KOTIKONSTIT FLUNSSAN HOITOON

Heippa!

Niinkuin joka vuosi syksyisin vilustuminen, yskä ja flunssa alkavat vaivaamaan ihmisiä ja ainakin omasta lähipiiristäni todella moni on ollut tässä jo parin kuukauden aikana kipeänä. Itsekin jouduin kohteeksi viime viikolla ja olen nyt sen jälkeen käynyt toistaiseksi päättymätöntä sotaa sen kanssa paheneeko tilanne vai pysyykö lievänä ja menee ohi.

Haluaisinkin jakaa siis teidän kanssa kotikonstit, joita itse olen käyttänyt flunssan ehkäisyyn ja hoitoon!

Kun flunssavirus on vallannut kropan on aika vähän enää tehtävissä, mutta oloa ja oireita voi ainakin helpottaa ja paranemista edistää.

Itselläni nyrkkisääntö kipeenä olessa on pitää huoli nestetasapainosta niin hyvin kuin mahdollista. Olen yleisesti suhteellisen huono juomaan vettä niin paljon, kuin sitä pitäisikin päivän aikana, mutta kipeänä pidän huolen siitä, että minulla on kokoajan jotain juotavaa lähettyvillä ja otankin siitä itselleni melkein haasteen juoda niin paljon kuin pystyn. Kipeänä tarvitsemme vielä entistä enemmän nestettä, kuin terveenä sen takia on todella helppo juoda aivan liian vähän, jolloin nestetasapainon vajaus voi jopa nostattaa kuumetta. Lisäksi puutteellinen nesteytys pahentaa olotilaa ja esimerkiksi yskää.

Nesteytyksen ei tarvitse olla lämmintä, mutta usein kipeänä kuumat juomat mielletään miellyttävimmiksi kuin kylmät, sillä ne voivat auttaa kurkkukivun ja tukkoisuuden kanssa.

Tällä hetkellä olen itse juonut todella paljon kuumaa inkivääri-sitruunajuomaa, johon lisään hunajaa. Kahteen teekupilliseen pilkon puolikkaan sitruunan ja puristan siitä hieman mehua suoraan astiaan, lisäksi laitan sekaan noin 3cm palasen inkivääriä pilkottuna. Kaadan ainesosien sekaan kiehuvaa vettä ja annan juoman hautua 15-30minuuttia, jonka jälkeen voin juoda sitä ilman, että tarvitsee lisätä kylmää vettä.

(Tämä pannu, jota itse käytän on todella kätevä juurikin tällaiseen, mutta juoman tekeminen onnistuu myös oikein hyvin jos kiehauttaa veden kattilassa ja laittaa ainesosat sekaan, ja lopuksi vain siivilöi ne pois.)

Juoma kannattaa sillä:

  • Inkivääri = alentaa kuumotusta, poistaa nenän tukkoisuutta ja helpottaa nivelten kipuilua kun on flunssassa. Inkivääri auttaa myös poskiontelontulehduksen oireiden lievitykseen. Se toimii myös kipulääkkeenä ja poistaa kehosta tulehduksia
  • Sitruuna = muun muassa alentaa kuumetta, hoitaa kurkun tulehduksia, siitä saa todella paljon C-vitamiinia, Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta ja vahvistaa puolustusjärjestelmää.
  • Hunaja = hoitaa tulehduksia, (hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu vaikuttavan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin) hunaja myös parantaa vastustuskykyä ja helpottaa yskää

Flunssakauden aikana otan myös usein aamuisin yhden inkiväärishotin saadakseni inkivääristä sen antamat terveyshyödyt, se on myös itselle sellainen henkinen lääke, jolla koen saavani aivan toisenlaisen vastustuskyvyn päivään, hehe.

Sitruunan ja inkiväärin ohella vilustuessani lisään ruokiini tavallista enemmän chiliä ja valkosipulia. Chili kiihdyttää aineenvaihduntaa ja chilien sisältämä kapsaisiini lievittää flunssan oireita. Valkosipulin eteeriset öljyt helpottavat myös vilustumisen oireita ja voi avata esimerkiksi tukkoisia hengitysteitä.

Muutenkin pyrin kiinnittämään huomiota siihen, että söisin enemmän hedelmiä, vihanneksia ja marjoja.

Syön itse päivittäin myös ihan purkista runsaasti vitamiineja, ja nuhan yllättäessä keskityn erityisesti siihen, että saan varmasti tarpeeksi sinkkiä, D- ja C-vitamiinia, unohtamatta muita vitamiineja.

Itsellä on myös vakiovarustuksena apteekista hankittuja Finrexiniä, joka liuotetaan lasilliseen kuumaan vettä. "Tilapäiseen käyttöön vilustumisoireiden, kuten kuumeen, päänsäryn, kurkku- ja lihaskipujen lievittämiseen".

Yskän ja kurkkukivun kohdalla tykkään imeskellä Strepsilsejä, bafucineja tai muita pastilleja. Myös lusikallinen hunajaa juuri ennen nukkumaanmenoa saa itselläni usein yskimisen loppumaan/rauhoittumaan.

Todella kovaa kurkkukipua voi lievittää särkylääkkeillä, kuten parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteilla.

Siinä kohtaa, kun tilanne alkaa olla jo aika paha niin itse kaivan kaapin kätköistä Duactia, joka on tehokas nuhalääke.

Itselle hieman uudempi tuttavuus on ollut suolavedellä kurlaaminen muutamia kertoja päivässä. Tällöin laitan lasilliseeni noin yhden teelusikallista hienoa merisuolaan ja kurlaan. Tämän tulisi vähentää kurkun turvotusta ja irroittaa limaa, ja kyllä minulla joka kerta on ollut hieman parempi olo kurkussani tämän jälkeen.

Höyryn hengittäminen on vielä yksi kotikonsti, joka auttaa tukkoisuuteen ja avaa hengitystiet. Tässä vettä kiehautetaan kattilassa ja sekaan voi halutessaan pistää esimerkiksi kurkkupastilleja, jonka jälkeen tarkoituksena on hengitellä kiehuvan veden höyryjä laittamalla pää kattilan ylle. Pyyhkeen avulla voi myös ohjata helposti höyryjä. Höyryn hengittäminen pienissä pätkissä voi tosiaan lievittää oireita ja tukkoisuutta, mutta sitä ei kannata jatkaa turhan pitkään, sillä se voi myös jopa pahentaa tällöin yskää.

Hygieniasta on tärkeä pitää huolta vaikka olisikin jo sairastunut, ja itse ainakin pyrin pukeutumaan lämpöisesti sekä suojata kurkun mahdolliselta viimalta, että kotona pitämään villasukkia jalassa. Yritän myös välttää ylimääräistä stressiä, jotta kehoni olisi mahdollisimman palautunut. Nukun pitkät yöunet ja otan tarvittaessa päiväunia, lisäksi jos minulla ei ole kuumetta niin käyn edes kerran päivässä pienellä ulkoilulla jolloin mielikin virkistyy.

Jakakaa mulle mielellään, jos teillä on vielä jotain omia salaisia kotikonsteja ja kertokaa mitä te teette kun flunssa yllättää! Toivon mukaan mahdollisimman moni välttyy nyt kuitenkin näiltä liikkeellä olevilta taudeilta ♡

Nenna

Minut löytää myös täältä: Instagram, YouTube & Facebook

  • Lifestyle

Tykkää-merkinnät

Kommentit

saaraw
saaraw,
inkivääri ja hunaja on täälläkin kovassa käytössä aina näin flunssa kaudella! Tässä oli muutama mulle ihan uus juttu, kiva!
nouw.com/saaraw
NennaKalsi
NennaKalsi,
Hyvä jos löytyi jotain uutta 😍
nouw.com/nennakalsi