Sämsta med Celiaki - topplistan

Hej på er!


Jag tänkte göra en lista med det absolut sämsta med sjukdomen celiaki (glutenintolerans). År 2018 fick jag diagnosen celiaki, jag har alltså inte varit glutenintolerant i mer än 1,5 år. Det blev en helomställning med kosten och jag fick från och med den dagen tänka på att läsa innehållsförteckningen på allt jag skulle äta. Eftersom detta inte var något jag var van vid kändes det som att livet sög atm. Visserligen suger det nu också men jag har kommit in i det lite mer. Tanken med detta inlägget är att uttrycka vad jag tycker är det sämsta med sjukdomen och för att ge er en förståelse att det är till och med tråkigare än vad det låter som :))))))

1. Att inte kunna äta "gott" bröd. Ni vet doften och känslan av nybakat bröd?..... Ah trevligt för er, för det gör inte jag. De flesta glutenfria bröden är frysta för om de är vakuumförpackade blir de antingen torra, sega eller så möglar dem, väldigt fort. När jag har hittat en brödsort som jag tycker om, föräter jag mig på den, och är sedan tillbaka på ruta ett. Ni förstår grejen.

2. Alla dessa goda kakor, bakverk och tårtor som man går miste om. På vissa caféer kan det finnas två kakor att välja mellan, men oftast finns det max en grej som är glutenfri och på vissa ställen finns det inget alls. Det som också är svårt med att beställa kakor på cafeéer är att de oftast använder samma tårskedar till alla kakor vilket kan göra att det hamnar gluten i glutenfria bakverk. Jag saknar helt enkelt valmöjligheterna men jag slipper ju beslutsångesten.

3. Kampen med att äta på restaurang. När man ska gå ut ett gäng och ska käka blir man alltid den "jobbiga" i kompisgänget. Det är inte så lätt att bara gå in, fråga efter ett bord, och sätta sig. Som glutenintolerant måste man först fråga om det finns möjlighet till glutenfri kost. Om inte, måste man gå vidare, även fast alla andra ville äta där.

Trots att servitören lovar att de kan fixa glutenfri mat kan köket sedan göra en annan sak. Jag och två kompisar skulle äta pizza på Pizza Hut där jag beställde en glutenfri pizza. Efter ett tag kommer servitören med vår mat och när jag ätit en pizzaslice märker jag att den inte alls är glutenfri. Vi kallar dit servitören som inte ens ber om ursäkt och han ber köket göra en ny åt mig. Jag får direkt ont i magen och när min nya pizza kommer får jag, trots allt, betala fullpris för båda pizzorna. Alltså även för den jag inte kunde äta. Kommer aldrig gå dit igen.

4. När vi ändå är inne på restaurangspåret kan jag fortsätta med nästa punkt. Det är dyrare att beställa glutenfri mat på restauranger. Jag är medveten om att allt som är glutenfritt är dyrare, även bassaker som finns på Ica liksom, men att betala 40 kronor extra för en glutenfri pizza kan jag tycka är liiiiiiiite för mycket.

5. Försöka få glutenfri mat utomlands. Denna sommaren var som sagt jag och min familj i Kroatien och Italien. När vi stannade i Tyskland, på vägen till Kroatien, skulle vi snabbt luncha på Burger King. I Tyskland existerar tydligen inte glutenfria bröd så jag beställde en hamburgare utan bröd. Jag öppnade kartongen för att äta min hamburgare och ser att de har lagt på rostad lök. Rostad lök innehåller också gluten. Till alla er som är glutenintoleranta i Tyskland - good job guys. Även i Kroatien och Italien var det svårt med maten. Vissa restauranger visste inte vad gluten var eller vad på menyn som innehåll gluten trots att min fina mamma hade fixat informationskort om gluten på ländernas modersmål. Jag är enormt tacksam för att de ändå kommit lite längre med glutenfri mat i Sverige.

6. Folk som säger att "du dör inte av att äta lite gluten, ta det lugnt". Sakta i backarna hörrni. Om en med celiaki får i sig gluten kan konsekvenserna se olika ut. Vissa påverkas inte alls, vissa får ont i magen, andra spyr upp maten och vissa har också ont i magen i typ ett halvår (no joke).


Hoppas att någon som läser detta också har celiaki för vore kul att dela tips med varandra och.... RECEPT!!

Xoxo Norailona

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Kan tänka mig att detta är oerhört jobbogt och att det inte alltid går så lätt! Stor kram <3
nouw.com/emmaengstrom
Norailona
Norailona,
Åh kram fina du! <3
nouw.com/norailona