Kängor & Karoliner

Innehåller affiliate-länkar

Vad är det för likhet mellan ett vattenfall och ett flygplan?

Ristafallet i Jämtland. En vacker plats väl värt att besöka. Vattnet dånar högt och man hör ljudet långt före man ser vattenfallet. Det ligger en campingplats bredvid Ristafallet och jag förundras över hur de kan bo så nära eftersom ljudet är som på en flygplats! En del klagar på flygplansljud, men vad är då detta? Sova vid ett vattenfall som har sånt högt öronbedövande ljud?

Märkligt.

En riktig härlig vandringskänga är denna pålitliga sko! Har haft dom i 4 år. Fördelen med just denna känga är den ljuvliga bredden på skon! Mina fötter är breda och inte små och smala som syd europeiska fötter, därför trodde jag Lundhags kängor skulle vara det bästa för mina fötter, och de är klart, de är också bra, men man behöver alltid vara noggrann när man provar ut nya skor och inte bara köpa det som man tror är bäst.

På Kängspecialisten på Sveavägen finns en liten kulle med stenar uppbyggd i butiken där man kan provgå när man är ute efter nya kängor. Klart uppskattad! En bra hjälp för dig som har svårt att välja rätt skor för långa vandringar.

Johan vloggar från Ristafallet, Karolinermonumentet & Njarka Sameläger.

Jämtland har så många smultronställen och trots att jag är uppväxt här så finns det alltid något nytt att upptäcka. Även platser jag besökt förut, känns som nya. Kanske beror det på förändringar i naturen eller vädrets skiftningar. Eller kanske det beror på min egen utveckling, att jag "ser" saker från ett nytt perspektiv?

Karolinerna

På en plats mellan Åre och Njarka Sameläger finns ett minnesmärke från Karolinernas tid. En vacker plats uppe på en kulle med härlig utsikt. Inte sån utsikt som på fjället men väl värt ett besök för dig som vill se en annan sida av fjällvärlden. Vet ni att Jämtland tillhört Norge 4 ggr och att det utkämpats en hel del strider om vem Jämtland tillhör.

Kanske Jämtland inte tillhör någon... utan är ett land för de gåtfulla? 😏


Historisk fakta.

På hösten 1718 sände Karl XII armén att marschera mot Norge. Den finska arméns kommendör, Generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt fick order att göra ett sidoanfall från Jämtland till Trondheim, där Vindens Budde ledde försvaret. Armén bestod till två tredjedelar av finländare med Österbottens regemente om 912 man som största förband. Efter Karl XII:s död vid Fredrikstens fästning 30 november 1718 blev alla svenska trupper i Norge beordrade till återtåg till Sverige. Armfeldt fick i mellandagarna rapport om Karl XII:s död och befann sig då i Haltdalen i Gauldalen med cirka 6000 man. Han beslutade att ta kortaste väg mot Sverige; först över fjället till Tydal och därifrån över Tydalsfjällen tillbaka till Hjerpe skans. Vintern hade så långt varit präglad av barmark och tunt snötäcke. De behövde därför inte skidor, men armén var bristfälligt utrustad och uttröttad efter fyra månaders fälttåg i Tröndelag.

Den 28 december bröt trupperna upp från Haltdalen och tog sig över till gårdarna ovanför Floren kapell i Tydal, en sträcka på nästan 30 kilometer. På grund av det kalla vädret dog cirka 200 man på fjället. På nyårsafton var hela den armfeldtska armén samlad på gårdarna Ås och Østby längst upp i Tydal. Trupperna omfattade nu nästan 5 800 man. En förtrupp på 14 skidlöpare sändes över till Jämtland för att förbereda tillbakaryckningen inne i Sverige.

På nyårsdagens morgon bröt Armfeldts armé upp från Østby i Tydal. Vädret var mycket kallt, men med uppehåll. Avståndet till byn Handöl i nuvarande Åre kommun är cirka 55 kilometer. I bra väder skulle armén kunna nå Jämtland efter två dagars marsch. Med var den norske vägvisaren Lars Bersvendsen Østby.

Samma eftermiddag bröt ovädret ut, en våldsam nordvästlig storm som virvlade upp den lätta snön. Med dålig sikt och bitande köld blev de därför tvingade att slå läger på Öjfjällets nordsida vid Essandsjön. De försökte göra upp eld och brände gevärskolvar och slädar, något som bara gav kortvarig värme. Uppskattningsvis 200 man frös ihjäl denna första natt.

Nästa dag fortsatte stormen, och tillbakaryckningen blev nu helt kaotisk. Huvuddelen av trupperna kom fram till gränsen och slog läger vid Enan. De högg hål i isen på Enan för att se åt vilket håll vattnet strömmade – åt det hållet var räddningen. Det enorma manfallet fortsatte dock, hästarna stupade och all utrustning måste lämnas på fjället. Stormen fortsatte den tredje dagen, 3 januari, samtidigt tog sig de första trupperna med Armfeldt i spetsen sig fram till Handöl som vid denna tid dock bestod av enbart tre gårdar. Huvuddelen av de överlevande ankom Handöl den 4 och 5 januari. Kvar på fjället låg cirka 3000 man ihjälfrusna. På den vidare färden ned till Duved, där inkvartering var ordnad för soldaterna, dog ytterligare cirka 700 man. Av de överlevande cirka 2100 soldaterna blev ungefär 600 invalidiserade för resten av livet.

.

Tankarna vandrar tillbaka till Samelägret.

Som vi sår får vi skörda. När vi dödar, fängslar och förstör människor, djur och land så slår det tillbaka. Det finns ingenting som är dolt för evigt. Skapelsen slår tillbaka och det är bättre att göra gott än att göra ont mot varje enskild individ & land. Hela skapelsen är som dyrbara diamanter, som varsamt bör respekteras och förvaltas, inte skövlas och förbrukas.

Gillar

Kommentarer