Svalbard - Longyearbyen ❄️🐳

JapanNorge

På måndagen begav vi (jag och Amanda) med bil mot Trondheim för att ta flyget upp till Tromsö. Allt gick smidigt och när vi landa i Tromsö tog vi bussen in till staden för att checka in på boendet. Dagen därpå åkte vi åter till flygplatsen för att åka till Longyearbyen i Svalbard för 3 dagar.
Men här gick allt det smidiga över då Amanda glömt passet hemma i Östersund och vi trodde att det skulle räcka med körkort/ID men en dyr läxa blev lärd, Svalbard räknas som egen fristad och räknas inte in i Norge fast det ändå gör det (andra regler). Så det blev en hektiskt farande med taxi till både polisen och konsulatet i Tromsö för att lösa ett provisoriskt pass. Till våran stora förtvivlan gick det inte att få till, ingenting, helt hjälplösa. Vi testade åter till flyget en sista gång men nekades. Efter att ha ringt försäkringsbolaget i Östersund och försökt få återbetalt boende och två betalda turer på Svalbard utan att få någonting åter så insåg vi i sista sekund att iallafall jag åker till Svalbard.

Så sagt och gjort slängde jag in mig i planet och lämnade en förtvivlad Amanda i Tromsö.
Jag ankom på em i ett gråmulet Longyearbyen och tog mig till boendet. Väldig liten by med få invånare som lever på turismen. Jag kommer i en väldigt mellanperiod i Svalbard där sommarens aktiviteter sen länge avslutads och vintern aktiviteterna väntar på snön som snart anländer. En tur blev att vandra upp med en guide upp till berget bredvid byn för en utsikt över Longyearbyen. Jag var själv på turen och min finska guide berättade och informerade om livet på Svalbard, hon bar även ett gevär som är ett måste utanför byn då de nyfikna och hungriga isbjörnarna finns överallt. Inte den bästa hike jag gjort men ändå kul att aktivera sig lite.

Dagen därpå klämde jag i mig frukostbuffén för två (bokstavligt talat) innan jag blev upphämtad för att bege mig ut till havs för en tur där vi letar naturliv. Jag och 5 andra turister åkte med båten där alla såklart hoppades på att se isbjörnen. Spanjorerna sa att de varit här i 6 dagar och gjort turer utan resultat (träffade också en engelsman som varit på Svalbard i hela 16 dagar utan tur) så man ska ha mycket tur samt underlättar det även att vara här när det är säsong, men vem vet!

Dimmigt som attan var det. Vi såg en fjällräv smyga runt bland stenarna. Sen dök en humpack whale upp och bjöd på en mysig stund. Därefter fortsatte spaningen in i en mindre fjord där vi tillslut parkerade båten framför en stor glaciär för välbehövlig gulasch lunch. Efter lunch, påväg ut från fjorden, spanade jag upp en flock belugas. Riktigt fina! Sen var turen slut, ca 4-5h tyvärr utan isbjörn. Riktigt rå och fin natur!

På em gick jag en promenad runt byn. Otroligt mulet och grått väder hängde över byn hela vistelsen. Så fått en mersmak att återkomma och ge Svalbard en längre chans, synd bara att de mer häftiga och längre turerna är väldigt dyra.
Dagen därpå återvände jag till Tromsö för att hämta ut hyrbilen och träffa Amanda, som varit på vandring och huskyfarm i Tromsö under min Svalbardvistelse, för att börja roadtrippen!

  • JapanNorge

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229