Nu var det ett tags sen jag var aktiv här!
Just nu är det rätt mycket i skolan, massa nationella prov och massa stress innan man slutar. Men som tur väl är håller väl det fina vädret en uppe så man orkar. Nu väntar man ju bara på sommaren!!

Tänkte berätta lite om vårt "kära" betygsystem som tydligen funkar så himla bra.
Kan ju börja med.. NEJ! Det funkar inte bra! Det funkar inte bra alls.
Så alla dryga människor som kommer med kommentarer som "men hur svårt ska det vara?" "Bara plugga så kommer det gå bra"
Lyssna...

För det första är betygskriterierna utformade så att elevens svagaste prestation eller förmåga är tydligt vägledande för hela betyget. Det vill säga att man kan ha fått högsta betyg på mer än hälften av alla proven och sen får precis godkänt på 1 eller två prov så kan man sänka sig mer än man tror. Så med detta systemet är betydligt mycket svårare att få högre betyg.

För det andra sätter detta även en vansinnig press på eleverna. För att komma in på det gymnasiet man vill, måste man ha höga betyg så att man kan nå den gränsen med tillräckligt med meritpoäng man behöver för att komma in på linjen man vill jobba med.
Om man inte kommer in på den linjen man vill vad gör man då liksom?

För det tredje, man stressar och pushar sig själv till sitt allra yttersta och sätter skolan framför hälsan. Jag vet inte hur många som har blivit utbrända pga stressen i skolan. Det jag vet är att detta systemet suger, för det skadar eleverna psykiskt.
Och jag vet även att många vuxna inte förstår betygssystemet eller varför man är så stressad över skolan men av en undersökning är det fler och fler som blir utbrända och får prestationsångest.

Så snälla.. Istället för att klaga över att vi har "dåliga" betyg.. Lär er betygssystemet och kom sedan tillbaks och gör detta bättre själva..

Så med detta sagt, så ska jag nu gå och sova! För imorgon blir det en relativt lång dag och massa sol hoppas jag på! X X

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments