12 asiaa, jotka olen oppinut äidiksi tultuani

LIFE

Vaikka tyttöni onkin jo 7 vuotias, eikä äitiys ole minulle sinällään mikään tuore juttu, halusin kuitenkin jakaa teidän kanssa tälläsen listauksen asioista, jotka olen oppinut äidiksi tultuani. Nämä asiat on nyt liikkunut mun päässä viime aikoina paljon, en tiedä miksi, mutta siksi päätin tehdä nyt tämän postauksen sekä YouTube kanavalleni videon, jossa kerron omat kokemukseni siitä, millaista oli olla raskaana 15 vuotiaana.

Tiedän, että osa listan asioista on sellaisia, jotka varmasti oppii myös normaalisti kun ikää ja kokemusta tulee lisää, mutta koen itse, että vanhemmuus on auttanut mua sisäistämään ja oivaltamaan nämä asiat.

Postauksen ihanat kuvat on ottanut valokuvaaja ja mun sekä Nanan hyvä ystävä Omer Levin. Omerin kuvia löydät täältä sekä hänen Instagram tililtä @levinomer.

- Tylsyydestä nauttiminen
Kuinka ihanaa on olla yksin tekemättä mitään. Ihan vain olla ja antaa ajatusten vaeltaa tai olla vaeltamatta. Oma aika on tärkeää, ja on hyvä muistaa, että on myös erillinen henkilö eikä pelkästään äiti. Iloinen ja hyvinvoiva äiti jaksaa myös olla hyvä äiti lapselleen.

- Onnellisuus löytyy arjen pienistä hetkistä. Ei tarvitse lähteä kauas kaukomatkalle tai ostaa asuntoa täyteen asioita, jotka toisivat onnen lähemmäksi. Onni löytyy jokaiselta jo itseltään, se täytyy vaan kaivaa esiin. Kuppi hyvää kahvia sohvalla istuskellen, Nanan uusien asioiden oppimisen seuraamista, pienet kätöset, jotka herättää aamulla maailman suloisimmalla halilla.

- Epätäydellisyys on inhimillistä.
Kukaan ei ole täydellinen ja kaikki kamppailee omien asioidensa kanssa. Ikinä ei saa arvostella toisen elämää ja valintoja pelkän ulkokuoren perusteella. Tämän tajuttuani olen myös oppinut olemaan armollisempi itselleni. Luulen, että äitiyden yksi suurin haaste on se jatkuvasti läsnä oleva riittämättömyyden tunne. Aina voisi tehdä enemmän ja olla parempi, koska naapurin Maijakin jaksaa tehdä tätä ja tuota. Tosiasiassa ei voida tietää mitä naapurin Maijan elämässä tapahtuu, ja loppuen lopuksi lapset ovat enemmän kuin tyytyväisiä aika vähäänkin.

- Pienet lapset, pienet ongelmat - isot lapset, isot ongelmat.
En ikinä oikein ymmärtänyt tämän sanonnan merkitystä, kunnes Nana meni kouluun ja tuntui, että elämä ja arki muuttui hetkessä ihan todella paljon. Vauva-ajan vaippojen vaihdot ja yöheräilyt, taaperoiän uhmakohtaukset ja muut tuntui yhtäkkiä todella helpoilta kun koulun alettua lapsi alkoikin kaivata apua ystäväsuhteiden selvittelyssä, kasvu-/ikäkriisissä, luulee tietävänsä nyt kaikesta kaiken. Ylipäänsä tuntuu, että aiemmin piti huolehtia siitä, että pieni vauva ja lapsi pysyy hengissä ja että se saa tarpeeksi ravintoa ja rakkautta. Nyt kaiken tuon lisäksi itse kasvattaminen ja asioiden opettaminen on tullut selkeästi isompaan rooliin ja on rankkaa nähdä kun oma pikku tyttö käsittelee ensimmäistä kertaa aika isojakin tunteita.

- Elämää voi elää tavallisesti täydessä hiljaisuudessa. Kun lapsi viimein nukahtaa ja sinulla on vihdoin hetki omaa aikaa, teet kaikkesi, jotta lapsi ei heräisi. Olen siis hienosti oppinut katsomaan telkkaria melkein äänettömällä, hoitamaan kotitöitä ja muuta sellaista mahdollisimman hiljaa, jotta ei tarvitsisi käydä koko lapsen nukutus projektia uudelleen läpi.

- Omaan kuplaan katoaminen. Yksinhuoltajana ja yksin asuvana vanhempana, omat energiatasot on joskus aika alhaalla. Olen oppinut sulkemaan korvani telkkarin meteliltä ja äänekkäiltä leluilta, sillä niin on ollut ainoa mahdollisuus saada vartin power napit keskellä päivää, kun lapsi katsoo vieressä telkkaria. Tämän olen myös huomannut kun juttelen jonkun toisen aikuisen kanssa, jos Nana tulee viereen keskeyttämään ja hokee "äiti, äiti, kato", en kuule sitäkään kovin hyvin ennen kuin juttuni on ohi. Tässä onneksi Nana oppinut hienosti jo odottamaan omaa vuoroaan, eikä huuda pääpunaisena omaa huomiota.

- Lapsen kasvattaminen on koko kylän hommaa. Lapsesta huolehtiminen ei ole helppoa puuhaa ja välillä tuntuu, että oikeasti simahtaa pystyyn. On täysin ok ottaa apua vastaan, se ei tee minusta yhtään sen huonompaa vanhempaa. Päin vastoin: huono vanhempi yrittää jatkaa vähillä voimavaroillaan, joka myös väistämättä heijastuu lapseen negatiivisesti. Ota rohkeasti apua vastaan, pyydä sitä ja tarjoa sitä myös muille :)

- "The most precious jewelry you'll ever wear around your neck are the arms of your child"
Mikään ei pelasta pitkää ja huonoa päivää niin kuin ihana hali omalta lapselta! 😍

- Älä Googlaa!
Oli kyse sitten vinkeistä pienen vauvan nukuttamiseen tai tissistä vieroittamiseen tai sitten flunssan oireiden vakavuuteen liittyvää asiaa, älä Googlaa! Jokainen äiti ja lapsi on erilainen, ja se mikä toimii muilla, ei välttämättä toimi sinulla. Google antaa myös heti ensimmäisenä kaikki keskustelupalstat, joissa ilkeät ja katkerat kotimammat on heti valmiina haukkumassa sinut (tai jonkun muun samassa tilanteessa olevan) täysin pystyyn. Parempi siis jättää nämä ainakin väliin. Jos lähdet googlaamaan lapsesi kuumetta ja päänsärkyä, helposti päädyt epäilemään, että lapsellasi on jotain paljon vakavampaa ja huolestut mahdollisesti turhaan.

- Yksin vessassa ja suihkussa käyminen on aliarvostettu etuoikeus, jota pienen lapsen äidillä ei ole. Nauti tästä vielä kun voit!

- Lopeta itsesi vertailu muihin äiteihin ja yritä muistaa, että sinä olet tarpeeksi! Tärkein asia, jonka voit lapsellesi antaa on aikaa ja rakkautta. Siis oikeasti aikaa ilman puhelimia tai muita häiriötekijöitä.

- Perhe on kaikki kaikessa! ❤️

xx Nella

  • LIFE

Likes

Comments

johannaturpeinen
Katri
Katri,
Hei Nella! Olen muutaman vuoden katsellut videoitasi ja lukenut kirjoituksiasi. Haluan vain sanoa että olet todella hieno ihminen, lapsesi on sinut äidiksesi manifestoinut jotta hän saa elää noin kauniin, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, sielun hellässä huomassa saaden juuri sen rakkauden ja luottamuksen mitä hän tarvitsee. Sinä Nella todella tiedät mitä ehdoton rakkaus on. Olet vanha sielu, se huokuu joka lauseessa, ymmärrät elämästä sellaisia asioita mitä monet 40-vuotiaat vasta alkavat hahmottamaan! Se on toki normaalia, et sinä ensimmäistä kertaa täällä ole 😊

Elämähän heittää eteemme juuri sen, mihin me olemme valmiita. Niinkuin sanotaan: opettaja saapuu kun oppilas on valmis. Lapsesi on tässä elämässäsi yksi mahtavimpia opettajiasi, sielu, joka on sinut valinnut koska te molemmat olitte valmiita tähän retkeen. Teillä on huikea tarina yhdessä jota kirjoitatte joka hetki, ja tarina jota on enemmän kuin ilo seurata. Kiitos:)
NellaTornroos
NellaTornroos,
❤️❤️❤️ Ihan silmät märkänä luin tätä kommenttia! Kiitos!! Luulen, että meidän äitien yleinen ongelma on se, ettei ikinä tunne olevansa riittävä tai tarpeeksi hyvä, ja nuoren ikäni takia odotan/pelkään muiden ihmisten tuomitsevia kommentteja ja mielipiteitä omasta äitiydestäni ja lapsestani vieläkin enemmän. Vaikka sisimmissäni tiedän olevani omalle lapselleni juuri se paras mahdollinen äiti omista "virheistä" ja "vioista" huolimatta, on ihanaa kuulla positiivista kommenttia myös ulkopuoliselta, että miltä tämä meidän touhu vaikuttaa. Olen itsekin monta kertaa ajatellut, että Nanette tuli elämääni juuri oikealla hetkellä, vaikka olinkin iältäni nuori. Ja todellakin on ollut ja on edelleen mitä mahtavin opettaja! Kiitos vielä todella ihanasta kommentista! ❤️nouw.com/nellatornroos
Write a comment...
IP: 82.99.3.229