Idag en halv dag på jobbet, vilket i princip betyder att jag borde verkligen få någonting gjort hemma.

Hämtade pojken från förskolan och jag vart nästan ledsen, hans sista dag på småbarnsavdelningen. Han har haft tre helt fantastiska pedagoger under dessa två terminer och jag har känt mig helt trygg varje gång jag lämnat han där. Men nog vet jag att det kommer bli bra till hösten :) Gav pedagogerna en varsin present bestående av blåbärssaft och vaniljkaffe.

Lyckades ta mig till stan för att handla lite käk, men fy vad mkt folk det var. Ångrade mig lika fort jag parkerade bilen. Parkerade pojken i kundvagnen och gav han en kexchoklad för att snabbt som tusan komma igenom butiken.

Njah, sen har jag väl inte fått så mkt gjort. skrubbat köksluckor och stolarna, behövde en redig genomgång. Då kan jag tillägga att jag har funderat på att göra det i ett år. Bättre sent än aldrig.

Nä nu sova. 

Likes

Comments

Denna historia om Göran gör mig så tudelad. Nu fick han bo kvar på sitt boende, men är det positivt eller inte? För honom är det ju det, absolut jag är glad för hans skull.

Nu vet jag inte hur lång vårdkö det är i Småland, men kollar vi överlag i Sverige har vi relativt långa köer för äldre som väntar på att få komma till äldreboende där anhöriga kämpar med att ge dem den vård och stöd som den äldre behöver, anhöriga som inte orkar längre ha sina käraste hemma. Äldre där hemtjänsten är in minst 8 gånger om dagen för att ge dem mat och omvårdnad. Äldre som verkligen behöver en plats på äldreboende mer än vad kanske Göran gör. Återigen jag är glad för Görans skull att han slipper flytta. Men om det finns de som behöver vårdplatsen mer? är det rätt då?

De är lätt att döma kommunens beslut innan man har insyn i hela situationen. Nu vet jag inte hur pass informerad Göran var vid inflyttning, men han hade antagligen fått informationen om att kontraktet gäller endast under tiden hans fru bor där, för det var just hon som hade blivit beviljad särskilt boende.

Men hur kommunen hanterade ärendet kändes mindre bra, 6 h efter att frun avlidit kommer kommunen och informerar om boendesituationen och en biståndshandläggare utan insyn som det verkar i artikeln som nekat särskilt boende för honom. Om detta är sant vet jag förstås inte, men är det så det har gått till, så är det förstås fel. Alltid föra dialog med den som det berör.

Ja nu har ni fått mina tankar kring Görans situation. Och för en sista gång, jag dömer ingen och jag är förstås glad för Görans skull att han får stanna kvar på boendet och hoppas han kommer trivas där trots att han inte har sin fru kvar i livet. 

Men myntet har alltid två sidor, att en person som Göran (som kanske klarar sig hemma med hemtjänst) tar plats på boendet gör att andra äldre med deras anhöriga får vänta än längre tid på en plats. Hade jag bott i Småland med en gammal anhörig, tro mig, jag hade nog blivit förbannad över att Göran fick gå före i kö, för det är i många fall påfrestande att leva med en anhörig som exempelvis lider av demens, oro och ett enormt arbete många gör hemmavid för att få vardagen att gå ihop.

Likes

Comments

Bild: Krister Rask

Började morgonen med att lämna älskade ungen på dagis, som vanligt lagom till frukost. Medans hans kompis sitter och äter gröten frågar han mig helt plötsligt "Varför har du så långa skor?" Alltså, man kan inte annat än att skratta, kunde morgonen starta härligare? Ja alltså ärligt talat jag har storlek 41/42 i skor, så enda jag kunde svara var för att jag ska stå stabilare på marken. Han verkade nöjd med svaret.

Morgonen fortsatte med budgetuppföljning,. Problemet inom äldreomsorgen är just nu att dem äldre blir allt äldre, de är oftast multisjuka och stort vårdbehov redan när dem kommer in. Redan 2015 skriver Johan Åhlin från Umeå Universitet att allt fler vårdpersonal uppvisar höga nivåer av samvetsstress, stress som kommer på grund av dåligt samvete, känslan av att inte hinna med. De med mycket samvetsstress skattar även höga nivåer av utbrändhet. Och det är ren fakta. Och enda lösningen jag kan se som en hållbar är att öka grundbemanningen på äldreboendena så våra fina vårdpersonal kan ge lite mer guldkant i de äldres vardag, skulle sänka samvetsstressen, göra våra äldre lite gladare och nöjdare. Men det är bara den där lilla detaljen... Pengarna. 

Likes

Comments