Sense and Sensibility - en klassiker

Serie: Nej.
Författare: Jane Austen.
Genre: Klassiker.
Språk: Engelska.
Sidor: 373.

Handling: Familjen Dashwood drabbas av en tragedi, pappan i familjen avlider och eftersom detta utspelar sig på 1700-1800-talet ärver sonen John från ett tidigare äktenskap, allting eftersom han är en man. John lovar dock sin far på hans dödsbädd att ta väl hand om sina tre yngre systrar och styvmor genom att ge dem ett antal tusen pund per år, så de kan fortsätta leva gott.
Men när John kommer hem och berättar om denna överenskommelse för sin fru Fanny blir det annat ljud i skällan. Genom listig manipulation övertygar Fanny John att han skulle göra sina systrar en större tjänst genom att inte betala ut flera tusen till dem per år utan istället låta dem vänja sig vid att leva fattigt, eftersom det ändå vore snällare då det är den vägen de går emot nu när Mr Dashwood är död. John tycker att detta låter som en väldigt god idé.

Eftersom familjen Dashwood nu står utan ett manligt överhuvud får de flytta in hos John och hans manipulativa fru, en uppgörelse ingen är nöjd med. John är självgod och lätt att manipulera och Fanny avskyr sin ingifta släkt och göra allt för att bli av med dem. Som tur är får familjen Dashwood ett erbjudande om att flytta in i en relativt stor stuga på markerna som en kusin till Mrs Dashwood äger och de flyttar ut från Johns hus snart de kan.
Livet blir mycket enklare ute hos kusinen, som behandlar dem alla med respekt och kärlek. Det är dock först nu man får lära känna de två huvudpersonerna; Marianne och Elinor Dashwood, två utav de tre systrarna i boken (Margaret hör man knappt talas om). Marianne är passionerad och konstnärlig medan Elinor är mer driven av förnuft, tillbakalutad och observant.

I ett stelt och väldigt traditionsbundet samhälle som de alla lever i under 1800-talet måste kvinnorna hela tiden trippa på tå och inte låta sina "hysteriska" sidor ta över. De måste alltid tänka på hur de beter sig, ser ut, pratar och rör sig annars blir man snabbt utdömd och då blir det svårt att gifta sig, något som är den primära uppgiften med deras liv.
Så när Marianne låter sig bli helt bortsvept av en ung Mr Willoughby börjar ryktena ta fart. De flesta är övertygade om att de kommer att gifta sig, men snart visar det sig att Willoughby, likt de flesta män under den här tiden, sällan menar allvar och Mariannes hjärta krossas. Samtidigt sörjer Elinor sin hemliga kärlek. Hon har nämligen fått reda på att han har varit hemligt förlovad i flera år och hon försöka bära sorgen utan att visa den för någon annan. Hur hanterar man hjärtesorg och går vidare med sitt liv?

Min åsikt om boken: Jag är ett stort fan av Pride and Prejudice och såg fram emot att läsa den här boken för att se om den var lika bra. Men nä, inte riktigt samma kvalitet! Jag upplevde boken som lite tjatig och seg jämfört med Pride. Samtidigt är det fascinerande att läsa gamla klassiker, för där får man se och uppleva dåtidens normer, vilket jag alltid tycker är intressant. Boken består ju av väldigt typiska könsnormer, vilket inte är konstigt och det är lite roligt på nåt sätt. Brodern John är en typisk man, han tror så högt om sig själv och är så himla smart, men ack så lätt han är att manipulera, något som hans fru Fanny är expert på. Fanny är samtidigt lite avundsjuk, snarstucken och inte speciellt trevlig, men hon visar det aldrig ansikte mot ansikte, det gör knappt någon. Allt sker bakom kulisserna.

Sen är det också intressant att se hur man resonerade kring heder och beteende. De pratar väldigt mycket om hur folk beter sig och att det avgör hur de är som personer, vilket är lite fascinerande. Jag menar, hur svårt är det att fejka och vara artig? Det säger dock inte så jättemycket om ens riktiga personlighet! Men det är helt avgörande hur man för sig, talar och ifall man håller det man lovar. Ganska intressant!

Hur som, som klassiker och liksom "historiastudier" är boken intressant och läsvärd, men jag kan inte påstå att den är lika bra som Jane Austens andra verk. Det finns bättre helt klart!

Gillar

Kommentarer