På opdagelse i Karnak Templet, Luxor

ÉnDAGS tur til Luxor

Om fredagen havde vi booket en udflugt til Luxor og vi blev derfor hentet tidligt fredag morgen af vores guide og de andre to par, som skulle med på udflugten.

Sammen kørte vi mod syd - en omtrent 4 timer lang køretur, men jeg kan lige love jer for, at det var hele køreturen værd!! Vi skulle selvfølgelig se Karnak Templet og Kongernes Dal, når nu vi havde chancen.

Til dem af jer, der måske ikke ved det, så er liiidt af en egyptologi nørd (oldtidens Egypten), så jeg har set rigtig mange dokumentarer om Egypten og jeg vidste derfor godt, at Karnak Templet var ret stort. Alligevel blev jeg ret paf over Templets faktiske størrelse.

Karnak Templet har en kæmpe udstråling af magt og pragt og det endda efter flere tusinde år og så i ruiner!

Egypterne og deres religion..

Egypterne var et meget religiøst folk og deres religion var baseret omkring mere end 2.000 forskellige guder. Der var de store og kendte guder, som var grundpillerne for deres tro, fx Re (bedre kendt som Ra), Horus, Seth og Anubis m.fl.. og så var der et utal af lokale byguder, som var mere eller mindre kendte blandt egypterne.

Hvem blev Karnak Templet bygget til?

Én gud var dog vigtigere end de andre. Nemlig Amun-Ra.

Amun-Ra var guden over dem alle. Gudernes konge. Samtidig troede Oldtidens egyptere, at faraoerne var hans direkte afkom. Altså var han også fader af faraoer.

Måske vigtigst af alt; så skulle Amun-Ra i følge den egyptiske skabelsesberetning være den sublime skaber af alt liv på jorden, i himlen og i underverdenen (også kaldet Tuat).

Hvis man ville legitimisere sin ret til tronen som farao, var det derfor også vigtigt at have Amun-Ra på sin side og faraoerne er derfor ofte afbilledet med ham. En form for propaganda. "Se, Amun-Ra har givet mig sin velsignelse og der kan derfor ikke stilles spørgsmålstegn ved, om jeg virkelig er den retmæssig hersker og farao af Egypten".

En så vigtig en gud fortjente derfor også et tempel ud over det sædvanlige. Samtidig mente egypterne også, at Amun-Ra havde sit hovedsæde, sit hjem, i Luxor og templet blev derfor bygget som en form for hvileplads til guden. Et storslået hjem til en storslået gudekonge.

Sphinx avenue

Et storslået tempel fortjener også en storslået entré og her må man virkelig sige, at egypterne har overgået sig selv.

Oprindeligt har der været bygget en 3 km lang allé igennem byen, som ledte direkte vej til Karnak Templets indgang. Alléen menes at have været flankeret af i alt 1.350 sfinks statuer, hvoraf hele eller dele af 850 stk er fundet.

Samtlige sfinks statuer afbillede i øvrigt gudekongen Amun-Ra selv.

Hvorfor har sfinksen et vædder ansigt?

Det kan måske virke en smule spøjst, at sfinksene alle bærer et vædderansigt og ikke et menneskeansigt som på den verdensberømte (og kolo enorme) sfinks statue på Giza platouet.

I har måske allerede lagt mærke til, at egypterne havde nogle sjove guder med spøjst udseende. Menneskekroppe med dyreansigter. Egypterne beundrede naturen og dyrene omkring dem og så mange beundringsværdige karakteristika i de forskellige dyr - karakteristika, som de tilegnede guderne. Derfor er guderne i den egyptiske tro også ofte afbilledet som både en kat, hund, ko mv..

Svaret er derfor simpelt: Gudekongen, Amun-Ra, som egypterne tilegnede templet, blev ofte afbilledet som en vædder eller med en menneskekrop og et vædderansigt. Det var derfor også kun passende, at sfinksene skulle afbillede guden selv.

Karnak templet er endnu ikke færdigudgravet

.. Og bliver det nok heller aldrig. Desværre.

Karnak Templet blev bygget over flere hundrede år. Alle faraoerne ville sætte deres præg på templet og give deres bidrag til udvidelsen. Det hørte sig lige som til. Der var vanvittigt meget prestige i det.

Som følge af trenden og den store byggelyst endte Karnak Templet derfor også ud med at være kæmpe stort. Større end man måske begriver og større end hvad vi måske nogensinde kan slå rigtigt fast.

I Egypten bor der 100 millioner mennesker, jeps - er det ikke sindssygt at tænke på? 100 millioner mennesker kræver rimelig meget plads til at bo på og selvom de bor tæt, så er største delen af landet altså ørken, hvilket naturligt afgrænser mulighederne for beboelse. Der er derfor også tæt beboelse rundt om hele templet - og største delen af alle andre arkæologiske fund i Egypten. Det besværliggører virkelig den videre undersøgelse og man skal derfor ikke regne med, at vi får kortlagt det fulde tempelareal.

Én ting er dog sikkert. Om det så kun er halvt udgravet og i ruiner, så er Karnak Templet en storslået oplevelse og oldtidens egyptere formår at overraske mig gang på gang.

Følg på bloglovin' for de seneste opdateringer og på instagram for endnu mere <3

Synes godt om

Kommentarer