Porten

Sammanfattning:

Porten, första boken om Ön

Året då Miranda fyller tjugo, förändras hennes liv dramatiskt. Hennes trygga tillvaro som enda barnet till ett lantbrukarpar på vars gård hon arbetar som djurskötare, splittras utan återvändo.

Upptäckten av Porten – en öppning till en annan värld – medför att hon möter nya utmaningar och en rad av människor med helt andra levnadsvillkor och för henne oacceptabla värderingar. Inte minst får hon uppleva att kärlek och förnuft inte följs åt.Recension:


Denna bok är en av de bättre svenska fantasy-böcker jag läst. Astrid bygger upp en spännande och väldigt annorlunda värld, men det känns inte direkt onaturligt, det är mer som att skillnaderna och övergångarna mellan de olika världarna är hyfsat naturliga. Den alternativa världen är som en mer miljövänlig och naturlig version av vår värld, de använder sig inte av teknik, el eller någon annan typ av moderna medel. Dock får de heller inte lära sig att skriva eller läsa vilket jag uppfattar som ett sätt att försöka ha maximal kontroll över befolkningen.


Själva berättelsen är spännande och jag gillar karaktärerna. Perspektiv bytena är tydliga och man blir inte förvirrad utav dem, de bidrar mycket till berättelsen och den blir inte så enformig.

Jag gillar sättet Miranda beskrivs på och hur hon framställs, dock blev jag lite irriterad på henne då hon verkar vara lite självisk och trångsynt (i vissa fall).

Boken var lite svår att komma in i till en början och sidantalet avskräcker en lite, men när jag väl läst cirka 70 sidor så blev jag fast och kunde inte lägga ifrån mig boken överhuvudtaget. Sedan måste jag även säga att jag blev förälskad i omslaget på boken, det gjorde att man kände sig spänd på vad som skulle hända men även att man fick lite mer inblick i hur det ser ut, även om miljöbeskrivningarna förklara det bra med.

Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa de nästkommande! Jag tycker att alla som gillar fantasy bör läsa denna, dock är det viktigt att veta att den inte är lika 'övernaturlig' som många fantasy böcker är, tillexempel Harry Potter.


Jag ger boken 9/10 poäng.


Information:

Författare: Astrid Ahlberg

Antal sidor: 660

Förlag: Seraf

Utgivningsår: 2014

Del i serie: 1

Genre: Fantasy

Omslag:  


Du kan köpa boken här.

Gillar

Kommentarer