Hur gör vi med arbetsglädjen?

Gillar du förändringar? Den frågan ställde Christina Stielli till mig och ett antal åhörare som var samlade för att lyssna på hennes föreläsning om arbetsglädje igår. Det var endast ett fåtal händer som räcktes upp i luften... min hand låg kvar i knät som ni säkert förstår.

För nej, jag gillar inte förändringar. Det är jobbigt och läskigt och osäkert och jag vet ju vad jag har men inte vad jag får osv. Men jag sätter mig inte på tvären. Jag följer med och försöker göra dem så bra som möjligt.

Det ligger i människans natur att vara ovillig till förändringar eftersom det kräver energi och kraft att förändra. Och människans hjärna vill hushålla med sin energi eftersom hjärnan senast uppgraderades för 40.000 år sedan och då behövde all energi till att orka jaga buffel till sig och grottkompisarna framåt kvällen.

Fast jag tycker den där liknelsen med att jaga buffel stämmer än idag. För jag behöver all kraft jag kan uppbringa för att efter en lång arbetsdag orka leta efter och samla ihop, packa ner, bära ut i bilen, släpa hem från parkeringen, upp för trapporna, ut i köket, upp ur kassarna, in i kyl, frys eller skafferi och slutligen börja tillaga den noga utvalda närproducerade och gräsbetade och ekologiska köttbiten.

Men poängen var att hjärnan gör allt för att hushålla med energin under dagen eftersom hon ska ut och jaga på kvällen, och således gillas inte förändringar.

Christina Stielli pratade även om våra drivkrafter, hur viktigt det är att veta vad ens drivkrafter är. Hon uppmanade oss att under helgen skriva ner våra 50 drivkrafter, sedan stryka hälften och hälften igen och fortsätta tills vi har 3 kvar. De 3 är våra riktiga drivkrafter. Det ska jag testa!

- Vet du vad dina drivkrafter är? Om inte, så ta reda på det!

P.S Ordet ”arbetsglädje” finns inte på engelska. Översätter du så får du svaret ”job”. Istället borde vi använda uttrycket ”glädje på jobbet”. Det får få en helt annan innebörd! D.S

Ha en skön lördag alka fina

Från grottmänniskan Carina😘

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229