Stora pengasparlistan!

Jag går här och klurar på det där med pengarna igen. För inte hann jag skriva ner allt vi handlade hela september. Nej, faktum är att det knappt tog en vecka innan jag tyckte mig ha någon form av bild av vår vardagsekonomi. Sen dess har jag slutat klura på allt vi inte gör bra & istället börjat fundera ut lösningar och nya sätt att tänka om pengar & vardagsekonomi. Det har till och med varit roligt att klura ut, ändra om & mörka att det får lite oväntade effekter.

💰Vi skriver veckomatsedel måndag till torsdag. Det gör jag oftast på söndagar, liksom att handla vardagshandlingen. Helgmatsedeln för fredag-söndag planerar vi på onsdagen & handlar till på fredagen.
💰Recepten är oftast kalori & portionsberäknade & vi lagar bara de portioner vi behöver vilket oftast är 4 portioner per måltid. De flesta recepten räcker ändå till 5-6 portioner & de extra portionerna går till matlådor eller barnmatlådor att frysa in. Vi kastar numera nästan ingen mat bortsett från nån skrumpen morot eller annan grönsak här & där.
💰Torsdagar är nästan uteslutande restfest & frukostmiddag. Söndagar är oftast långkok eller soppdag med hembakt bröd.
💰Vi handlar på söndagar och fredagar. Någon gång ibland kompletteringshandlar vi till exempel mjölk mitt i veckan.
💰Jag har börjat koka torkade bönor.
💰Jag bakar det mesta av vårt bröd & låter det vara en barnvänlig aktivitet vi gör tillsammans.
💰Vi äter oftast kött en dag, fisk en eller två dagar & vegetariskt resten av dagarna. Vissa dagar äter lilla Mi lite mer barnanpassat än oss för att hon ska få i sig ett bra mål med mat.
💰Jag har olika inköpslistor för olika ändamål i telefonen. Jag skriver upp vad som behöver handlas när vi kommer på det, och redigerar inköpslistan innan vi ska handla för att slippa impulsköp av sånt vi nog behöver.
💰Inköpslistan gäller också för second hand, står det inte på listan för vad vi skulle kunna hitta på second hand handlar jag det inte.
💰Vi har ställt iordning på ett annat sätt i källaren för att det ska bli enklare att se vilka prylar vi faktiskt har. Vi har till exempel olika sorters lampor & gardiner som inte har hittat sin plats än. När vi behöver en lampa får vi först titta i källaren, och se om det finns någon att använda där istället försatt köpa nytt.
💰Samma princip som ovan gäller kläder & skor. Det är någorlunda iordningställt så att vi ska kunna se vad vi har både till oss själva & barnen.
💰Vi har tidigare köpt mycket barnböcker men går nu till biblioteket med jämna mellanrum istället. Det blir dessutom en rolig aktivitet med barnen.
💰Vi använder bilen sparsamt, jag går helst överallt inom byn om det är möjligt eftersom det också blir gratis motion.
💰Jag köpte en crosstrainer på Marketplace för femhundra som komplement till hemmagymmet. Nu kan jag därmed träna kondition, styrka & yoga hemma utan att det kostar ett öre mer. Det sparar dessutom in mycket tid i jämförelse med om jag skulle åka till mammaträning, yogapass eller gym.
💰Om jag vill ha en fredagsbukett försöker jag klura ut hur man kan ordna det från naturen. Det finns så mycket att ta tillvara i naturen. Det är också en rolig kreativ sak att sysselsätta sig med.
💰Vi plockar äpplen från grannen till mellis, gröttopping & smoothie.
💰Vi storhandlat en gång då och då i grannstaden på stormarknaden där, när till exempel blöjorna börjar ta slut. På det här viset sparar vi in mängder med pengar i jämförelse med om vi bara handlar i byns mindre butiker.
💰Jag har gått igenom kommande månads födelsedagar, och andra händelser som innebär extra kostnader & så har jag sambeställt på hemsidor där jag har rabatter eller så. Jag beställer inte direkt utan låter alla prylar ligga i varukorgen över natten innan jag beställer.
💰Att googla om rabattkoder för den butik man ska handla i kan resultera i 10-20% rabatt extra med bara ett par klick. På det viset har jag sparat mycket pengar den senaste tiden.
💰Jag har blivit mycket bättre på att packa med mellis, vatten & kaffe om vi ska på äventyr. Det är mer ekonomiskt, men också oftast godare.
💰Vi gör (främst som följd av corona) lite andra typer av aktiviteter än tidigare, men det blir oftast också lite mer ekonomiskt. Vi är till exempel mer ute i skogen, eller träffar nära & kära mycket.
💰Jag har en spara-in-pengar-lista för sådant vi kan ändra. Till exempel så ska jag försöka få tag i återanvändbaras bakplåtspapper & gå igenom alla våra abonnemang för att se om vi kan ändra något. Detta får dock komma lite efterhand.
💰Jag försöker låta ekonomi vara roligt & inte en stress. Dessutom får det aldrig bli dumsnålt, det som behöver kosta får kosta.

Under september så har jag blivit mer medveten om vår ekonomi & tänker mer på att varje slant vi spenderar ska vara värt så mycket som möjligt, de ska inte bara hastas & slarvas iväg om det går att undvika. Jag tycker också det är roligare nu, för att pengarna blir mer värda & använda på ett bättre sätt. Nu ska jag fortsätta & i oktober fokusera mer på våra fasta utgifter & se om det går att påverka dem?

Har ni några sparknep? De mottages gärna!

Gillar

Kommentarer

Anna
,

Vilka bra tips! Att ordna klädbytarträff är ett roligt tips på både umgänge & möjlighet att byta kläder.

NeaLi
NeaLi,

Ja verkligen & man kan ju ha med både vuxna- och barnkläder & andra prylar 🙂

nouw.com/neali
tove,

Alla bakplåtspapper går väl att återanvända ganska många gånger? Att baka eget bröd är mitt bästa spartips, men det gör du ju redan. Att koka bönor och kikärter och frysa in är också bra. Frys in i platta plastpåsar så blir de som styckfrysta och då är det lättare att ta ut rätt mängd sedan.


Jag har skrivit om vår vardagsekonomi här om du vill läsa:

http://tovetankar.blogspot.com/2017/01/hushallsekonimin.html

http://tovetankar.blogspot.com/2019/10/roligt-att-rakna.html

tovetankar.blogspot.com/
NeaLi
NeaLi,
Tack för tipsen, ska läsa dina inlägg också! 😊 Trevlig helg!
nouw.com/neali