Trädgårdstankar inför 2019

Bilderna kommer från Living by W (som skrivit ett underbart inlägg om dahlior här)

✿ Dahlior har ju verkligen varit årets blomma. Från att ha varit en tråkig tantblomma till att finnas Ö V E R A L L T - utom i min lilla trädgård. Nästa år vill jag också ha en dahliarabatt med maffiga hänförande blommor. Har dessutom klurat ut var jag ska ha den, mellan rosenbuskarna ovanför grusgången.


✿ I år provade jag mig fram lite med odlingslådorna. Visste inte riktigt vad jag ville ha. Har nu kommit fram till att:

- Oavsett hur mycket jag älskar dill behöver jag inte odla en halv låda med dill. Bättre att skörda och så nytt eftersom. I krydd-/örtväg saknade jag annars en hel del. Mynta och persilja bland annat.
- Rosenböna var snyggt men inte särskilt gott. Nästa år blir det sockerärtor som får ge höjd, och förhoppningsvis godare skörd, istället.
- Svartkål och grönkål ångrar jag att jag inte satte.
- Nästa år kommer jag köpa fiberduk och våga börja lite tidigare.


Mina bilder


✿ I år saknade jag blodtopp och chokladblomma i krukorna. Så konstigt att jag inte planterade dem, eftersom just de två var förra årets stora favoriter.


✿ Kanske blir 2019 året då vi tar tag i den vildvuxna, otämjda och förlamande fula rabatten framför sovboden. Jag måste bara komma på vad vi ska ha där istället. En pergola? Skulle passa fint med en uteplats där, för det är faktiskt där som det är bästa kvällssolsläget, och det skulle dessutom ge oss en plats att ha hängmattan på. Annars kanske en ny, liten härlig rabatt med grön, hög växtlighet.


Mina bilder

✿ I rabatten framför frukostplatsen har jag just nu backsippa, tulpaner, jättedaggkåpa, stjärnflocka, stormhatt, axveronica, pion, viol, blodtopp och violruta. Jag har tänkt fylla på med mer violruta och axveronika. Sen ska det bli spännande att se hur rabatten växer till sig och vad som saknas sen.


Victoria skoglund / Hälsingegård i Asta

✿ Jag vill ha någon klättrande grönska på stugan. Just nu ser det lite tomt ut. Humle som klättrar upp för ett snöre är ju torpigt och fint. Annars är jag lite svag för Victoria Skoglunds Ölandstorp klätt i pipranka.


Min bild. Från i juli när varken rabatt, nya odlingslådor eller grusplan var anlagda och jag drömde om skugga.

✿ Ett träd SKA planteras framför stugan. Även det för att det inte ska se så tomt och platt ut, men också för att ge skugga. Troligtvis blir det ett äppelträd till.


✿ Nästa år vill jag anlägga en liten äng med vallmo någonstans. Såg det hos ett av bostadshusen i området där vår koloni ligger. Nu kan jag inte släppa tanken på skira vallmoblommor i dova, smutsiga pasteller i kvällsljus.


Gillar

Kommentarer

Instagram @nikelinds