Alibi AB

Sammanfattning:

Viola Eckerberg är en excentrisk dam i medelåldern. Hon har 153 i IQ och fotografiskt minne, bor ensam i en enorm villa och följer slaviskt sin veckoplanering. På fritiden skruvar hon helst på sin gamla motorcykel. Trots sin intelligens och en ingenjörsexamen från Chalmers har hon aldrig lyckats få ett jobb. Eller som Ann-Britt, hennes handläggare på arbetsförmedlingen, skulle uttrycka det: Viola är ett hopplöst fall.


På en Starta eget-kurs blir Viola hopföst med Felix Koskinen, 19 år. Felix har haft ett tufft halvår: Pappa Matti ligger på sjukhuset, familjens rörmokeri har gått i konkurs och storebrorsan Sebbe är dömd till fängelse för bokföringsbrott. Och alla skyller på Felix, numera alltså pank, arbetslös och ovän med alla utom farmor.

Nu ska det udda paret komma på en affärsidé tillsammans. Felix får en snilleblixt. De ska starta Alibi AB, ett modernt tjänsteföretag som skapar alibin för att underlätta folks vardag: En mellanchef kanske behöver en anledning att hastigt lämna konferensen och den där jobbiga presentationen, någon annan kanske är otrogen medan en tredje vill fejka en jobbresa för att slippa besöket hos svärmor.

En lysande affärsidé, visar det sig. Kunderna strömmar till och inget kan gå fel. Eller?


Recension:

Denna boken var ofantligt rolig och flertalet gånger skrattade jag rakt ut under tiden jag läste den. Historien flöt på och slutet var lyckligt. Boken innehöll sorg, humor, kärlek, problem, framgångar och bakslag, dessa komponenter byggde tillsammans upp en rolig och intressant historia.


Karaktärerna är uppbyggda på ett genomtänkt sätt och många kompletterar varandra. Att personligheterna är så olika bidrar till att det blir konflikter (med väldigt högt underhållningsvärde! ;D). Deras utseende beskrivs också levande och man ser dem framför sig, framförallt Viola.

En sak som jag reagerade på är hur Felix pappa ser ner på sig själv och sina söner för att de är invandrare. Han driver ett företag och tar lägre priser eftersom att de är invandrare och har de för höga priser så 'vet de inte sin plats', det är fel att han ser ner på sig och sin familj på det viset,  men det visar även hur stort intryck vissa personer kan ha, och det är hemskt! De vågar inte ens säga till när kunderna har orimliga krav då det kan verka som att de är för stöddiga.

Jag ger boken 9/10 poäng!


Information:

Författare: Christina Larsson

Förlag: Bokfabriken

Antal sidor: 282

Utgivningsår: 2016

Omslag: Nils Olsson


Du kan köpa boken som pocket ​eller inbunden.

Gillar

Kommentarer