Postad i: Veganskt, Lunch eller middag, Sustainable

Tofu. En jättebra källa till protein när man - som jag - är vegetarian. Tofu är gjord på sojabönor, och det är lite omdiskuterat hur bra det egentligen är med soja (då är det inte den där bruna sojasåsen jag pratar om). Sojaprodukter är därför ganska omtvistade hur bra de egentligen är, trots att de marknadsförs som hälsosamma, och det finns spaltvis med motstridiga forskningsresultat. Än är det bra då det sägs minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom (då de sänker kolesterolet), än är det dåligt då de är hormonstörande (både östrogen och sköldkörteln nämns), är genmodifierade och allergena. Ja, det är inte lätt att sålla i flödet och jag tror att man får läsa på och bilda sig en egen uppfattning och bli salig på sin tro. Personligen tror jag på devisen "lagom är bäst". Att äta stora mängder tofu (eller andra sojaprodukter som sojamjölk och liknande) varje dag är förmodligen inte särskilt bra, men det är det ju inte att trycka i sig stora mängder av kött, fisk, grönsaker eller frukt heller. Om man däremot håller sig till mindre mängd och inte konsumerar sojaprodukter varje dag så är det ju precis med tofu som med alla andra livsmedel man äter, dvs lagom är bäst. Sedan anser jag att man ska hålla sig till ekologiska produkter då de (förhoppningsvis) innehåller mindre mängd GMO, och är de KRAV-märkta ska de inte innehålla GMO alls. Alltså, sojaprodukter går jättebra att äta om man inte överdriver konsumtionen och att man håller sig till ekologiska och KRAV-märkta produkter i så stor utsträckning som möjligt. Då är risken för skadliga bieffekter minskad till ett minimum.

I denna maträtt har jag tagit färdigmarinerad tofu och stekt den tillsammans med lite kylskåpsrens (t ex en skrynklig paprika och några trötta tomater är perfekta att slänga ner i en sådan här rätt) och serverade med pärlcouscous. Enkelt och gott och framför allt snabbgjort!

4 portioner

1 paket tofu rosso (tofu med oliver, tomater och kryddor)

olivolja

1 liten gul lök

1 liten zucchini

½ aubergine

1 röd paprika

10 körsbärstomater

1 stor vitlöksklyfta

1 msk basilika (färsk eller frusen går bra - om du har torkad basilika räcker det med en tsk)

Herbamare och nymald svartpeppar

hackad persilja


Hacka grönsakerna och skär tofun i tärningar. Stek tofun i olivolja på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan. Värm upp ny olja och fräs grönsakerna en stund. Lägg ner tofun och krydda med Herbamare, svartpeppar, vitlök och basilika. Strö rikligt med persilja över vid servering och servera till exempelvis quinoa, bulgur, potatis eller pärlcouscous.


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Veganskt, Lunch eller middag

För ett tag sedan såg jag ett recept på en vegansk "köttfärssås" till spaghettin som hen gjorde på blomkål och valnötter. Det där har jag gått och klurat på länge, och när jag ville hitta receptet så gjorde jag förstås inte det så jag fick hitta på en egen variant. Det här blev riktigt gott, och jag fick en massa över som jag kan frysa in. Toppen att hitta en dag när orken tryter.

6 portioner

1 litet blomkålshuvud

1,5 dl valnötskärnor

1 rödlök

olja

1 msk paprikapulver

1 förpackning krossade tomater

2 dl vatten

1 dl rött vin (kan uteslutas)

1 vitlöksklyfta

1 grönsaksbuljongtärning (vegan - kolla så den är vegansk)

1 msk torkad oregano

½ dl chilisås

1 msk sojasås (vegan - kolla så den är vegansk)

Herbamare och svartpeppar


Kör blomkålsbuketterna, valnötterna och löken i en mixer så det blir grynigt (inte så länge så de blir mjöl). Fräs i olja tillsammans med paprikapulvret en stund så det börjar få färg utan att bli bränt. Häll sedan på tomaterna, vattnet, vinet, buljongtärningen, chilisås, sojasås och kryddor. Koka upp och låt koka ihop 10-15 minuter. Smaka av med mer kryddor. Servera med spaghetti, lite B-jästflingor (eller riven parmesan om man håller laktovegetarisk kost) och färskt kryddgrönt.


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Veganskt, Frukost, Raw, Drycker

Hej! Hoppas ni alla haft en fin jul. Min jul var lugn och härlig och fylld av god mat, fina klappar och mys. Jag har njutit så till den grad att bloggen och Instagram blivit lidande. Jag har tagit det så lugnt, suttit i soffan och läst framför brasan, vilat massor, lagt pussel och bara kopplat av. Jag har sovit bättre än jag gjort på länge, och det var verkligen välbehövligt. Nu laddar vi upp inför nyår på söndag då min syster kommer på besök med sambon och yngste sonen. Så härligt. Hoppas det blir bra väder så vi kan vara ute och se nyårsfyrverkerierna. Kanske till och med ta ett dopp i spabadet som vi gjorde förra året. Då låg vi i badet och skålade in det nya året. Jättehärligt!

För att hålla sig lite friskare till nyår så kan jag tipsa om en smaskig juice som passar bra att göra på lite halvtråkiga apelsiner som ligger där i fruktfatet och ser ledsna ut såhär efter julen. Nu har jag en juicemaskin (superbra julklapp jag önskade mig - och fick!), men det går även att finriva och sedan mixa ihop det här och slutligen sila ifall det blir för grovt och trådigt. Lite beroende på hur man vill ha det. Klar juice - sila, juice med fibrer - sila inte. Den här juicen är fylld av C-vitaminer, A-vitaminer (bra för synen bland annat) och ingefäran är bra mot förkylningar då den är anti-inflammatorisk. Så håll dig frisk med den här morgonjuicen!

För ett glas:

2 morötter

3 små, ekologiska röda apelsiner (blodapelsiner)

3 cm skalad, färsk ingefära

Juicemaskin: Skala apelsinerna, morötterna och ingefäran. Lägg ner i maskinen och juica.

Mixer: Skala apelsinerna, morötterna och ingefäran. Finriv på ett rivjärn och lägg sedan i mixer. Mixa ordentligt. Späd ev med lite vatten om det blir för grötigt. Om du vill ha klar juice: sila för att få bort alla fibrer, men helst bör du få med dem då de är nyttiga för magen.


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Veganskt, Jul, Drycker

God morgon på er, denna kylslagna tredje advent. Hoppas ni har en mysig helg, so far. Jag har en risgrynsgröt på kokning nu så jag passar på att blogga. Började skriva på det här inlägget igår, men istället fastnade vi framför Netflix-serien "The Crown". Om ni inte sett den, gör det! En helt underbar serie om drottning Elizabeth av England. Jag måste säga att jag fått en helt annan bild av henne än innan.

Igår hade vi grannarna över på lite julfika. Jättemysigt. Vi började med en härlig blåbärsglögg, och den gjorde jag själv på blåbär och kryddor och rårörsocker innan vi gick över till kaffe och fika. Men det är alltså glöggen jag vill tipsa om. Den här gör man själv från grunden och den är UNDERBART GOD!

För ca 10 koppar

1 liter blåbär

2 liter vatten

1 påse glöggkryddor

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1 msk kardemummakärnor

10 hela nejlikor

1-2 cm färsk, skalad ingefära i skivor

rårörsocker efter smak

lite mörk rom för vuxenglögg


Lägg blåbär, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Häll i rårörsocker, rör om och låt småkoka några minuter. Dra av från spisen, smaka av om du vill ha mer socker och sätt sedan på ett lock. Ställ svalt, gärna utomhus, och låt dra över natten. Nästa dag: ta fram glöggen och sila den genom ett saftfilter eller en REN gammal kökshandduk som du lägger i en sil. (Ta inte en finhandduk eftersom den kan vara svår att få ren efteråt, den kanske måste kastas!) Låt glöggen rinna av i minst en halvtimme. Pressa ur den sista saften ur bären med sked. Häll i lite rom om man vill ha det och värm upp (inte koka!). Servera i fina koppar med lite mandel, russin och goda tillbehör.

#glögg #hemgjort #jul #blåbärsglögg #hemgjordglögg


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Jul, Bröd, Ovo-vegetariskt

Något jag längtat ihjäl mig efter nu sedan jag började äta glutenfritt, det är julvört. Alltså det är så otroligt gott, och jag har faktiskt "fuskat" lite och ätit vanlig julvört med gluten. Jag har suttit och funderat på hur jag skulle få till ett bra bröd med god smak, och här är det så slutligen! Mitt fantastiskt goda, glutenfria vörtbröd som jag utvecklat från mitt hälsobröd samt hämtat lite inspo härifrån! Lite smör och julost på, så är det fulländat. Det här är inget jäst bröd, utan det är klart på lite drygt en timme (förutom tiden det behöver svalna), så det går ju snabbt att göra en kväll så det finns färskt bröd till helgfrukosten, såhär sista helgen innan jul.

För ett bröd

2 dl durramjöl eller teffmjöl

1 dl rismjöl

3,5 dl havremjöl

3 msk fiberhusk

1 tsk salt

1,5 msk bakpulver

2 msk vörtkrydda (använd inte färdig kryddmix om du är glutenintolerant - den innehåller gluten! Gör i så fall egen kryddmix)

1 dl russin (helst ekologiska)

2 msk dadelsirap

1 msk lönnsirap

3 dl havremjölk

3 dl havregurt

1 ägg (vegan? uteslut ägget eller ersätt med t ex No egg)

25 g smält kokosolja (smakfri)


Blanda först ihop de torra ingredienserna i en bunke (inklusive russinen). I en annan skål, blanda ihop havremjölk, havregurt, ägg, sötning och smält kokosolja. Blanda sedan ner i mjölmixen och rör ordentligt. Degen ska bli ganska kletig men fast. Låt stå och svälla 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader och smörj en form med smält kokosolja. Lägg ner degen i formen och släta till ytan med hjälp av en sked och lite kokosolja. Pudra ev med lite rismjöl eller havremjöl. Grädda 55-60 minuter. Ta ut och låt brödet svalna 10 minuter i formen. Ta sedan ut det från formen och låt svalna helt inrullad i en bakduk. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, annars blir det lite kladdigt.

Brödet håller sig fint 4-6 dagar i rumstemp eller (helst) kyl. Det går också bra att skiva upp och frysa för att sedan tina i rumstemp eller varför inte i brödrosten. Mums.

#jul #julbak #nyttigarejulbak #vörtbröd #bakaglutenfritt #glutenfrittbröd


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Veganskt, Desserter, Godis, Choklad, Jul

Oj, vad tiden går snabbt! Det är bara tio dagar till jul, och jag bara njuter av faktumet att den bästa tiden på året (förutom sommaren) är just nu. Jag sitter just nu och kollar in Ernst på TV4 och ser vad han hittar på för skoj. Ibland flippar han ur rejält, men ibland får han till det riktigt bra. Jag gillar hans recept eftersom de ofta är lätta och snabbgjorda. Mums. Det ser ju så himla gott ut. Ostkakan som han gör nu.... åh! Dreggel!

Jag ska väl inte vara sämre. Jag bjuder här på ett snabbt recept på chokladpraliner med lite snickers-touch som man gör på ett kick.

Ca 20 st

100 g choklad av bra kvalitet (minst 70%) (om du är vegan - kolla chokladen så den är vegansk)

1 msk kokosolja

3/4 dl jordnötssmör med salt

2 msk dadelsirap


Till dekoration:

Flingsalt


Bryt chokladen i småbitar i en liten kastrull eller en värmetålig bunke och smält i vattenbad. Blanda i kokosoljan, jordnötssmöret och dadelsirapen. Häll smeten i formar och strö över lite flingsalt. Ställ in i kylen minst 1 timme. Låt dem stå kallt till servering eftersom de smälter snabbt i rumstemperatur och blir svåra att ta ur formarna.

För lite extra crunch kan du hacka lite salta jordnötter och blanda ner i smeten, eller ta ett jordnötssmör med hackade jordnötter i. Det ger en lite extra dimension. Mums!


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Veganskt, Frukost, Mellanmål, Raw, Jul

God eftermiddag! Idag har det verkligen varit kallt och frostigt ute, så braskaminen har gått varm här (pun intended) då det annars snabbt blir kallt i vardagsrummet.

Idag har jag varit hemma då jag sovit otroligt dåligt, vilket lett till att jag mådde illa och kände mig ostadig på benen i morse, så det blev inget jobb för mig idag. Suck. Typiskt nu när det börjar vara slutet på terminen och massor att göra. Nåja, snart är det jullov... räknar ner ...

Här är ett recept på en trifle med min granola i botten, saffranschiapudding över och som sedan toppas av snabbmarinerade mandariner. Supergott och juligt med saffran, mandarin och pepparkakskryddor.

Enjoy!

2 portioner

Chiapudding:

2 dl havremjölk (eller valfri mjölk)

3 msk chiafrön

1 krm vaniljpulver

½ påse saffran à 0,5 g

Rör ihop och ställ i kylen, helst över natten. Rör om igen på morgonen då fröna har en tendens att lägga sig på botten.


Snabbmarinerade pepparkaksmandariner:

1 stor eller 2 små mandariner

1 nypa vaniljpulver

1 krm malen kanel

½ krm malen kardemumma

½ krm malen ingefära

½ krm malda nejlikor

ev. lite agavesirap/lönnsirap/honung (ej veganskt) beroende på hur syrliga mandarinerna är

Skala mandarinerna och skär i små tärningar. Glöm inte ta bort kärnorna om det finns i frukten, det är INTE gott att få i munnen! Ta vara på saften på skärbrädan och häll över frukten i en skål. Lägg över kryddorna och ev. sötning. Rör om och låt stå en liten stund.

Lägg granola i botten av ett glas/burk/skål. Rör om chiapuddingen ordentligt och lägg den ovanpå. Toppa sedan med de marinerade mandarinerna. Om du vill kan du med fördel smula en pepparkaka över också för extra crunch och extra god smak.

#jul #julenssmaker #chiapudding #saffran


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Livet i stort och smått, Huset i skärgården, Jul

Varje år sätter vi upp vår julkrubba. Den har jag haft ända sedan jag flyttade hemifrån, och den är en tradition som jag tycker är jättehärlig. När jag var tonåring hade mina föräldrar ett hus i södra Spanien, och där lärde jag mig hur viktig julkrubborna är för spanjorerna. Det är en enorm kommersiell marknad där man kan köpa vad som helst till krubborna. I de krubbor man köper i Sverige är det själva "stallet", Jesusbarnet, Josef, Maria och kanske något lamm som ingår. Jag har ett helt landskap uppbyggt, och den krubba mamma hade var ännu större.

Visst är den fin? Självklart har vi ställt den så "Betlehemsstjärnan" (=julstjärnan i fönstret) får lysa över krubban. =D I år fick sonen sätta upp krubban, och då hamnade en snögubbe där också (syns till vänster i bild), haha.

Brukar ni ha julkrubba?


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Veganskt, Frukost, Mellanmål, Smoothie

God eftermiddag och hoppas ni har en mysig första advent! Vi har varit på två lokala julmarknader här ute i skärgården, en i Värmdö bygdegård och en här på Ingarö. Det blev inte så mycket handlat, bara lite kakor på Ingarö-marknaden. Sedan kom en störtskur så det var bara att åka hem och äta lite lunch bestående av risgrynsgröt med kanel och kokossocker. Jag blev så glad när jag hittade en färdig risgrynsgröt utan socker! Den smakade helt okej som alternativ när man vill ha något snabbt.

Nåväl. Här är en mättande frukostbowl med banan, blåbär och acaipulver. Jättegod!

För en bowl:

1 liten ekologisk banan

2,5 dl havregurt

1 dl frysta blåbär (eller färska)

1 tsk acaipulver

1 krm vaniljpulver

1 tsk lúcumapulver


Mixa ihop allt och häll i en skål. Servera med lite skivad banan, blåbär och granola. HÄR (klick) hittar du recept på min nyttiga och goda granola med kokosolja och lönnsirap.

Hoppas ni har en fortsatt härlig första advent!

#förstaadvent


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments

Postad i: Livet i stort och smått, Huset i skärgården

Livet på landet kan verkligen bjuda på fantastiska kvällar med tillfällen till coola bilder. Ikväll var jag ute och fotade och frös nästa fingrarna av mig, men det var det ju värt. Eller vad säger ni? Imorgon sägs det ska bli en "supermåne", så om det är molnfritt så lär väl kameran åka fram igen.


Om du gör något av mina recept, tagga mig med #ninaskitchenstories eller @ninaskitchenstories så blir jag jätteglad! :)

For my international readers: there is a google translator in the menu to the left.

/Nina

Likes

Comments