Supergott hälsobröd

Jag är en riktig brödmänniska, och nu när jag äter glutenfritt så är det en utmaning att hitta ett gott bröd som inte är svampigt eller torrt, eller smakar konstigt. Men nu så. Nu har jag gjort ett bröd som är så galet gott så det här kommer jag göra många varianter på. Det bästa med det här brödet är att du kan slänga ner vad du har hemma i nöt-/frö-/fruktväg och det kommer ändå bli toppengott. Det här brödet är fritt från raffinerat socker, gluten och är veganskt. Fullproppat med en massa hälsosamma fetter och protein, och naturlig sötma från frukten.

Inspirationen fick jag härifrån , men jag gjorde om det så det skulle passa mitt skafferi och min smak (gillar inte bovetemjöl t ex...).

För ett bröd:

3 dl havregryn (välj glutenfria gryn om du är känslig för gluten)

3 msk fiberhusk

1 dl havremjöl (samma här - läs på förpackningen om du är känslig för gluten)

1 dl durramjöl (går också att använda teffmjöl eller bovetemjöl istället)

1 tsk salt

½ dl nyponskalsmjöl

2 msk bakpulver

½ dl solrosfrön

½ dl hampafrön

1 dl russin (eller hackade aprikoser eller fikon)

4,5 dl havreyoghurt (eller sojayoghurt)

2 msk dadelsirap eller 4 urkärnade färska dadlar

½ dl mandelsmör


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan havreyoghurten, dadelsirapen och mandelsmöret i en annan skål och rör sedan ner i torrvarorna tillsammans med russinen. Rör om ordentligt tills degen tjocknar. Klä en avlång form med bakplåtspapper eller smörj den noggrant. Tryck ner degen och platta till. Dekorera ev med lite frön eller havregryn. Ställ i ugnen och grädda 50 minuter. Ta ut och låt svalna ett par minuter. Rulla sedan in brödet i en ren kökshandduk och låt svalna. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, då det kan vara lite degigt och svampigt när det är varmt.



Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories ??så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

  • Bröd

Gillar

Kommentarer