Laboon

Sammanfattning:

Annandagens morgon. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sin son Viktor. Sedan dundrar havet in.

Samtidigt, på en båt strax utanför Khao Lak. Alla i dyksällskapet är chockade. De har lyckats ta sig upp från trettio meters djup trots havets strömmar som kastat runt dem som trasdockor. Marko, dykinstruktören med ett mörkt förflutet, blickar ut över förödelsen när de närmar sig land. Kaoset, alla döda kroppar. Det här är min chans.

Sex år senare väcks Sandra av telefonen. Åren av bottenlös sorg har satt sina spår. Huset ekar tomt, Matti är utflyttad. Hon kisar mot den bländande skärmen. Vem ringer mitt i natten?

Det här är Bertil Arvidsson från ambassaden i Bangkok.

Hon blir iskall. Är detta samtalet? Efter sex år!

Mannen harklar sig: Vi har hittat er son.


Recension:

Detta är den tredje fristående delen i en serie, de två föregående böckerna heter 'Kum' och 'Lasaros tårar'. Boken speglar mänskligt mörker, sorg och ensamhet.


Henrik Tord skriver på ett eget och personligt sätt, jag har svårt att placera den i en kategori, den passar liksom inte in någon stans. Boken speglar en hemsk händelse och hur påverkad människor mår. Hur hemskt det kan kännas att inte veta vad som har hänt med din familj, med ditt barn, det går inte ens att föreställa sig. Henrik beskriver känslorna, känslorna som är fyllda med rädsla, ångest, ensamhet och sorg, på ett extremt levande sätt som var helt fantastiskt. Boken berörde mig, jag har aldrig riktigt förlorat någon på det sätt som karaktärerna har, men jag kan absolut relatera till känslorna som beskrivs, fast i en mildare form.


Tack vare de beskrivna och grundliga känslorna känns det som att ett extra bands skapas mellan läsare och bok, även ett band mellan karaktär och läsare. Man får inte bara veta ytliga saker om karaktärerna, som hur de ser ut eller vad de irriterar sig på, man får se de mörkaste sidorna utav dem, sidor som alla människor har och som inte brukar framföras så tydligt i böcker.


Jag ger boken 9/10 poäng och tycker att alla bör läsa den. Dock rekommenderar jag den till vuxna då det är en mörk bok, som tack och lov har ett lyckligt slut.


Information:

Författare: Henrik Tord

Förlag: Ordfront förlag

Antal sidor: 314

Utgivningsår: 2016Gillar

Kommentarer