Var tog våra 3 månader i Nya Zeeland vägen? Tiden har gått så fort men samtidigt känns det som om vi varit på resande fot så länge. Vi har fått uppleva så mycket under vår tid här och även om vi varit här tre och två gånger tidigare så finns det fortfarande så otroligt mycket att upptäcka och så mycket vackert att se. Vi kommer att dela med oss av vår resplan och höjdpunkterna med vår tid här i ett kommande, betydligt längre inlägg, för dig som kanske vill besöka detta fantastiska land. Nya Zeeland är ett land där jag känner mig som hemma, trots att det är på andra sidan jorden. Hemlängtan slår självklart till ibland men det är ju inget konstigt med tanke på att vi befinner oss så långt i från familj och vänner.

Nu har vår tid i Nya Zeeland tagit slut och imorgon bitti reser vi vidare mot nya äventyr i Australien där vi har 1 års working holiday visum. Vi landar i Sydney där vi kommer att tillbringa 1 vecka för att utforska staden, ordna med bankkonton, CV och annat småfix inför jobbsök. Jag ska gå en Barista utbildning vilket underlättar om jag ska söka jobb på något fik eller liknande. Om en vecka drar vi på surf Camp i 7 dagar vilket vi är så taggade inför! Innan resan har jag enbart varit nervös över det och inte trott jag skulle klara det då jag är rädd för att få huvudet under vatten. Nuhar jag dock lärt mig surfa här i Nya Zeeland och är galet taggad på att bli bättre i OZ. Efter Surf camp så är planen att åka upp längs öst kusten och joina 2 par som vi träffat här i Nya Zeeland som också är på ett working holiday i Australien. Vi letar efter ett hus att dela och jag längtar verkligen till att få stanna på ett och samma ställe ett tag, göra oss hemmastadda och tro det eller ej - börja jobba! Vi har haft semester i 4 månader nu och det ska faktiskt bli skönt att få en vanlig vardag ett tag. Nu blir det tidigt i säng då vi ska upp klockan 4 inatt. Ett inlägg med fokus på Nya Zeeland kommer snart och nu när vi kommer till Australien och inte bor i en van kommer jag uppdatera bloggen mer flitigt.

Stay Tuned / M & J

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Where did our 3 months in New Zealand go? Time has gone so fast, but at the same time it feels like we have been on the road for so long. We have experienced so much during our time here and although we have been here three and two times earlier, there is still so much to discover and so many beautiful places to see. We will share our travel here and highlights on this trip in an upcoming, significantly longer post, for those who may want to visit this amazing country. New Zealand is a country where I feel at home, even though it is on the other side of the earth. Of course, I get home sick sometimes of course, but that's because we are so far from family and friends.


Now, our time in New Zealand has ended and tomorrow we will continue on a new adventure in Australia where we have 1 year working holiday visa. We arrive in Sydney where we will spend 1 week to explore the city, arrange bank accounts, CV and other stuff prior to job search. I'm going to do a Barista course, which makes it easier for me to search for a job at a cafe or something like that. In a week we go to a surf camp for 7 days which we are so keen on! Before the trip, I've only been nervous about it and I did not think I'd do it because I'm afraid to get my head under water. Now I have learned to surf here in New Zealand and cant wait to get better in OZ. After Surf camp, the plan is to go up along the east coast and join 2 couples from England that we met here in New Zealand who are also on a working holiday in Australia. We are looking for a house to share and I really looking forward to stay in one place for a while, make us feel at home and believe it or not - start work! We have had a holiday for 4 months now and it will actually be nice to have a routine.

Early in bed today because we got to get up at 4 o'clock. A post with focus on New Zealand comes soon and now when we get to Australia and do not live in a van, I will update the blog more often.

Stay tuned / M & J

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Efter snart 3 veckor i Nepal är vi mer än redo att resa vidare. Som jag nämnt i tidigare inlägg så var målet med resan till nepal att vandra till Mount Everest Base Camp, dock kom vi aldrig hela vägen fram. Dagen innan målet blev det istället rescue helikopter till sjukhus i Kathmandu.

Vi började vår resa med två dagar i Kathmandu. Det var en chockartad taxitur till hotellet, alltså trafiken här är helt galen, jag tror inte att det finns en enda trafikregel. Vi bodde på hotellet Thamel Park i området Thamel som är väldigt mysigt att strosa runt i och titta i marknadsstånd och små butiker. Vi tog en guidad tur till templet Swayambhunath, även kallat the Monkey Temple, som är en helig plats för Buddhister.

Efter två dagar i Kathmandu med sightseeing och förberedelser gick vi upp tidigt för att flyga till Lukla (2860 m.ö.h). Lukla flygplats är känd för att vara den mest extrema i världen och vi flög dit i ett litet propellerflygplan. Vi var inte speciellt kaxiga vid den landningen kan jag säga, men det gick bra!

Vandringen påbörjades härifrån.

Dag 1: Lukla - Phakding

Vi startade vår vandring från Lukla till Phakding (2650 m) där vi sov vår första natt i tehus. Stegen var lätta och det var så härligt att få börja vår vandring som vi så länge taggat inför. Dagens vandring var cirka 3 timmar och det var skönt med en mjukstart efter en tidig morgon. Väl framme vid tehuset åt vi vår första Dal Bhat som är en nepalesisk rätt bestående av ris, linsgryta och grönsakscurry, väldigt gott! Efter några timmar med chill i solen åt vi middag för att sedan hoppa tidigt i säng. Inga känningar av höjden alls.

Dag 2: Phakding - Namche

Idag gjorde vi en vandring på cirka 6-7 timmar till byn Namche (3440 m). Denna vandring var betydligt tuffare men väldigt vacker. Vi gick över flera hängbroar varav en var över 120 meter, Jocke blev ganska knäsvag då han inte är så förtjust i höga höjder kombinerat med broar. I Namche bodde vi på tehuset Hill Ten som var rena rama lyxen jämfört med det förra. Här hade vi egen toalett! YAY! På kvällen kände vi av lite lätt huvudvärk men som vi hört innan och även av vår guide var det normalt. Guiden kollade vår syresättning och puls vilket såg bra ut förutom att jag hade hög puls. Jag hade hjärtklappning vilket jag trodde var ångest. Vaknade dock mitt i natten och även morgonen därpå med hög puls, utan att jag kände av någon som helst oro.

Dag 3: Acklimatiseringsdag i Namche

Vi stannar två nätter i Namche för att acklimatisera oss till höjden. Dock var det ingen vilodag då vi gjorde en vandring upp till Everest view point på cirka 3800 m. Vi hade tur med vädret och fick se Mount Everest för första gången, så häftigt! Både jag och Jocke hade dunkande huvudvärk på vägen upp men denna gick över efter en stunds vila tillbaka i Namche. Vi tog en tur ner till Namche Bazaar som är byns kärna där det finns fullt med marknadsstånd, ungefär som ett mini Thamel. Till middag provade jag en Sherpa Stew som är en gryta med typ allt i: Spaghetti, potatis, ris, grönsaker med mera. Det var gott! Vi sov gott!

Dag 4: Namche - Deboche

Hård dag. Vi gick nedför typ hela förmiddagen men efter lunch var det 3 timmar uppför till Deboche på 3880 m. Helt slut efter en tuff vandring. Hade huvudvärk under tiden vi gick uppför vilket inte underlättade. I vårt rum i Deboche var det riktigt kallt men inne i tehuset vad det varmt då de eldade där inne. Efter en hel del te och kortspel blev det en tidig kväll.

Dag 5: Deboche - Dingboche

Sov dåligt och fryst under natten. Vaknade dock utan huvudvärk men kände mig lite lätt svag efter dålig sömn. Vi fick tillbaka huvudvärken redan innan lunch, en bultande huvudvärk som gav sig till känna vid varje steg. Vår guide sa att vi skulle ta en paracetamol vilket underlättade dagens resterande vandring till Dingboche på 4410 m. Dagens vandring var vacker och vi var nu ovanför trädgränsen. Andningen kändes bra.

Dag 6: Acklimatiseringsdag i Dingboche

"Vilodag". För att underlätta acklimatiseringen gjorde vi en vandring upp till 4700 m för att sedan gå tillbaka ner till Dingboche och spendera ytterligare en natt där. Både jag och Jocke hade bultande huvudvärk och behövde gå mycket sakta för att den inte skulle förvärras. Åter nere i byn åt vi en stadig lunch och la oss för att vila en stund. Huvudvärken ville inte ge med sig men efter en paracetamol mådde vi bättre. Vi spelade kort och käkade popcorn, japp de hade popcorn i vårt tehus, så gott!!! Denna dag kände jag att en förkyldning var på gång och jag försökte bromsa den med ingefärste. Under morgondagen ska vi vandra till Lobuje på 4910 m och bävar redan för förkyldning och huvudvärk.

Dag 7: Dingboche - Lebuje

KAOS.

Vi gick mot Lebuje på 4910 m och vid lunch hade både jag och Jocke kraftig huvudvärk. Jocke hade baktill och jag framtill. Jocke trodde att det berodde på hans nacke som brukar ge honom daglig huvudvärk och jag tänkte att det var normalt då jag tidigare fått information om att det var normalt om huvudvärken var framtill. Vi började sakta gå mot nästa mål. Jocke började bli konstig på vägen. Han gick ostadig men sa att det var pågrund av huvudvärken från nacken. Min huvudvärk ökade också ju närmre vi kom Lebuje. Väl framme hade jag tryckande huvudvärk runt hela skallen och frös som en gnu. Jag tror inte någon utav oss tänkte speciellt klart i det här läget. Jocke var mer illa däran och blev snabbt efter ankomst till Lebuje medvetslös. Guiden ringde till rescue helikoptern och jag var så jävla rädd. Kalle som också var med på vandringen hjälpe mig att samla ihop all vår packning och tog fram våra försäkringspapper. Jocke blev buren av 3-4 personer ut till platsen där helikoptern skulle landa. De la honom på backen med filtar, sovsäck och satte syrgas. Här var han helt okontaktbar. Paniken som jag fick var hemsk, jag minns att en främmande person kom fram och höll om mig. Jag trodde där och då att min man skulle dö. Kalle, guiden och några fler omringade Jocke för att hjälpa honom hålla värmen. Helikoptern kom och de bar in Jocke i den. Han fick ligga i baksätet och jag satt fram. Jag såg inte om han andades och frågade konstant vår bärare som satt bak med honom om han såg livstecken. Vi landade i Lukla för att tanka och då fick jag flytta bak till Jocke. Han låg i mitt knä från Lukla till Kathmandu. Han vaknade till en sekund under färden ner men var annars medvetslös hela vägen. Ambulans mötte upp vid flygplatsen och körde oss till Ciwec hospital i Kathmandu. I Helikoptern fick jag reda på att om vi hade ringt 10 minuter senare hade de inte kunnat flyga ner honom på grund av vädret. Vill inte ens tänka på det som hade kunnat inträffa då.

I ambulansen vaknade Jocke till några gånger men var förvirrad och trodde fortfarande att han var i bergen. Han minns ingenting av det som hänt. Väl framme på sjukhuset var han i trygga händer och blev inlagd. Det konstaterades att han hade HACE (High altitude cerebral edema/hjärnödem) vilket är ett livshotande tillstånd om man ej får vård då koma kan infinna sig inom loppet av 1 till några timmar. Jag kände lättnad när han vaknat med oron satt i fram till det att han blev friskskriven 6 dagar senare. Min huvudvärk släppte så snart jag kom ner på lägre höjd. Jag blev dock också inlagd ett dygn på grund av en mildare form av höjdsjuka, hög puls och uttorkning.

Den här händelsen har tagit hårt på oss båda, Jocke som varit utslagen och haft kraftig huvudvärk, yrsel, illamående och balanssvårigheter under flera dagar här nere. Jag med min ångest som har triggats igång nå fruktansvärt av detta och har väl gråitit en skvätt varje dag. Jag skiter fullständigt i Base camp och att vi inte kom hela vägen dit. Det enda som betyder något är att Jocke mår bra igen och att vi är tillsammans. Vi kommer inte att ge oss upp på några höga höjder i framtiden och efter att ha spenderat över en vecka i Katmandu är vi ganska mätta. Jocke är friskförklarad och får flyga så nu ser vi fram emot att flyga till Nya Zeeland imorgon för att fortsätta vårt äventyr där. Även om jag längtat hem en hel del under dessa dagar så känns det rätt att fortsätta resan.


Jag fick reda på att min mormor gått bort under veckan vilket har tagit hårt och känts väldigt tungt.

Du är föralltid en del av mig, som stjärnornas ljus i natten. Jag tänder ett ljus som hälsning till dig, som en bro över mörka vatten. En ängel ska bära min hälsning till dig, du är alltid en del av mig. Mormor <3 Vila i frid.


Likes

Comments

Då var det dags att lämna Sydafrika! Våra sista dagar spenderades med att lapa sol och vandra upp för Table mountain. Vi sa ju att Lions head var tufft men nu i efterhand var det en lätt vandring i jämförelse. Till Table mountain klättrade vi upp för vattenfal, klättrade på stegar och gick galet många trappsteg. Men det var roligt och enormt härligt när vi kom upp på toppen, vilken utsikt!


Nu flyger vi strax till Kathmandu med mellanlandningar i Etiopien och Indien. Vi är pirriga och förväntansfulla! Det känns overkligt att vi inte ska åka hem nu utan att vi faktiskt ska resa vidare och utforska ett nytt land! Det kommer bli dåligt med inlägg nu under 3 verkar men vi gör en update efter vår vandring till Mount Everest Base Camp!!


Se yaaa! 

/

Then it is time to leave South Africa! Our last days were spent getting sun and walking up for Table Mountain. We said that Lions head was tough but now afterwards it was an easy walk in comparison. To Table Mountain we climbed up for waterfalls, climbed on ladders and did many many steps. But it was fun and hugely beautiful when we got to the top, what a view! Now we fly to Kathmandu with stopovers in Ethiopia and India. We are nervous and exited at the same time! It feels unreal that we should not go home now and that we actually moving on and exploring a new country! It will be no with updates now for 3 weeks but we make an update after our trekking to Mount Everest Base Camp !!

See yaaa

Likes

Comments

For english scroll down to the bottom of the page


Nu var det några händelsefulla dagar sedan jag uppdaterade er här på bloggen. Vi har hunnit med massor och det känns som om vi varit här väldigt länge, men det är ju bara 1 och en halv vecka! Vi har besökt 3 vindistrikt med vinprovningar, njutit av vit sand mellan tårna, klättrat upp för Lion's head och ätit den godaste lunchen i våra liv. Jag har även haft min första panikångest attack på resan, vilket var mindre roligt men ändå ganska väntat. Jag har de senaste åren haft mycket problem med ångest och inför denna resa gått i KBT för att få hjälp att hantera ångesten när den kommer. Jag har så kallad generaliserad ångest vilket betyder att den kan dyka upp närsomhelst, varsomhelst och utan anledning. Jag tror ju att det har kommit ikapp mig lite, att det börjar bli verkligt hur länge vi ska vara borta och att jag börjar bli nervös för vår långa vandring i Nepal. Men som sagt så har jag förberett mig på att jag kommer ha en del ångest under resan, dock har jag inte haft någon riktig ångestattack sen jag avslutade KBTn innan sommaren, vilket jag är väldigt glad över. Men då har jag varit hemma i min trygga sfär med ett hem, jobb, vänner och familj på nära håll. Nu plötsligt har vi kastat oss ut i en helt annan vardag, utan fast bostad, inkomst och långt ifrån nära och kära. Det är ju det här jag vill göra allra mest, det är inget snack om saken. Att jag får ångest är inget tecken på att jag valt fel eller inte vill vara där jag är nu, det är bara en dum reaktion som min hjärna och kropp får för sig ibland. Nog om det. Jag tänkte dela med mig av våra senaste äventyr.
De senaste dagarna har vi upplevt så mycket härligt.


LION'S HEAD

Vi gjorde en vandring upp för berget Lion's Head här i centrala Kapstaden och det tar cirka 1,5 att nå toppen. Vi hade läst innan att det skulle bli lite klättring i slutet, men det var mycket tuffare än jag föreställt mig. Utsikten från toppen var dock såå värt mödan. WOW det var verkligen magiskt! Vi såg ut över kusten och över alla vackra berg som omringar denna stad. Bortsett från jättemarsvinet som försökte sno vår matsäck kan detta verkligen rekommenderas. Marsin är söta, detta djur på 40 cm såg dock argsint ut och jag hade inte velat ha ett bett av det! ;)

THE POT LUCK CLUB

Bokstavligt talat den bästa lunch jag någonsin ätit. Vi tänkte boka middagsbord men de var fullbokade flera veckor framöver. Dock har de nästan samma meny till lunch så vi körde på det istället. The Pot Luck Club är en tapas resturang utan dess like. Varje rätt var verkligen så väl genomtänkt och smakerna var helt fantastiska. Ni vet när man äter något och inte kan få fram ett ord för att det är så gott? Ja typ den känslan hade vi under våra 9 rätter vi delade på. Min absoluta favorit var deras fish taco på tonfisk med massa koriander. Sa jag Koriander? Japp, jag har fram tills nu inte varit speciellt förtjust i det, men nu... Jag ÄLSKAR koriander! Jockes favorit var en biff med tryffelcreme. Servicen var också mycket bra, för Jocke som är glutenintollerant skrev köksmästaren ner en separat meny på de rätter han kunde välja på och vilka som kunde anpassas. Vi hade bokat bord så att vi satt precis vid köket och fick se på när de skapade konstverken på tallrikarna. Om ni någon gång besöker Kapstaden är denna resturang verkligen ett måste!

CAMPS BAY

Vi har haft ännu en dag vid Camps Bay, denna gång med sol och värme! Här kan man lätt spendera en hel dag utan att bli uttråkad. Vi låg på stranden någon timme, sen satte vi oss på klipporna med lite picknick och kollade när surfare gav sig ut i de stökiga vågorna. Det finns även massa mysiga fik och resturanger längs strandgatan, en väldigt turistig plats.

VINDISTRIKTEN

Vi tog en guidad tur och åkte iväg med en grupp andra människor från Frankrike, Canada och Holland på vin och ostprovningar i vindistrikten runt om i Kapstaden. Vi besökte 3 olika vindistrikt som hette Paarl, Stellenbosch och Franschhoek. De små städerna Stellenbosch och Franschhoek var supermysiga och är värda att strosa runt i någon timme. Vi fick smaka mycket gott vin, goda ostar och prata resor runt om i världen med härliga människor. Många hyr egen bil och åker runt i men för min del var detta ett väldigt bra alternativ. Vi fick lära oss mycket om Kapstaden och omgiviningens kultur och historia samtidigt som vi fick lära känna nya människor!

Ja, som ni förstår så har vi haft några intensiva dagar. Idag har vi dock haft en slappar dag med att titta på film i sängen! Balans i vardagen är viktigt! :)

CIAO!

There been some eventful days since I updated the blog. We have had lots of fun and it feels like we have been here for a long time, but it's only 1 and a half weeks! We have visited 3 wine districts, enjoyed white sand between our toes, climbed up Lion's head and eaten the best lunch ever. I have also had my first panic attack which was less fun but still quite expected. In recent years, I have had a lot of anxiety problems and prior to this trip, I went to Cognitive behavioral therapy, to get help with managing the anxiety when it pops up. I have so-called generalized anxiety, which means it can pop up anytime, anywhere and for no reason. I think I've got a bit of it, it's getting real how long we'll be away from home, and I'm getting nervous about our long trek in Nepal. But as I said, I have been prepared that I will have some anxiety during the trip, but I have not had a real anxiety attack since I completed the therapy before the summer, which I am very pleased about. But then I've been home in my safe sphere with a home, job, friends and family close by. Now, suddenly, we have thrown us out in a completely different everyday life, without permanent residence, income and far from loved ones. This is what I want to do the most, there is no doubth on the matter. Being anxious is not a sign that I chose wrong or do not want to be where I am now, it's just a stupid reaction that my mind and body sometimes get. Enough about that. I was going to share my recent adventure.


The last few days we have experienced so much lovely.

LION'S HEAD

We made a walk up for Mount Lion's Head here in central Cape Town and it takes about 1.5 hours to reach the top. We had read before it would be a little climbing at the end, but it was much tougher than I imagined. The view from the top was so worth the effort. WOW it was really magical! We looked out over the coast and across all the beautiful mountains surrounding this city. Apart from the giant guinea pig who tried to get our food bag, this can be really recommended. Guinea pigs is cute, this animal of 40 cm looked angry and I did not want to have a bite from it! ;)

THE POT LUCK CLUB

Literally the best lunch I have ever had. We were going to book dinner tables but they were booked for several weeks to come. However, they have almost the same menu for lunch so did that instead. The Pot Luck Club is a tapas resturant. Every dish was really well thought out and the flavors were absolutely amazing. You know when you eat something and can not get a word out because it's so good? Yes, that is the feeling we had during our 9 dishes that we shared. My absolute favorite was their fish taco on tuna with lots of coriander. Did I say Coriander? Yep, I have not been particularly fond of it until now, but now ... I LOVE CORIANDER! Jocke's favorite was a steak with truffle cream. The service was also very good, for Jocke who is gluten intolerant, the chef wrote down a separate menu of the dishes he could choose and which ones could be customized. We had booked a table so we sat right at the kitchen and watched when they created the artwork on the plates. If you ever visit Cape Town this resturant is truly a must!

CAMPS BAY

We have had another day at Camps Bay, this time with sun and warmth! Here you can easily spend an entire day without getting bored. We lay on the beach for an hour, then we sat on the cliffs with a little picnic and watched when surfers went out into the messy waves. There are also lots of cozy cafe's and resturants along the beach street, a very touristy place.

WINE ESTATES

We took a guided tour and went away with a group of other people from France, Canada and the Netherlands on wine and cheese tastings in wine regions around Cape Town. We visited 3 different wine districts called Paarl, Stellenbosch and Franschhoek. The small towns of Stellenbosch and Franschhoek were super cozy and are worth strolling for an hour. We got to taste very good wine, good cheeses and talk about travels around the world with lovely people. Many rent their own car and go around in but for me this was a very good option. We learned a lot about Cape Town and the culture and history of the surroundings while getting to know new people!

Yes, as you understand, we have had some intense days. Today, however, we have had a relaxing day watching movies in bed! Balance in everyday life is important! :)


CIAO!

Likes

Comments

Vi har haft några fullspäckade dagar. I förrgår var vi på Safari i Inverdoorn reserve där vi fick se lejon, giraffer, zebror, norhörningar, elefanter med mera. Finner inga ord för hur otroligt häftigt det var! Att få se dessa djur på så nära håll var magiskt. Vi åkte runt i en öppen jeep och vi har filmat en hel del som kommer upp på youtube kanalen senare.

Igår tog vi en uber till Camps bay, även kallat lilla Miami beach här av locals, vilket var väldigt vackert. Solen gömde sig dock bakom molnen så vi tänkte åka dit imorgon igen för att lapa lite sol! Senare till kvällen hade vi bokat bord på Mama Africa, som är en populär resturang i Kapstaden där de serverar typisk sydafrikansk mat, bjuder på livemusik och dans. Det var väldigt gott och en härlig atmosfär, dock var musiken lite väl hög så vi fick vråla över bordet för att höra varandra.

Idag har vi varit på en heldagstur med vinprovningar och ostprovning runt om i vindistrikten här, men mer om det en annan dag. Godnatt! <3 / M & J

_____

We have had a couple of busy days. The day before yesterday we were on Safari at Inverdoorn reserve where we saw lions, giraffes, zebras, rhinos, elephants and more. We were speechless! To see these animals so close was magical. We went around in an open jeep and we have filmed a lot that is coming up on the YouTube Channel later.


Yesterday we took an uber to Camps Bay, also called Little Miami Beach by locals, which was very beautiful. The sun was hiding behind the clouds so we are going back tomorrow to catch some sun! Later in the evening we had booked a table at Mama Africa, a popular restaurant in Cape Town where they serve typical South African food together with live music and dance. It was very nice and a lovely atmosphere. However, the music was a little high so we had to yell over the table to hear each other.


Today we have been on a full day trip with wine tasting and cheese tasting around the wine districts here, but more about it another day. Good night! <3 / M & J

Likes

Comments

Vilken dag!

Idag vaknade vi tidigt och utvilade. Vi åt en rejäl frukost och gav oss sedan ut på upptäcksfärd i centrala Kapstaden och Waterfront. På vägen ner mot vattnet gick vi längs trafikerade gator och massor av marknadsstånd. Det är väldigt många hemlösa i denna stad. När vi åkte från flygplatsen passerade vi kilometerlånga kåkstäder. Jag har vetat att det finns fattigdom här men inte att det var så mycket. Det är sorgligt att se och man får en annan verklighetsuppfattning om hur bra vi har det i Sverige och hur lyckligt lottade vi är. Centrala Kapstaden är väldigt vacker med många gamla byggnader och hus. Dock är kontrasterna stora. Från lyxbyggnader och flashiga affärer till hem beståendes av kartonger och plastsäckar...

Vi promenerade hela förmiddagen och då vädret var väldigt fint spenderades eftermiddagen vid poolen. Efter stekandet traskade vi ner på torget här i närheten och köpte färsk frukt. Det kryllar av marknadsstånd fyllda med vackra frukter. Vi köpte en ananas, massor av jordgubbar och nektariner för mindre än 40 kronor, och vilken frukt! Här är det ingen ananas som sticker i munnen inte. 

Det är så billigt här, jag hade inte riktigt förstått det innan utan trodde att mat skulle kosta ungefär som hemma. Vi åt lunch ute idag vilket kostade oss totalt 60 kronor, say whaaaat!? Budgeten kommer inte att överstigas här iallafall. 

Ikväll blir det att hoppa i säng tidigt, imorgon ringer väckarklockan 4.30 för klockan 06.00 blir vi upphämtade för en heldags Safari! 

CIAO!  / M & J

________________

What a day!


Today we woke up early. We had a big breakfast and then went out exploring central Cape Town and Waterfront. On the way down to the water we walked along busy streets and lots of markets. There are very many homeless in this city. I have known that there is poverty here but not that it was this much. It's sad to see and you get another realization of how well we have it in Sweden and how lucky we are. Central Cape Town is very beautiful with many old buildings and houses. However, the contrasts are huge. From luxury buildings and expensive stores to homes that only consist of carboard and plastic bags...

We walked all morning and as the weather was very nice we spent the afternoon at the pool. After catching som sun we walked down the square nearby and bought fresh fruit. It’s beautiful fresh fruits everywhere. We bought a pineapple, lots of strawberries and nectarines and it was sooo delicious.

It's so cheap here, I did not really understand it before, I thought that the food prices would be kind of the same as at home.

Tonight, we are going to bed early, tomorrow the alarm will call at 4.30 am at 6 am we will be picked up for an all-day Safari!

CIAO! / M & J

Likes

Comments

​Nu har vi startat vårt äventyr! 

Igår landade vi i Kapstaden i Sydafrika efter en cirka 17 timmar lång flygresa med mellanlandning i Etiopien. Vi tog en Uber från flygplatsen till vår lägenhet i centrala Kapstaden. Vi har hyrt den via Airbnb och blev uppmötta av vår värd Shadley. Vi bor i penthouse apartment på Four seasons och det är superfint! Vi har utsikt över hela staden och även över det vackra Table mountain/Taffelberget och Lions head. Shadley vår värd visade oss poolen och gymet som ligger på samma våning och gav oss även tips på saker att se, äta och göra under vår vistelse här. Här känner vi oss bortskämda med diskmaskin och tvättmaskin i lägenheten som vi inte har hemma. Här kommer vi bo bra de kommande två veckorna. 

Både igår och idag har det varit lata dagar, som mest har vi handlat mat och fyllt upp kylen. Vi återhämtar oss efter en lång resa och all nervositet som släppt efter avresan från Sverige. Det har inte riktigt gått in än dock, att vi ska vara borta så länge. Imorgon ska vi utforska staden lite mer och på torsdag åker vi på Safari hela dagen. Det ska bli så spännande! 

Vi är redan rutinerade Uber användare, det är så man tar sig fram här. Smidigt, säkert och billigt! Maten är också billig, både i butik och på resturang. Vi uppdaterar er snart igen om vad vi hittar på här borta! Resten av dagen ägnas åt research för vad vi vill göra kommande dagar och sen ska vi laga middag i vår mysiga lägenhet!

Vi hörs snart igen! / M & J 

Likes

Comments

Godmorgon!

Idag är det slutspurt i lägenheten som gäller, allt utom de stora möblerna är borta och idag ska här flyttstädas. Jag börjar dagen med en kaffe i sängen och min man åkte precis för att beta av sin sista arbetsdag. Det är fortfarande overkligt att vi ska dra iväg men det kommer det nog att vara tills vi står på Arlanda. Ikväll lämnar vi över nyckeln till lägenheten och flyttar in hos våra kära vänner tills på söndag när vi lämnas Sverige för 1,5 års äventyr.

Idag kommer en tävling i samarbete med ISIKOST på min instagram @nomad_foodies där du kan tävla om att vinna produkter från deras sortiment. Anledningen till att jag tävlar ut just dessa produkter är för att vi ska ha med oss dem på vår vandring till Everest Base Camp i Nepal. Barsen är bra för snabb energipåfyllnad, perfekt att ha i väskan och smakar dessutom äppelpaj. Fruktbarsen är ett perfekt mellanmål, men som vandrare är kroppen i behov av så mycket mer. Vi kommer därför även ha med oss snabbmål. En portion (ca 45g pulver) som snabbt blandas med vatten är perfekt att bära med sig. Du vinner även en shaker och en gympapåse. Besök min instagram och följ tre enkla steg, jag kommer att utse 3 vinnare på söndag!


Vill ni läsa mer om produkterna eller om ISIKOST: https://isikost.se

Likes

Comments

Hej på er!

I samarbete med Nick's har jag nu en tävling på min nystartade YouTube kanal! Jag har länkat kanalen här ovan så gå in och TÄVLA nu!!! Utser en vinnare på söndag.

Idag är min andra lediga dag och det blir bara mer och mer overkligt ju närmre resan vi kommer. Nästa vecka drar vi!!! Say whaaaaat :D Vår lägenhet börjar fyllas med flyttlådor och resningen är i full gång. Idag tar jag dock en paus och åker och hälsar på min syster med familj i huvudstaden.

Ha en fin kväll!

/ M


Likes

Comments

ALOHA!

Bananglass med kokos och ananas toppad mer färsk ananas, quinoapuffar och proteinbars. Det kan ju inte vara annat än gott?

Den här glassen får mig att drömma mig bort till varmare breddgrader och pina colada!

Du behöver:

1 färsk ananas
1/2 burk kokosgrädde
4 frysta bananer
1/2 dl kokosflingor
2 dl fryst ananas
1/2 dl frysta hallon (bara för att jag älskar rosa, och för att hallon alltid är gott)

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser i en mixer
Ät direkt eller stoppa in i frysen i 30 minuter
Gröp ut en ananas och fyll den med glass, toppa skålen med den färska ananasen.
Jag toppade min glass med quiona puffar och proteinbars.

/

ALOHA!

Nana ice-cream with coconut and pineapple topped with fresh pineapple, quinoa puffs and proteinbars

Amazing banana ice cream that make me dream about beaches and pina colada 🙂

You need:

1 fresh pineapple
1/2 can of coconut cream
4 frozen bananas
1/2 cup coconut flakes
2 cups frozen pineapple
1/2 cup frozen raspberries (just because i love pink)

Do this:

Mix all ingredients in a blender
Eat right away or put in the freezer for 30 minutes
Scoop out the pineapple and fill it with ice cream, garnish with the fresh pineapple

I topped my nicecream with quiona puffs and proteinbars.

Likes

Comments