Contains affiliate links Kultur, Konst, Design, Inredning, Folk och sånt

Inspirerande ljus dröm 

Det viktigaste i en ateljé är ljuset, utan det naturliga dagsljuset kommer färgerna inte riktigt till sin rätt. Det finns mycket bra belysning, men ingenting kan jämföras med dagsljus. Varje konstnärs dröm är en ateljé som badar i dagsljus. Jag har därför sökt inspiration och idéer. Hoppas bilderna är inspirerade för dig som kanske funderar på hur du ska inreda din ateljé.

Fönsterdröm

Denna vackra gamla ladugård omvandlades till en konstnärs studio av den franskbaserade ryska målaren Yuri Kuper. Restaurerades 1980, huset går tillbaka till 1500-talet. När han hittade den gamla herrgården i Pays d'Auge i Normandie var det i dåligt skick, nästan bortom reparation och förfallen efter århundraden av försumlighet. Det tog Yuri ett år att förvandla det till det vackra och snygga utrymmet det är idag.

Pykś vackra ateljé i Österlen

Ett måste i ateljén är ett stort arbetsbord! 

Kanske arbetar du helst stående med ett staffli, men med ett stort bord har man även möjlighet att skära ut passepartout eller rama in canvas tavlor. Här en härlig arbetsyta att jobba på.

Bra förvaringslösningar för tavlor

Cool förvaring av penslar!

Ateljé i en container

Kanske inte en drömlösning att jobba i en container, men ljuset finns där! Konstnären Brian Phillips jobbar i trä och med containern i skogen så har han nära till råmaterial.

Genom att låta sig inspireras så får man idéer till sin egna ateljé, man kan ju i alla fall börja med en skylt. ;-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Kultur, Konst, Natur, Tavla

Arbeta med olja

Att måla i olja kräver en hel del tålamod. Olja är ingenting för den som vill bli klar snabbt. Just nu arbetar jag med målningar där färgen är grunden för måleriet, inte själva bilden. Färgen kom först, bilden senare. När jag målar brukar det ofta bli så att målningen växer fram successivt.

Jag längtade efter att måla med jordiga färger, med dramatiska scener.

Grunden

Jag började med att grunda ytan med ett tunt lager brun sienna. När färgen torkat klart, målade jag stora ytor med färg även detta lager ganska tunt så grundfärgen lyser igenom. Jag målar med denna metod eftersom jag vill att ytskiktet ska få en speciell lyster.

Ofta arbetar jag med 2 eller 3 målningar samtidigt, speciellt om jag vet att tavlorna ska vara i någorlunda liknande färgsammansättning.

Här syns det mer i detalj hur underskiktet lyser igenom på vissa ställen. Ofta måste jag låta målningen "vila" för att färgerna ska torka in i varandra, då är det lättare att se vad jag behöver arbeta mer på.
Linneduk är toppen att måla på eftersom jag gillar strukturen. Det finns även duk i bomull som är lite billigare, men också fungerar bra,
Den vackra linne strukturen hjälper mig att få fram en mjuk och sammetslen känsla i bilden. Trots den dramatiska scenen, så vill jag att tavlan ska förmedla något slags drömmande tillstånd. Lite suddig och diffus men med ett focus på hästarna.

Bortom det uppenbara

Djur är något som återkommer ofta i mitt måleri och på senaste tiden har jag tänkt på hästar. Dessa ståtliga djur passade bra in i den scen som växte fram under måleriet. Jag gillar verkligen färgerna, de är harmoniska trots den dramatiska scenen som utspelar sig med ett vällande moln av rök. Kanske är det en flykt undan allt obehagligt eller kanske är det en framtid som vi ofrivilligt dras in i på grund av vårt eget missbruk av naturen, eller kanske är det en scen ur apokalypsen?

Oavsett om man tycker målningen är skrämmande eller vacker så för den tankarna till något oundvikligt.

Mina målningar inger ofta hopp, men vart är hoppet i denna målningen?

Hoppet ligger bortom det uppenbara...

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Konst, Konsttips, Utbildning

E-art

Vad är E-art?

E står för emotionell. I E-art kursen arbetar vi utifrån våra egna känslor och upplevelser, vad som för stunden känns rätt att måla. Vi jobbar med det inre som inspirationskälla i det kreativa arbetet. Att måla fritt och direkt på en canvas utan att bli hämmad av begränsningar i det tekniska utförandet.

Focus är att skapa mer tillit till sin kreativitet och glädjen i själva utförandeprocessen. Här kan nya uttryck uppstå samtidigt som man har roligt.

En slags art-brainstorm.

Ny inspiration

E-art är också för dig som känner att du fastnat i ditt uttryckssätt och vill få ny inspiration och letar efter nya intryck. Att hitta nyckeln till just din förmåga eller öppna upp dörrar till nya intryck till förnyelse är något som jag gärna hjälper till med.

Vi gör detta främst utifrån fritt arbete utifrån olika inspirationskällor. Därefter tittar vi tillsammans på hur vi kan vidareutveckla uttrycket.

Stress & Överansträngning 

Mycket idag handlar om utseende men vi glömmer ofta insidan. Med E-art tar du även hand om din insida måleriet får dig att varva ned och ger dig ett utrymme till reflexion. Det är även bra för dig som har översträngningssymptom. Konsten kan bli ett verktyg att ta sig tillbaka, ett sätt att läka sig själv genom att göra någonting där du får möjlighet att vila den aktiva delen av hjärnan som orsakat överansträngningen och använda din hjärna på ett nytt sätt.

Enligt forskare och terapeuter kan måleri göra gott för den mentala hälsan.

Skapande aktiviteter har förespråkats av psykologer i många årtionden. Inom så kallad "konstterapi" används till exempel målning och skulptur för at hjälpa klienter att minska oro, uttrycka känslor och förbättra sitt självförtroende.

Måleri kan inte ersätta den behandling som uppstår i mötet mellan en terapeut och en klient, men den kan definitivt ge positiva effekter, enligt den amerikanska konstterapeuten Marygrace Berberian.

Kreativitet har en läkande förmåga. Intryck utan uttryck leder till betryck, mrd dos konstnärligt uttryck i veckan mår insidan bra.

E-Art lektioner på plats eller distans

Om du bor i Stockholm har du möjlighet att gå kursen i kurslokal, men även om du bor på någon annan ort i vårt avlånga land eller befinner dig utomlands så kan du måla på distans. Det går till så att vi möts 5 eller 10 ggr via Skype. Du får uppgifter som du löser på egen hand samt tillsammans under de Skype samtal vi har. Du redovisar arbetet via mail.

Boka dina första lektioner idag! 

Välkommen

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Konst, Konsttips, Stockholm, Utbildning

Övning ger färdighet

Konst är ingen konst för någon med talang, men inte en omöjlighet för någon utan talang. Du kan äga all talang i världen men sakna kraft att utveckla din talang eller så kan du äga kraft att utföra men äga väldigt lite talang. Den som utvecklas är den som lägger ned arbete på att lära sig och genom att flitigt öva kommer skicklighet.

Traditionellt måleri eller modern konst?

Traditionell föreställande konst eller modern konst har alla samma början. En förståelse för färg och form. När grunden väl är lagd kan du utveckla ditt måleri i den riktning du själv vill.

Art 1 - Grundkurs i måleri

Är en nybörjarkurs som fokuserar sig på grunderna, men även en kurs för dig som brukar måla men vill få en återkoppling till grunderna. Du lär dig hur du "ser" och hur du ska få det du ser på papper. Du lär dig färger och vad du ska använda dig av för att måla, teknik och hur du blandar färger samt materialkännedom. Tillsammans studerar vi *stilleben som vi tecknar och/eller målar. Vi lär oss att syfta, måla skuggor för att få djup i bilden.. osv.

*Stilleben = med betoning på andra stavelsen: stillében (tyska Stillleben, troligen av nederländska stilleven, av stil 'stilla' och leven 'liv'), även kallat nature morte, är en motivkategori inom måleri och fotografi, som bara innehåller föremål. Ofta gäller det sådant som hör till hemmet: bordsserviser, blommor, böcker mm.

5 eller 10 lektioner

Kursen är uppdelad på 5 eller 10 lektioner. I kurslokal eller distans. Bokar du 5 lektioner och inte hinner att måla klart fortsätter du hemma i din egen takt, du har nu grunden för att fortsätta själv. Alternativt att du fortsätter med 5 lektioner till eller tar lektioner online. De följande 5 lektionerna (Art 1 - 10 lektioner) målar vi klart stillebenet och går igenom vad som kan förbättras och börjar med att måla efter ett stilleben som vi själva arrangerar och tar tillvara på den kunskap vi lärt oss från det första stilleben vi målade.

Välkommen!

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Konst, Konsttips, Utbildning, Porträtt, Stockholm

Ge dig själv ett kreativt 2018.

Gå i en konst kurs och lär dig grunderna eller ta en inspirationskurs i måleri för att komma igång. Kurs i Stockholm eller via Skype.


Art 1

Är en kurs med fokus på grunderna i teckning och måleri. Du får även möjlighet att måla stilleben. Kursen är upplagd på fem lektioner men det finns även möjlighet att gå tio lektioner, då du ges möjlighet till fritt arbete utifrån vad du lärt dig.

Art 2

Är en fortsättning av Art 1. Här går vi igenom olika sätt att måla och du får även pröva olika målartekniker. Vi går även igenom konsten att måla ett porträtt.

​E-Art

En inspirationskurs i konst. En kurs för dig som kanske behöver ny inspiration i ditt måleri eller för dig som önskar måla mer fritt.

Vill du veta mer?

Maila: info@ninabjorkart.com

Eller gå in på hemsidan: Nina Björk Art

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Natur, Resa, Restaurang

Spa mitt i vintern var lyckat! Frösö Park Spa har verkligen lyckats med ett koncept för kropp & själ. Favoriten blev helt klart utomhusbadet.

Visst finns det många spa ställen men Frösö Park spa är något speciellt! Gillar det norrländsks temat som kommer igen i såväl produkter som inredning.

Mamma hittade en underbar fot salva från Lappland, foot balm. Co Gerd

Vi började med en massage och gick sedan upp till spa & relaxavdelningen. Massagen var djupgående och uppfriskande sedan ångbastu, torrbastu samt fot bad men bäst av allt var utomhuspoolen!

Varmt utomhusbad i snön

Utanför hotellet ligger utomhuspoolen och man tar sig till den genom en trapp. Trappen ned mot poolen är isande kall, men när man snabbt slingrar sig ned i den varma poolen glömmer man bort kylan. Vilken njutning! Att ligga i en varm pool och känna snön falla ned på ansiktet.

Efter ett par timmar i spaet passade vi på att äta i relaxavdelningen.

Rekommenderas varmt eftersom man blir rejält hungrig efter allt badande och maten är så god.

Tack Frösö Park Spa för denna gången! ”Má råkes” (vi ses på jämtska), hoppas snart igen

Likes

Comments

Contains affiliate links Natur, Resa, Folk och sånt

Jaha... Då var det dags för en tur till Jämtland igen. Ibland kan Stockholmsluftens gråa trista massa bli för kvävande, då är det dags för miljöombyte och vad passar väl bättre än en tur till mamma i Jämtland. Här är luften hög, härlig och sikten fri från gråa höghus. Här kan man vara sig själv en stund och fly bort från all jul. För oss handlar det inte om paket & tomtar utan en stund att få ta hand om varandra.

Snöööö...

Äntligen snö! I Sverige under vinterhalvåret är det väldigt mörkt på grund av de korta dagarna, och på grund av det så är snön extra välkommen. Snön gör att det blir lite ljusare. Den vita kontrasten mot det svarta gör att månaderna inte känns för mörka och tunga.

Kontrasterna avlöser varandra från dag till dag. Ena dagen är det ett vackert himmelsinferno av färger, nästa dag snökaos. Östersund sett från Frösön en klar dag samt Östersund sett från Frösön idag, snöovädret gör att man knappt ser Östersund! Fast det blir egentligen aldrig snökaos i Jämtland eftersom snön är något naturligt på dessa breddgrader, det är bara i Stockholm det blir kaos när det snöar. 😉

Varm & glad över nya mössan! Enkel svart från Stadium, märke Lindberg.. Halsduk från Barbour. Det gäller att vara förberedd - det kanske är det som skiljer stockholmarna och jämtarna? I Jämtland VET man att snön kommer varje år och förbereder sig, men i Stockholm där bekymrar man sig mer över vad som händer på andra sidan jordklotet än vad som sker utanför dörren... dags att öppna dörrren och vädra in lite sunt förnuft 😜

En sann Jämte tar det lugnt... 

Ta det lugnt och vad ni än gör, passa på att ha kul! 🤣

Likes

Comments

Contains affiliate links Kultur, Konst, Design, Tavla, Funderingar

Ikväll börjar Chanukka.

I en tid när vi ser hur mörkret hopar sig alltmer i Sverige och antisemitismen utbreder sig, så har mörkret ännu inte övervunnit ljuset.


Vad kan vi tillsammans göra mot dessa onda krafter?

Tigande sitta och skrolla bort i nyhetsflödet… eller faktiskt göra någonting!

Först kom de för att hämta judarna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte jude.
Sedan kom de för att hämta kommunisterna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte kommunist.
Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket
men jag höjde inte min röst
för jag tillhörde ingen fackförening.
Sedan kom de för att hämta mig
och då fanns ingen kvar
som kunde tala för mig.

/Martin Niemöller

Så vad kan vi göra?

 1. Att komma ihåg. Påminna oss själva och vår omgivning vad som faktiskt händer, inte glömma.
 2. Vi är skyldiga att ta reda på fakta, för vår egen och för andras skull. Varför finns så mycket historieförfalskning? Därför människor glömmer. De vill glömma det som känns jobbigt, men kommer vi inte ihåg så kommer vi inte veta vad som händer när mörkret hotar oss. Vi kommer att inte vilja se det som händer och skyddar oss själva med att inte tänka på det. Den metoden funkar bra till dess ingen finns kvar som kan tala för dig…
 3. Engagera oss. Skriva, protestera. Utnyttja vår demokratiska rätt. Se att det handlar inte om ras eller kön utan om medmänsklighet och soliditet. Förstå att politikerna inte kan och ibland inte vill göra det uppenbara. Jobbigt? Det ger väl ingenting? Se bara på #metoo vad mycket som kan göras
 4. Koppla ihop med andra som gör något. Du kanske inte kan göra allt men tillsammans kan vi göra mycket. Rekommenderar organisationer som keren hayesod, samfundet Sverige Israel, perspektiv på Israel,
 5. Köpa Chanukka tavlan i fine art shop 10% av beloppet går till Keren Hayesods arbete till stöd för terroroffer.


Oavsett hur vi väljer att engagera oss så kom ihåg att värdesätta alla människor. Vi har kanske olika åsikter men kan ändå behandla varandra med respekt.

Det är inte farligt att vara olika, det är farligt att vara tyst och låta extremister få göra fruktansvärda dåd mot mänskligheten.


Älska din nästa som dig själv.


Likes

Comments

Contains affiliate links Konst, Design, Inredning, Konsttips, Tavla

Funderar du på att köpa en tavla till någon i julgåva eller present, men är osäker om tavlan passar?

Lösningen är här, köp ett presentkort! Presentkortet gäller alla tavlor i Nina Björk Art shop samt tavlor i Galleriet (vid förfrågan). Presentkortet gäller tom 2018-03-31. Gott om tid att välja!

Beställ ett presentkort

Att beställa ett presentkort är enkelt. Beställ presentkortet genom att klicka på bilden ovan, då kommer du till sidan med presentkortet och kan göra din beställning. Observera att presentkortet bara gäller i Nina Björks artshop. Men finns det någon tavla i Galleriet som inte finns i artshop så går det bra att göra en förfrågan angående tavlan och finns den kvar är det möjligt att även köpa den och använda presentkortet som del av betalningen.


Fördelen att få välja själv

Ibland kan det vara svårt att välja, och ännu svårare att välja present eller julklapp till någon. Det är lätt hänt att man ger en present som sedan blir helt fel, kanske det är färgen eller stilen som inte passar. Men nu finns lösningen här, med hjälp av ett presentkort kan mottagaren själv välja.

Beställning steg för steg

 1. Gå in på Artshop klicka på Presentkort
 2. Klicka på Add to Cart
 3. När produkten är betald får du en länk att ladda ned presentkortet
 4. Skriv ut kortet och skriv på eller signera digitalt. Ditt namn (beställare) samt mottagarens namn.
 5. Skicka presentkortet via mail eller skriv ut och ge presentkortet till mottagaren.
 6. Mottagaren väljer i artshop eller galleriet på ninabjorkart.com och kontaktar sedan info@ninabjorkart.com före 2018-03-31 och får tillbaka en kod värde 500 kr som används i Artshop för att köpa tavlan (observera att koden endast gäller i 3 dagar från det att ni mottagit koden via mail)

Konst för hem & kontor

Likes

Comments

Design, Kultur, Folk och sånt, Funderingar, Marknad, Utbildning


Tacksamhet öppnar dörren till enkelhet. En person som är tacksam för de saker de äger kommer att bry sig om dem, njuta av dem och slösa bort mindre energi än de som söker mer. De kommer att uppleva uppfyllelse i de gåvor som de redan har, snarare än att titta utanför sig själva för mer.

Tanken är inte att vi inte ska äga någonting, utan att inte låta våra tillhörigheter äga oss. Desto fler saker vi har, desto mer stress framkallar dessa saker. Om du varje morgon tittar in i en överfylld garderob, men ändå inte hittar någonting att sätta på dig, då kanske du äger förmycket kläder?I en artikel i Harvard Mental Health letter sägs det att "tacksamhet är starkt kopplat till större lycka. Tacksamhet gör att människor får mer positiva känslor, lever längre på trevliga upplevelser, får bättre hälsa, hanterar problem bättre och får starkare relationer."

Samhället vill skapa konsumenter

Vi lever i en kultur som predikar missnöje. En konsumentkultur kommer alltid att anfalla tacksamheten - om de kan skapa ett missnöje i våra liv, kan de sälja sin nya produktlinje till oss eller den senaste version med de nya förbättringarna.

Däremot kommer de som kan hitta tacksamhet i sin nuvarande existens påverkas mindre av tomma löften.

Att vända om från otacksamhet

Hur blir man mer tacksam?

Genom att se att allt som pockar på din uppmärksamhet, sista chansen, bästa priset, snyggaste kappan osv.. som en grå massa och börja avsiktligt vända om och se inåt istället, vem är du, vad du vill, och vart är du på väg? Våga se och ställ dig själv frågor om vad som egentligen gör dig lycklig.


Avsiktligt välja tacksamhet.

Tacksamhet kommer aldrig att vara ett resultat av ditt nästa köp, framgång eller prestation. Den är tillgänglig i ditt hjärta just nu. Och du kommer aldrig hitta tacksamhet i livet tills du avsiktligt bestämmer dig för att välja den.


Räkna dina välsignelser.

En ny dag, en varm säng, en kärleksfull make, ett barn i ditt liv, en unik personlighet eller en speciell talang ... Du har redan underbara saker i ditt liv. Tacksamhet sätter snabbt in när vi börjar spendera ett tyst ögonblick varje dag och kommer ihåg dem. Denna övning ensam har potential att förändra ditt hjärta och liv oändligt. Se tips!


Sluta fokusera på vad du inte har.

För många människor ser aldrig tacksamheten, eftersom de spenderar sin mental energi inriktad på vad de inte har. Kasta bort kataloger och annonser som oundvikligen lovar dig mer uppfyllelse och glädje i livet. Dessa saker säljs inte i butikerna – det har aldrig funnits där och kommer aldrig att finnas där.


Fira ödmjukhet
.

Ödmjukhet är en viktig ingrediens i tacksamhet. Ett ödmjukt hjärta finner tillfredsställelse i de gåvor som den redan har och kräver mindre från andra och livet. Kom ihåg att oavsett vad du uppnår, innehåller ditt liv inget mer inneboende värde än personen som sitter bredvid dig ... oavsett var du sitter.


Öppna dina ögon för dem med mindre.

Nästan hälften av världen, över tre miljarder människor, lever på mindre än 2,50 dollar per dag. 1,1 miljarder människor har otillräcklig tillgång till rent vatten och 2,6 miljarder saknar grundläggande sanitet. Låt dessa fakta sjunka in för ett ögonblick - och långsamt tillåta tacksamhet och en önskan att bli en del av lösningen att ta plats.


Hitta tacksamhet i svårigheter
.

Det är lätt att vara tacksam när sakerna går bra. Det kan vara svårare under livets svårigheter: död, sjukdom, avslag eller misslyckande. Sanningen är att ingen är befriad från livets prövningar, men goda saker kan alltid hittas även i de värsta tiderna. Att omfamna tacksamhet under dessa försök kan vara det enda som får dig genom dem.


Tips

Men vem ska man visa sin tacksamhet till om man verkligen känner sig ensam och orättvist behandlad? Börja redan idag med att tacka din familj som fött dig eller/och promenera ut i naturen och tacka Skaparen av himmelen och jorden för allt det vackra du ser runtomkring dig.

Skriv ned allt du har som du är tacksam för:

Ta fram penna och papper

På fredag eller söndag, sätt dig ned i lugn och ro och tänk igenom din vecka. Skriv ned allt du kan finna som hänt under veckan som du är tacksam för. Steg för steg kommer ditt anteckningsblock fyllas av tacksamhet. Läs högt det du skrivit upp och tillåt dig själv att öppna dig för tacksamhetens värmande kram.


I det dagliga livet måste vi se att det inte är glädje som gör oss tacksamma, utan tacksamheten som gör oss lyckliga. Och den tacksamheten leder alltid till ett nöjt, förenklat liv.


Likes

Comments