Min första perennrabattHÅLL I HATTEN, alla trädgårdsälskare där ute! För här kommer ett inlägg av den sorten som jag ÄLSKAR. Samtidigt som det här årets stora projekt just är påbörjat här ute i trädgården tänker jag att det är en bra idé att visa ett av förra säsongens stora arbeten. Här kommer ett helt inlägg tillägnad min perennrabatt. Från början till nu.

Rabatten anlades förra sommaren. Grävandet påbörjades ungefär vid den här tiden och sedan fyllde jag på med perenner allt eftersom. En del av det som finns i rabatten har jag bytt till mig, genom facebookgrupper och annat har jag köpt på växthandel. Fördelen med det som jag bytt till mig från andra privatpersoner är att jag tycker att de växterna (som oftast är delade från en stor planta) har vuxit till sig bättre här hos mig. Perenner som köps från handeln verkar kräva ytterligare ett år på sig för att växa till sig ordentligt. Men självklart beror det på vad det är för någon sort.
Så här såg det ut innan rabatten påbörjades. Grusläggningen gjordes året innan, sommaren 2017. Visst var jag nöjd med den, men.... Det ser ju så ofattbart sorgligt ut kan jag tycka så här i efterhand. Så platt och tråkig känsla. Tur att jag hade tilltro till processen och hade ögonen på målet.

Ursprungligen var tanken att bara sätta jättedaggkåpa längs med stenarna (vilket jag också påbörjade på hösten året innan, syns på bilden ovan), men jag fick snart en idé om en härlig perennrabatt.
Efter en del funderande kring form och storlek på rabatten sattes till slut spaden i jorden. Formen följer den befintliga formen på grusläggningen, men bredare. Det finns ju massvis med skolor, idéer och råd kring hur rabatter skall anläggas. Vilken jord som skall användas, hur man ska bottna osv. Den här gången grävde vi ur och satte varken rabattkant eller lade något i botten, sedan fyllde vi med matjord och påsjord av bra kvalitet. Jorden här är väldigt lerig, så nästa gång det blir stort rabattprojekt (dvs prick nu, hehe) kommer jag att mylla ner barkmull för att lätta upp den tunga jorden.
Jag ville låta rabatten växa fram i lugn och ro, både för att vara snäll mot plånboken eftersom det blir dyrt att köpa in så mycket växter, men också för att jag ville hinna tänka och känna efter vad jag ville ha och vad som skulle bli bra. Men på höstkanten hade jag hunnit fylla rabatten hyfsat. Då såg den ut så här. Med jättedaggkåpa, stjänflocka, akleja, stormhatt, violruta och blodtopp är nog det som fanns vid den tiden.

Det ser ju väldigt pluttigt ut kan tyckas. Nej, mycket för världen var det ju inte just då. Men oj, vilken tur att jag litade på växternas växtkraft, för (spoiler alert) SOM den vuxit till sig! Ni ska få se.
En vacker höstdag satte jag tulpanlökar. Och så småningom kom vintern.
I våras vaknade den långsamt till liv och tulpanerna gav mig mycket glädje! Först de laxrosa och sedan tog de mörkt, mörkt lila vid. Ungefär en månads tulpanblomning blev det, och under tiden växte och växte resten.
Och just precis nu ser den ut så här. Är det inte otroligt hur den vuxit till sig? Stjärnflockan är enorm och likaså daggkåporna. Så himla stolt över mitt livs allra första egenanlagda rabatt <3

Det finns fortfarande lite hål som behöver fyllas. Funderar på alunrot med mörka blad, en fin sort blodtopp och mer stjärnflocka med mörkröda blommor. Tycker verkligen att det är så fint med mörklila/-rött, nästan svart mot det skirt ljusrosa i stjärnflockan och jättedaggkåpans illgröna färg.


Gillar

Kommentarer

poppy
poppy,
SÅ FINT! Du har all rätt i världen att vara stolt över den här <3 Älskar hur mycket jag lär mig genom dina små trädgårdsinlägg, längtar ju till en egen rabatt nu!
nouw.com/poppy
emiliamillan
emiliamillan,
Jaaaa håller med ovanstående! Tack för all lärdom och inte minst inspiration! 🌻🌻🌻🌻
nouw.com/emiliamillan
blackandwhiteliving
blackandwhiteliving,
Jag är så avundsjuk på hela rabatten i sig men främst stjärnflockan, daggkåpan och de mörklila tulpanerna. Jag vill-höver!!
nouw.com/blackandwhiteliving

Instagram @nikelinds