O'Nialls land i Nord Irland

Äntligen på "hemmaplan". Nial O'Niall var en av mina förfäder och här var hans hemtrakter.

Vi bor på en B&B lantgård som ägs av Louise och Rosemary, de har Dexter kossor, två hundar och en katt. Härligt lantlig miljö med vacker utsikt över landskapet.

Jag träffade Louise för ett år sedan i Davids stad, Jerusalem.

Inte långt därifrån fanns en blå café-truck parkerad med det godaste kaffet jag druckit!

Det visade sig att killen på cafè vagnen visste en hel del om Niall and the Nine hostage. Enligt historien så kom St Patric till Irland som en av de 9 fångarna som O'Niall hade som gisslan. På så sätt kom evangeliet till Irland eftersom det visade sig att St Patrik var troende.

Lite om min släktforskning. På min farmors sida kommer jag från Skanche-familjen som kommer från Norge och söker man längre tillbaka så dyker namnet, Torleiv Haraldsson upp, han var son till kung Haraldr Gudrodarson, Isle of Man och när du kommer till en Kung är det alltid lättare att forska och den linjen leder mig till Irland och Finnguala O'Neill. Kung Niall O'Neill var hennes pappa. När jag går längre tillbaka kommer jag till Kung Domnall Macargar O Lochlainn född år 1049, i Aileach Donegal Ireland.En fort ligger högt uppe i Donegal och därifrån är det en underbar utsikt. 904 och 939 härjade Vikingarna omkring på den här platsen och plundrade.

Historia är roligt! Det tar en tillbaka som en tidsmaskin till tider och stunder som var avgörande för att just du och jag står här idag.

Vi är många ute i Europa speciellt Scandinavien som har dessa förfäder.

Historia känns märkligt levande här på något oförklarligt sätt.

Gillar

Kommentarer