en lyckokaka, och det är alltid så gulliga meddelanden i dem.

Likes

Comments

För några veckor sedan var jag och några av mina kollegor på vinprovning. En av mina kollegor har nämligen en del i en vinkällare här i Göteborg hos Le pub. Där kan man beställa mat och testa viner ur sin egna vinkällare, vilket var supermysigt! Jag valde en ostbricka till förrätt och gratinerad chevré till varmrätt. Varmrätten var otroligt god, och väldigt prisvärd.

Mitt favoritvin från kvällen är Petit petit, eller elafantvinet som min kollega kallade det.

Likes

Comments

Förra veckan uppgraderade vi fredagstacosen till tacos 2.0 - fish taco! Det är så gott, och känns mycket fräschare än vanlig tacos. Det tar ungefär lika lång tid att göra, vilket ändå passar bra en fredagskväll. Jag gjorde med lax, men det går garanterat bra med vilken fisk som helst. Det var egentligen meningen att det skulle vara en mangosalsa till, men det blev en liten miss i kommunikationen när jag skulle iväg och handla. Så vi fick vackert improvisera med det vi hade, vilket blev väldigt gott.

Glutenfria majstortillas

2 äggvitor
1,5 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl majsmjöl
0,5 dl majsstärkelse

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt ägg och vatten och vispa till en jämn smet. Låt sedan smeten vila i ca tio minuter. Stek i en riktigt het stekpanna - tänk att de nästan ska rostas.

Ugnsgrillad lax

500 gram färsk lax
0,5 tsk Cayenne peppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
salt och peppar
Olivolja

Blanda ihop kryddorna och strö ut över laxen. Ringla olivolja i en ungsform och lägg laxen ovanpå. Kör i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Salsa på apelsin och hallon

2 filéade apelsiner
1 dl färska hallon
1 salladslök
1/2 spansk chili
saften av en halv lime

Filéa apelsinerna och dela i mindre bitar, halvera hallonen och hacka salladslöken och den spanska chilin. Rör ihop försiktigt så att hallonen inte mosas och häll över saften av en halv lime.

Servera hela kalaset tillsammans med chilisås (2 delar majonnäs, 1 del grekisk yoghurt och 0,5 del srirachasås) och tunt riven rödkål.

Likes

Comments

Hälsa, Frukost

Nu är februari här, och alla förkylningar kommer alltid som ett brev på posten. Jag brukar boosta extra med frukt rik på c-vitamin och massa ingefära. Det brukar räcka ganska långt. Jag tänkte tipsa om mina favoritsmoothies. Ett gäng enkla smoothies, fullproppade med nyttigheter.

Mango- och apelsinsmoothie med ingefära

1 dl frusen mango
1,5 dl färskpressad apelsinjuice (om du köper färdig, köp en utan socker och tillsatser)
2-3 cm ingefära

Låt mangon ligga framme i rumstemperatur i ca 5 minuter. Häll i den tillsammans med apelsinljuicen i en mixerskål, riv över ingefäran. Mixa tills det inte är några bitar kvar.

Smoothiebowl på hallon, blåbär och yoghurt

0,5 dl frysta bär (Jag använde hallon och blåbär)
2 dl naturell yoghurt
0,5 dl röda vinbär (eller annan frukt som är i säsong)
1 matsked kokosflingor
1 tsk hasselnötter

Mixa de frysta bären med den naturella yoghurten. Häll upp smoothien i en skål och toppa med kokosflingor, hasselnötter och röda vinbär.

Hallon och apelsin-smoothie med ingefära

1 dl frysta hallon
1 stor apelsin
2-3 cm ingefära

Filéa apelsinen, och lägg i en mixerskål tillsammans med de frysta hallonen. Riv över ingefära och mixa tills det inte är några bitar kvar. Anledningen till att jag både filéar apelsinen och river ingefäran är för att slippa få en trådig smoothie.

Likes

Comments

Kaffe

Jag älskar att köpa olika maskiner och gadgets som har med kaffe att göra. Och har funderat på att köpa någon av de som är med på bilden. Jag behöver dock be er om råd. Har ni testat några av dem? Vilken är fantastisk och vilken är totalt onödig? Jag har minimalt med plats i köksskåpen så måste verkligen prioritera. Som det ser ut nu står en kaffekvarn högst på listan, men ni kanske kan få mig att ändra mig.

Likes

Comments