​Nyckeln till en bra månadsbudget är inte att jobba så mycket som möjligt - det är att hålla månadskostnaderna så låga som möjligt. Jag har erfarat både det värsta och det bästa gällande det och lärdomen jag drog är att INTE DRA FÖRHASTADE BESLUT. Det är superlätt att tänka; "Det är BARA 250 kronor i månaden" eller att "jag köper det nu, det löser sig sedan!"
Men när man har tänkt så fyra gånger.. Då är man plötsligt uppe i 1000 kronor. Det är pengar man istället kan lägga på sparkontot - efter fyra månader har man råd att köpa en ny tv, om man så vill. Nyckeln är då att HA TÅLAMOD. Ett sparande kräver extremt mycket tålamod. Likaså avbetalningar. Skillnaden är att sparandet inte sliter på dig och ditt välmående.

Trots att jag sitter med avbetalningar och lån så får jag ändå ihop en rimlig budget i mitt enmannaliv. Tricket är att dela upp det i veckor. Summan man har över efter att alla räkningar är betalda, delas på fyra (alltså antalet veckor som det är kvar till nästa lön), och summan som visas där är vad man kan spendera under dessa veckor utan att bli fattig och desperat innan nästa lön trillar in.

Då krävs det en liten sak till.. Planering! Hur, vad, varför och är det värt det/kan det vänta? Standardfrågor som man alltid bör ställa till sig själv innan man hastar iväg och gör något man kanske får ångra. Varje steg, varje gång jag startar bilen, varje gång jag kliver in i en butik - är ett planerat drag. Det är tidskrävande, men det är värt det i slutändan!


Tills vi hörs igen - Godmorgon, godmiddag, godkväll.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Idag lever vi i ett samhälle som är helt styrt av pengar. Många tycker att det är tragiskt, men andra tycker att det är intressant - medan det för resterande inte rör i ryggen.

Jag själv har varit en blandning av alla dessa typer av människor. Jag har varit den som tyckt att det varit horribelt tråkigt att det är på ett visst sätt i världen, men jag har även varit den som tycker att det är intressant med ekonomi och pengar - samtidigt som jag absolut inte brytt mig.
Reflektioner? Ja, när jag hade det dåligt ställt med min egen ekonomi - då var det hemskt att ALLT kostade pengar. När jag hade mer pengar än vad jag kunde spendera - då rörde det mig inte i ryggen. Men när jag levde i min egen bubbla och hade en balans i min ekonomi - då var det jäkligt intressant.

Idag står jag lite i mitten av allt det här. Jag tjänar bra med pengar, men jag är inte rik. Jag är en vanlig arbetare som har det gott ställt - jag har så jag klarar mig, med allt vad det innebär. Sättet jag hamnat här, vad som hänt under resans gång, hur jag behåller motivationen, hur jag klarar den ekonomiska vardagen - det vill jag dela med mig av! För att inspirera andra till att själva skapa det liv man vill åt. Pengar och ekonomi ska heller inte vara något som är tabu att prata om, det är det som är viktigast att komma ihåg - för trots allt så är vi styrda av det, vare sig man vill det eller inte.

Tills vi hörs igen - Godmorgon, godmiddag, godkväll.

Likes

Comments