Glutenfritt vörtbröd

Något jag längtat ihjäl mig efter nu sedan jag började äta glutenfritt, det är julvört. Alltså det är så otroligt gott, och jag har faktiskt "fuskat" lite och ätit vanlig julvört med gluten. Jag har suttit och funderat på hur jag skulle få till ett bra bröd med god smak, och här är det så slutligen! Mitt fantastiskt goda, glutenfria vörtbröd som jag utvecklat från mitt hälsobröd samt hämtat lite inspo härifrån! Lite smör och julost på, så är det fulländat. Det här är inget jäst bröd, utan det är klart på lite drygt en timme (förutom tiden det behöver svalna), så det går ju snabbt att göra en kväll så det finns färskt bröd till helgfrukosten, såhär sista helgen innan jul.

För ett bröd

2 dl durramjöl eller teffmjöl

1 dl rismjöl

3,5 dl havremjöl

3 msk fiberhusk

1 tsk salt

1,5 msk bakpulver

2 msk vörtkrydda (använd inte färdig kryddmix om du är glutenintolerant - den innehåller gluten! Gör i så fall egen kryddmix)

1 dl russin (helst ekologiska)

2 msk dadelsirap

1 msk lönnsirap

3 dl havremjölk

3 dl havregurt

1 ägg (vegan? uteslut ägget eller ersätt med t ex No egg)

25 g smält kokosolja (smakfri)


Blanda först ihop de torra ingredienserna i en bunke (inklusive russinen). I en annan skål, blanda ihop havremjölk, havregurt, ägg, sötning och smält kokosolja. Blanda sedan ner i mjölmixen och rör ordentligt. Degen ska bli ganska kletig men fast. Låt stå och svälla 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader och smörj en form med smält kokosolja. Lägg ner degen i formen och släta till ytan med hjälp av en sked och lite kokosolja. Pudra ev med lite rismjöl eller havremjöl. Grädda 55-60 minuter. Ta ut och låt brödet svalna 10 minuter i formen. Ta sedan ut det från formen och låt svalna helt inrullad i en bakduk. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, annars blir det lite kladdigt.

Brödet håller sig fint 4-6 dagar i rumstemp eller (helst) kyl. Det går också bra att skiva upp och frysa för att sedan tina i rumstemp eller varför inte i brödrosten. Mums.

#jul #julbak #nyttigarejulbak #vörtbröd #bakaglutenfritt #glutenfrittbröd


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories ??så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Åhh detta blev jaqg lite sugen på att testa 😃
nouw.com/gunnarsonsofie
ninaskitchenstories
ninaskitchenstories,
Ja gör gärna det. Brödet blev riktigt gott! 😍
nouw.com/ninaskitchenstories
IP: 2a01:4f8:140:2473::2