The Woman in White

Serie: Nej.
Författare: Wilkie Collins.
Genre: Spänning/mysterie.
Språk: Engelska.
Sidor: 512.

Handling: Walter Hartright är på väg från sin mors stuga till London via en ödslig väg sent om natten när han plötsligt får sällskap utav en märklig kvinna. Hon är klädd helt i vitt från huvud till fot. Hon vill inte säga vem hon är eller vad som har hänt, men Walter kan se att kvinnan är i nöd och han gör vad han kan för att hjälpa henne, vilket inte är så mycket egentligen. Det enda hon ber om är att få veta vägen till London och eftersom Walter också ska dit slår de följe. Hon ber honom också att låta henne gå när hon vill utan att ställa frågor eller försöka hindra henne, något han går med på.

Väl i London och efter att ha sett den mystiska kvinnan ge sig av kommer en vagn dragen av en häst i en väldig fart och stannar inte långt bort ifrån Walter. Männen i vagnen frågar en spatserande konstapel om han har sett en kvinna helt klädd i vitt samt säger att hon har rymt ifrån mentalsjukhus. Nu förstår Walter varför kvinnan verkade så märklig.

I Limmeridge House bor Laura Fairlie tillsammans med sin halvsyster Marian Halcombe och sin farbror Fredrick Fairlie. Lauras far trolovade henne med baronen Sir Percival Glyde innan sin död och nu när hon snart är myndig stundar bröllopet. Men Laura har blivit förälskad och hennes lojalitet mot sin avlidne far sätts på prov. Bör hon följa sin fars önskan och gifta sig med Sir Percival Glyde eller dra sig ur och skapa en stor skandal för all framtid?
En dag dyker ett mystiskt brev upp där den anonyme avsändaren varnar Laura för Percival och ber henne att inte gifta sig med honom. Vem är avsändaren och vad vet personen om Percival som gör att Laura ska akta sig för honom?
Och vad har kvinnan i vitt med allt att göra?

Min åsikt om boken: Det här var en sjukt otippad bok! Jag tyckte först att den verkade lite seg men ju längre man läser desto djupare ner i handlingen kommer man och WOW! Sjukt spännande och såna oförutsägbara twistar! Jag förstår varför boken aldrig har slutat tryckas sedan den gavs ut 1860. Handlingen har allt, mysterier, spänning, kärlek, död, konspirationer, hemliga ordnar och jag vet inte allt. Jag gillar också att handlingen inte berättas av bara en karaktär, utan flera. Det är ju också lite otippat! Det börjar med Walter, men sen går det vidare till Marian, tjänstefolk, advokater osv. Wilkie Collins har gestaltat varje karaktär väldigt skickligt, för varje karaktär har sitt eget språk, egna uttryck och liknande. Det känns nästan som att det inte alls är en och samma person som har skrivit boken utan flera stycken.
Kan verkligen rekommendera den här boken. Får du chansen att läsa den, så gör det!

Gillar

Kommentarer