Tänk om ett var två som var tre som var fyra

Meeeeeeeeeef meeeer vill ha meeeer hörs från storasyster som fortfarande är fastspänd i baksätet i bilbarnstolen. Det ackompanjeras av lillebrors förskräckligaste skrik i babyskyddet i framsätet. Jag skyndar mellan bilen och hallen med skörden från fredagens helghandling. Skötväskor, matkassar, inslagna presenter och små jackor ligger snart i en salig röra på det grusiga hallgolvet. Jag kastar nycklarna och telefonen i högen och lyfter upp det ena barnet och sedan det andra. Storasyster ålar sig ur mitt grepp och springer förbi ytterdörren ut på den oklippta gräsmattan.

Kooom hiiiit NUU!

Jag tappar det, tålamodet. Det rinner ner med svettdropparna i nacken och landar någonstans på uppfarten. Det ersätts av en ursinnig rädsla och utan att förstå det har jag hunnit ställa ner babyskyddet med lillebror i, och springa bort mot storasyster. Hon blir rädd när jag med ett ryck lyfter upp henne. Hon börjar gråta.


Tänk om det kom en bil. Tänk om! Jag tystnar men fortsätter inuti tänk på allt som kan hända! Tänk att det får inte hända. Tänk om du hinner ut i vägen eller ner i vatten eller går vilse eller trillar ner för trappen eller får tag i saxen eller... tänk om.

Med ett barn under varje arm tar jag ett kliv in i hallen, över röran och in i vardagsrummet. Kastar skor och jackor och mössor i hallhögen. Värmer rester till lunchen i micron och ammar ett snyftande barn samtidigt. Ställer fram ett glas med mjölk bredvid en ensam sked. Tittar på när storasyster äter, hon ser trött ut. Jag med. Lillebror med. Låter tv:n stå på hela eftermiddagen. Plockar iordning i hallen och i köket. Stirrar tomt ut i intet när kaffet rinner ner, lyssnar efter lillebrors sovande andetag som blir överrösta av storasysters dockhuslek.

Ger mig själv en kort paus att fylla på energidepåerna med. Andas djupt några gånger. Sluter ögonen. Låtsas att tröttheten rinner iväg med det smattrande regnet utanför. Sköljer ner det dåliga samvetet i avloppsbrunnen på andra sidan gatan.

Ett två tre.

Reser mig upp från stolen och undrar om vi inte ska göra lite trolldeg iallafall?

Gillar