VALOTERAPIAA JA JOULUSUUNNITELMIA

Hei taas!

Nyt ollaanki jo joulukuun puolella ja vuoden loppu alkaa olla lähempänä kuin sitä oikeasti tajuaa. En voi itse alkaa edes miettimään sitä, että tätä vuotta on enää jäljellä vain kolme kokonaista viikkoa, sillä se on mielestäni todella vähän ja tehtävää on kuitenkin todella paljon vielä tähän nähden.

Tuntuu, että tänäkään syksynä ei saanut armoa kaamosmasennuksen kanssa ja onkin yleistä, että moni alkaa saamaan kesän jälkeen valon puutteesta johtuvia oireita, kun enemmistö ajasta vietetään sisätiloissa ja auringonvalo yksinkertaisesti vähenee. Oireisiin kuuluu mm. alakuloinen mieliala, uupumus ja voimattomuus, lisääntynyt unen tarve, ruokahaluttomuus ja keskittymishäiriöt. Niin monta kertaa sitä on itse miettinyt, että ehkä taistelua pimeyttä vastaan pitäisi käydä aktiivisemmin, mutta niin se vain on aina yllättävän vaikeaa tarttua tuumasta toimeen.

Kolme viikkoa sitten instagramissani päivittelin tarinan puolella kuitenkin pitkäkestoista väsymystä ja päivän inspiraatiossa päätin hankkia itselleni kirkasvalolampun! Kirkasvalolamppuja voidaan hyödyntää nimittäin valoterapiassa, jossa kyseinen lamppu stimuloi n. 10 000luksin edestä valoa. Lampun äärellä tulisi viettää päivittäin puolesta tunnista tuntiin saadakseen siitä irti nämä mahdolliset hyötyvaikutukset. Tässä kohtaa voi rinnastamiseksi mainita, että toimistoissa on yleensä n. 500 luksin edestä valoa, kotiloissa n. 50 luksin ja auringonpaisteessa on n. 50 000 - 10 000 luksia valoa.

Pimeys osaa olla rankkaa ja meistä jokainen käy varmasti omanlaista taistelua valon vähentyessä - toisille se vain on paljon vaikeampaa kuin toisille. Olenko sitten kokenut, että olen saanut hyötyä valoterapiasta kuluneen kolmen viikon aikana? Tähän voin sanoa, että olen. En ole joka päivä pystynyt noudattamaan täysin säännöllisesti lampun käyttämistä, sillä joskus se on suorastaan ärsyttänyt minua kuinka kirkas lamppu on ja että "se koittaa piristää minua", haha. Siinä kohtaa kotikonttori on mielummin tehty leppoisammin tunnelmallisesti kynttilöiden täyteisestä kodista. Olen kuitenkin huomannut, että mikäli lamppua käyttää säännöllisesti se vaikuttaa omaan virkeyteeni ja mielialaani. Tämänkin voi selittää täysin sillä, että valon puute estää serotoniinin tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa vahvasti meidän kokemaamme hyvinvoinnin tunteeseen. Kirkasvalo lamppu voi vaikuttaa ehkäisevästi tällaiseen hormonaaliseen epätasapainoon luomalla meille korvikkeen kaivatulle auringonvalolle.

Parhaita hetkiä on ollut, kun olen iltapäivästä opiskellut lampun äärellä ja en ole edes huomannut ulkona pimenemistä, sillä ympärilläni kirkkaus ei muuttunut ollenkaan, vaikka ulos tulikin pilkkopimeää. Juuri tämänkaltaisissa hetkissä lampusta on ollut itselleni eniten apua, sillä muutoin arjesta tulee aika raskasta, jos melatoniinihormonia alkaa erittymään vereen heti pimeällä ja keho alkaa huutaamaan nukkumaanmenoaikaa ennen kello viittä. Valohoito siis vaikuttaa tunteita, hyvinvointia ja aktiviteettitasoa säätelevien hormonien ja aivojen välittäjäaineiden määrään. Kuitenkin on hyvä muistaa, että pelkällä lampulla ei saa kaikkea korvattua, vaan tulee ruokavalion olla monipuolista ja vitamiinien saannista huolehtia ja yksinkertaisesti yöunien olla riittäviä palautuakseen! Kuitenkin oman kokemukseni perusteella voin suositella kirkasvalolampusta saatavia hyötyjä.

Minulla on siis käytössä Clas Ohlsonista ostettu "ljusterapilampa" eli valoterapialamppu/kirkasvalolamppu "BEURER TL20 Dagljus Lampa", joka maksoi 499kruunua eli vajaa 50euroa.

Itselläni on vielä tässä puolitoista viikkoa koulun kanssa rutistettavana ennen kuin suuntaan jouluksi Suomeen. Jouluaaton tulen viettämään Lapissa ja siitä on tullut nyt asia jota olen alkanut aikalailla odottamaan! En ole käynyt pohjoisessa nyt moneen vuoteen ja siten myös kunnon talvet paksuine lumikerroksineen on jääneet vähän välistä. Kiva, kun tietää, että ainakin tänä vuonna saa nyt sen valkoisen joulun, eikä joudu katsomaan vaikka pahimmassa tapauksessa sitä harmautta vesisateessa. Muutenkin odotan todella paljon, että pääsee näkemään taas kaikkia rakkaita Suomessa, sillä en tosiaan siellä ole ehtinyt käymään nyt elokuun jälkeen kertaakaan.

Ihanaa joulun odottamisen aikaa kaikille!

Nenna

Minut löytää myös täältä: Facebook & Instagram

  • Lifestyle

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Roosa,
Kivaa että tosta lampusta ollut apua <3
www.poseland.fi/roosakoivula
NennaKalsi
NennaKalsi,
Joo siis muuten meinaa heti vaipua väsymyksen pimeän aikaan! Kiitos kommentista Roosa ❤️
nouw.com/nennakalsi