Samernas & Jämtarnas land

Jämtland,

betyder mycket för mig eftersom jag är uppväxt och hela min familj är bosatta här, Jämtland är en oerhört vacker plats med sina blåa, vita och gröna färger.

Sveriges öppna landskap öppnar sitt hjärta för invandrare från när & fjärran, men vart är vårt hjärta för de som var här först?

Samerna

Det sägs att genom vår historia lär vi känna vår framtid. Vi begav oss upp till Åre för att besöka ett Samiskt läger för att vi ville lära oss mer om deras liv.

Njarka Sameby

Njarka Sameby ligger vackert invid fjällsjön och deras livnäring är renskötsel. I lägret finns en Sameby som är uppbyggd för att visa hur Samerna levde förr. Ett vackert kulturarv som går förlorad om vi inte värnar om den.

Jag känner en stor sorg och uppgivenhet när jag hör Maud berätta om hur både Vikingar, Katolism och Svenskar har tagit mark och själ från det Samiska folkets sätt att leva.

I stor kåtan medan elden sparkade berättades historier om svunna tider.

Maud berättade bl.a. om att Samerna hade inte något ord för krig eller skuld. Det var ord som kom med Vikingarna och Kristendomen.


Vi har mycket att lära av dessa gåtfulla Samer

Röken ringlar sig upp mot taket och kåtan fylls av ett behagligt lugn. Vi sitter tysta och lyssnar till eldens sprakande ljud.

Maud berättade vidare... Om en Same till en annan Same sa "vilken fin filt" så sa man så för att man behövde en filt, därför att man inte hade någon själv och man visste redan att den andre Samen hade två. Då gav alltid den som hade två filtar sin andra filt till den som behövde, eftersom man visste att de beundrade filten därför att de saknade en själv. På så sätt behövde ingen frysa.

Vi betalar skatt och hoppas att staten tar hand om oss. Samerna hade bara varandra. Men de hade frihet och obundenhet att leva som de valde och ville leva....

Vi fick prova på att kassa lasso som är mycket svårare än vad det ser ut att vara.

När man ser kvanne på en plats så kan man nästan vara säker på att en gång fanns det Samer på den platsen eller munkar eftersom de båda odlade kvanne. Kvanne är en medicinalväxt och är mycket populär bland Samer. Vi tänker torka bladen och göra kvanne té

Nu är det dags att åka från byn och jag tar en sista blick upp mot den blå himmelen i kåtans tak. Tyst tackar jag himmelens och jordens skapare för ett ögonblick i tiden med det gåtfulla folket. Kan Han förlåta förfäderna för vad de gjort mot Samerna och kan vi lära oss att i framtiden behandla dem med den respekt och hänsyn som de förtjänar?

De var här först, vi kom hit senare. Vi kom hit från Valloner och från Kelter och andra folk och stammar och nu kommer det nya folk.

Hur kommer vi att behandla Sveriges urfolk i framtiden?

Dags att lära oss innebörden av att älska vår nästa som oss själva.


Gillar

Kommentarer