Dramatik i Ateljén

Arbeta med olja

Att måla i olja kräver en hel del tålamod. Olja är ingenting för den som vill bli klar snabbt. Just nu arbetar jag med målningar där färgen är grunden för måleriet, inte själva bilden. Färgen kom först, bilden senare. När jag målar brukar det ofta bli så att målningen växer fram successivt.

Jag längtade efter att måla med jordiga färger, med dramatiska scener.

Grunden

Jag började med att grunda ytan med ett tunt lager brun sienna. När färgen torkat klart, målade jag stora ytor med färg även detta lager ganska tunt så grundfärgen lyser igenom. Jag målar med denna metod eftersom jag vill att ytskiktet ska få en speciell lyster.

Ofta arbetar jag med 2 eller 3 målningar samtidigt, speciellt om jag vet att tavlorna ska vara i någorlunda liknande färgsammansättning.

Här syns det mer i detalj hur underskiktet lyser igenom på vissa ställen. Ofta måste jag låta målningen "vila" för att färgerna ska torka in i varandra, då är det lättare att se vad jag behöver arbeta mer på.
Linneduk är toppen att måla på eftersom jag gillar strukturen. Det finns även duk i bomull som är lite billigare, men också fungerar bra,
Den vackra linne strukturen hjälper mig att få fram en mjuk och sammetslen känsla i bilden. Trots den dramatiska scenen, så vill jag att tavlan ska förmedla något slags drömmande tillstånd. Lite suddig och diffus men med ett focus på hästarna.

Bortom det uppenbara

Djur är något som återkommer ofta i mitt måleri och på senaste tiden har jag tänkt på hästar. Dessa ståtliga djur passade bra in i den scen som växte fram under måleriet. Jag gillar verkligen färgerna, de är harmoniska trots den dramatiska scenen som utspelar sig med ett vällande moln av rök. Kanske är det en flykt undan allt obehagligt eller kanske är det en framtid som vi ofrivilligt dras in i på grund av vårt eget missbruk av naturen, eller kanske är det en scen ur apokalypsen?

Oavsett om man tycker målningen är skrämmande eller vacker så för den tankarna till något oundvikligt.

Mina målningar inger ofta hopp, men vart är hoppet i denna målningen?

Hoppet ligger bortom det uppenbara...

Gillar

Kommentarer

Chicabecka
Chicabecka,
jättefint! och bra med en beskrivning, har inte fått till det med olja ännu...men ska prova framöver!
nouw.com/chicabecka
ninart
ninart,
Tack! Kul att du nu känner för att prova att måla i olja. Jag har även kurser om du skulle behöva ha hjälp att komma igång. https://www.ninabjorkart.com/art-course
nouw.com/ninart