Tsunamin

Sammanfattning:

​​"Emil! Maja! Kom hit, spring!"


Och då såg Emil: pappa såg rädd ut. Pappor ska aldrig vara rädda. Emils mage drog ihop sig. Pappa gjorde kom hit-tecknet med handen. Emil tittade på vattnet igen. Det kom tillbaka, det var stort nu. Och nära.

På annandagen 2004 var jag på Sri Lanka. Tsunamin skadade mig inte, men jag såg den och det påverkade mig djupt. Tillbaka i Sverige rann tårarna medan jag tog del av berättelserna om dem som hade råkat illa ut. Men hade jag rätt att skriva om något som drabbade många så hårt - jag som inte ens blev blöt om fötterna? 


Recension:


En lättläst bok med bra flyt. Tack vare de beskrivna banden mellan olika personer känns det som att jag som läsare kommer in i berättelsen och lär känna karaktärerna. Berättelsen är gripande och det känns som att man  var en del utav vad som hände. Det var absolut en stark bok som gjorde ett avtryck.


Det är flera separata människor som påverkas på olika sätt, men de sammankopplas och man ser ett slags band. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara exakt vad jag menar. 


Jenny skildrar vad som hände bra, hon framställer det på ett respekterande sätt som visar hur pass tsunamin påverkade människor, hon tar inte enbart sin egna historia och kör på utan omtanke för de som påverkats. 


Paniken, förvirringen och rädslan som speglas påminner om hur man själv kan känna sig när man utsätta för olika former av katastrofer, känslorna beskrivs på ett levande sätt och när jag läser boken kan jag nästan leva mig in i hur de drabbade känner. När jag får  känslor av att läsa en bok som skildrar en hemsk händelse, hur var det då för de som var med om den?


Jag ger boken 9/10 poäng


Information:

Författare: Jenny Forsberg

Förlag: KlarText

Antal sidor: 229

Utgivningsår: 2016


Du kan köpa boken här.

Gillar

Kommentarer

Jenny Forsberg ,
Å, tusen tack för en superfin recension! Hoppas att du har en skön helg 😊
jennyforsberg.nu