Jaha då var det dags igen.... fick samtal igår från medryttaren att jag måste ringa veterinären Ametist har 40 grader i temp och benen är så svullna 😱
Som vanligt inträffar detta när man inte ätit på hela dagen och det är lite svårt att kasta sig in i bilen men det är bara å göra det!

Veterinären misstänkte virus vid vårt första samtal och vi lymfangit!!
Nu kom svaret akut lymfangit
Benen var oförändrade imorse men idag vid intag har svullnaden gått ner lite i v bak 😁 temp 38.
Vi skulle ha besökt mälaren hästklinik för hält undersökning idag pga svullen has men dit fick vi inte komma m feber vilket inte hade gått ändå.
Metacam och vila dom kommande dagarna 😴

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Alltså vilken känsla gasen funkar och även bromsen.... att kunna tempo växla hon är mkt kvickare för skänkeln men kan bli bättre.
Känslan att skritta fram och srn jogga igång rida lite lösgörande och sen samla upp och tanten trampar till 😁
När det väl är dags för galopp jobb så tränar vi fram och tillbaka för att sedan vända in mot medel linjen och göra en piruett 😊

Likes

Comments

Så länge jag letat och så många vi har prövat så blev det en likadan som tidigare.
Hade helst velat ha en Harry dabbs true brit men helt omöjligt att hitta....
Så favorit i repris en Edinburgh tills vi blivit varma i kläderna 😁😁😁
Jag å en stallkamrat stod och pratade hur det var för 15-20 år sedan då åkte man till en ridsportsbutik pröva ut en sadel och sen åkte man hem sadla hästen och red.
Men idag funkar det ju inte riktigt så det passar inte det glider skaver hästen försöker kasta av dig eller så har du tur och allt är perfekt.
Nu ska vi fokusera på att komma på banan kanske boka en dressyr träning, det har varit bra för balansen att inte ha en sadel mkt barbacka men ack så det sticks efter.

Likes

Comments

Det var en mysig helg med födelsedag och uteritt på pigg häst. Benet är och verkar bra svullnaden har gått ner och hållt sig borta.
Sadel jakten fortsätter har inte hittat modellen jag letar efter än eller det verkar inte finnas några till salu iallafall.
Men jag ska ha en sadel med korta paneler det är verkligen stor skillnad man känner hur hästen är mer rörlig skritten är större och friare, känns helt enkelt att hon får mer plats och ta ut sina rörelser 😊

Likes

Comments

Vi handla lite på rean inte för att vi behövde utan mer för att det var billigt 😀
Pälsen ska ju av så kanske kan vi behöva ett lite tjockare täcke!! Jaha det här med att klippa sin häst eller inte... jag brukar klippa min för att underlätta fällningen då hon brukar bli så trött å det kliar och sen har en del kommentarer om att man rubbar för hästen genom att klippa.

Görs oftast  i oktober eller november
Det är lämpligt att klippa hästen innan vinterpälsen har hunnit bli så tjock. Då hinner den också vänja sig vid att vara klippt innan den värsta kylan slår till. Ofta behöver man klippa den igen under vintern. 
– Det brukar gå bra att klippa hästar fram till nyår och eventuellt i januari, men man bör inte klippa senare än så om man vill försäkra sig om att de inte får dålig sommarpäls. En häst som klipps ofta kan få problem med pälsansättning och pälskvalitet.
Ston som ska betäckas på våren bör inte klippas alls, eftersom fällningen av vinterpälsen och brunsten hänger ihop.
 
Se upp med klåda och skav
Klippta områden är mer känsliga för skav – till exempel från sadel, sporrar, benskydd och benlindor. Om du har en häst som du vet är känslig för skav kan det vara en god idé att spara pälsen på utsatta ställen. Bogen är ofta utsatt för skav från täcken, även om hästen inte är klippt. Därför är det viktigt att satsa på välsittande täcken och gärna byta täcke ofta för att variera tryckpunkterna. Lite pälsglans kan hjälpa för att minska skav av täcken.
Illasittande täcken kan i värsta fall ge ryggont. De trycker ofta över manken och kan därför ge ömmande ryggar, något man kanske inte tänker på.
En annan anledning att ofta byta täcke är för att minska risken för klåda och andra hudproblem. Hästens päls är inte gjord för att ha ett extra lager utanpå. När pälsen blir tilltryckt och luftgenomströmningen minskar kan hästen lätt få hudproblem som klåda. Försök att låta den vara utan täcke en stund varje dag. Att inte låta innetäcket sitta på under utetäcket i hagen, utan att i stället byta täcke, brukar vara bäst.

   NÅGRA KLIPPTIPS
• Ha en lång regnrock på dig när du klipper så slipper du få all bortklippt päls på dina kläder.

• För att slippa den skarpa kant som blir när man sparar håret på benen kan man klippa till precis nedanför framknäet respektive hasen. Då döljs klippkanten av leden, och kan dessutom döljas helt med hjälp av benlindor vid ridning.

• För att få ett snyggt resultat när du klipper en symbol, och för att klippningen ska bli lika på båda sidor, kan du först rita upp mönstret med skolkrita. Vit på mörka hästar, färgkrita på skimmel. Klipp noga längs med kanten och tänk efter före.

• Om du ska iväg på tävling eller utställning, klipp 10-14 dagar i förväg, inte dagen innan. Då är pälsen som finast på "den stora dagen".

ATT KLIPPA HÄSTEN – STEG FÖR STEG

• Hästens päls måste vara torr och ren när du ska klippa.
• Sätt på klippmaskinen så att hästen får vänja sig vid ljudet. Är den känslig för ljud kan man prova att stoppa bomullstussar i öronen.
• Lägg sedan armen om hästens hals (elsladden bakom ryggen) och borsta en stund med en rotviska.
• Klipp mothårs, borsta igen. Fortsätt varva klippning och bortborstning av päls tills du har klippt färdigt.
• Håll saxen plant mot hästens hud. Man klipper alltid mot hårriktningen, vilket betyder att man behöver ändra riktning på saxen många gånger under en klippning.
• När du klipper under magen och på bakbenen kan det vara en god idé att hålla en hand uppe på hästens rygg. På så vis känner du lite vad hästen reagerar på och kan vara mer beredd.
• Vissa ställen är svårare att komma åt på, till exempel mellan frambenen. Lyft benet och håll fram det så att hudvecken slätas ut och du kommer åt lättare. Där finns mycket hudveck, så var försiktig så att du inte skär hästen.
• Stäng av maskinen om den börjar kännas varm och låt den svalna en stund. Under tiden kan du rengöra och olja in skären.
• När du har klippt färdigt borstar du av hela hästen och jämnar till eventuella ojämnheter. Det är också viktigt att visitera hästen för att se om den har fått några små sår under klippningen. Om den skulle ha fått det - gör rent dem.
• Rengör också maskinen och skären, och olja in igen.
• Det är en svår konst att klippa snyggt. Titta gärna på när någon erfaren klipper innan du provar själv första gången.

Benet är som vanligt nu har vi tagit det lugnt i ett antal dagar och det är en väldigt pigg och alert fröken som vill ha motion. Vi trava några varv och galoppera några varv vilket var lite halv vilt men med en positiv attityd. vi får se hur det är med benet ikväll efter vår utökade motion.

Likes

Comments

Benet har varit bättre dock finns det lite svullnad kvar precis under knät!
Men vi måste ju ha nåt å plåstra om så smulis fick ett tok ryck efter sin motion och släpptes i hagen. Ett popcorn ren glädje explosion 😴
Det verkade som en liten touch med brodden inte djupt men blödde lite.

Missade clinicen med Patrik Kittel men snubbla in på saabs och hans tips sida med frågor och tips tycker det var faktiskt väldigt trevlig sida kopierar in länken
http://dressagetour.se/elearning/

Dags å ge sig av mot jobbet kom förbi vettja mkt rea just nu 😀

Likes

Comments

Oavsett om man rider dressyr, hoppning eller fältävlan eller en annan gren så mår hästen bra av en allsidig träning. Lite variation kan dessutom åstadkomma underverk med din hästs motivation!
Din häst blir inte en bättre dressyrhäst bara för att du sitter i ridhuset och trimmar varje dag. Och inte förbättras hopptekniken av att du bara tränar hoppning. Snarare tvärt om! Ensidig träning kan dels orsaka skador på hästen, dels göra att hästen tappar motivationen och att ni kommer inte vidare.

Jag har alltid försökt att rida ute så länge underlaget tillåter tyvärr är det ibland mer isgata och knöligt då blir det inomhus.
Nu har det tyvärr blivit mkt inomhus och vill inte påstå att vårt underlag i ridhusen alltid är dom bästa!
Känner att jag tappat lite av de tänket på sista tiden...
Tidigare har jag även schema lagt veckorna hur vi ska bygga upp styrka och kondis.
Veterinären gav oss ju instruktioner hur våra månader skulle se ut framåt i tiden nu fick vi ju tyvärr ett avbrott med svullet ben!

Nu ska det bli skärpning jag får sätta mig och lägga upp våra mål och hur vägen dit ska se ut 😀

Satsa istället på att variera träningen och få en vältrimmad atlet till häst, som dessutom kanske tar ett språng i utvecklingen i er specialgren!

Likes

Comments

Benet mycket bättre lite svullnad under knät precis, vi ska skritta i några dagar så får vi helt enkelt se vart det bär av.

Helgen har bestått av morgon passet både lördag och söndag mockning av hage ut och skritta vara medhjälpare vid löshoppning. Är så arg på mig själv att jag missade att köpa biljetter till Patriks clinic!!

Den bästa uppfattningen om antalet maskägg i träcken får man i början av våren innan betesutsläpp för att se resultatet av föregående års betes- och avmaskningsrutiner. Man kan, om man har tillräckligt med mark, hålla en låg nivå parasiter den vägen.
Lätt sagt och gjort för alla hästägare som hyr sin stallplats med tillgång till en och samma hage år ut och år in.
För alla som har små beten och rasthagar är detta med att mocka ut hästskiten ur hagen, helst varje vecka minst 3 dgr/v det allra bästa. Gör man det tar man bort smittan varje vecka.
 Så ut och mocka bara. Vi har regeln att alla mockar sin hage minst 1 gång/v.
En normal bajshög innehåller 200-500 ägg per gram. En del hästar kan producera upp till tio gånger så mycket maskägg. Det betyder alltså att tar du bort (mockar) och gångar det med antalet skithögar gånger antal gram så reducerar du smittrycket kraftigt per borttagen hög!
Alla hästar har inälvsparasiter, dvs maskar, i sitt tarmsystem. I vilt tillstånd vandrar hästarna hela tiden till nya platser när de betar och får därför inte i sig så mycket maskar och larver. Men när vi stängt in dem i boxar och hagar så måste hästarna gå på samma område hela tiden. De äter ägget eller larven, som blir till en mask i magen, som den sedan bajsar ut i hagen igen, så fortsätter det hela tiden.

Likes

Comments