Listan för att bli lite mer miljövänlig

Det är med en känsla av skam som jag skriver det här. Jag blundar för min miljöpåverkan varje dag, samtidigt som det gnager i mig. När någonting gnager säger det också att det är något som inte är bra. Det kommer heller aldrig kännas bra, för miljön, klimatet mår inte bra. Så mycket begriper till och med jag som är en av dem som blundar, vänder mig bort och låtsas som ingenting. Men nu går det inte längre. Nu behöver jag också skärpa mig. Eftersom jag har stoppat huvudet i sanden under så lång tid hade jag ingen aning om vart jag skulle börja, vilket också är en anledning till att jag har blivit så handlingsförlamad (det är en anledning, men ingen ursäkt) gällande hållbarhet, klimat, miljö och min egen påverkan. När det nu blev nytt år dök det upp många bra listor, hållbarhetsutmaningar och informativa texter som jag scrollade förbi några gånger innan jag stoppade ner huvudet i sanden igen. Tills nu då. Nu gör jag ett litet litet försök att hitta de där små bäckarna som blir en hel älv som så småningom, om läcker ut gift så att jorden skadas. Jag har gjort en samlad lista av andras listor, och ska försöka göra lite och lite från den listan, så att vi i det här hushållet blir lite bättre på att värna miljön. Jag har gjort en knapp bråkdel av det som står nedan, utan det det som en klurig utmaning att minska den här familjens CO2utsläpp.

- Följ @dujagochjorden på Instagram. Där har de en januariutmaning #klimatsmartjanuari med 31 utmaningar för att förbättra sin miljöpåverkan. Jag följer inte den här utmaningen varje dag utan använder den som en liten lista för små handlingar jag kan göra lite då och då.. Den här listan är delvis gjord utifrån @dujagochjordens januariutmaning.

-Gör klimatkalkylatorn för att se hur du ligger till. Jag hamnade på 8,03 vilket inte direkt är något att vara stolt över.

- Välj ett grönt elavtal

- Digitalisera genom att; Skaffa e-faktura och autogiro. Skaffa digital brevlåda; kivra. Avsluta fysiska prenumerationer. Anmäl nej till reklam hos NIX och SPAR.

- Källsortera


- Ät mindre kött, och när du ändå äter kött;

- Välj lokalproducerat och helst ekologiskt. Detta gynnar både miljön, lokala aktörer och vårt landskap som blir öppet och gynnar biologisk mångfald. Kanske har ni också en Reko-ring i era trakter? Sök på Facebook efter "Reko-ring" och ditt samhälle/närliggande samhälle. Genom Reko-ringen kan du beställa och köpa produkter från lokala aktörer vid förbestämda utlämningstillfällen.

- Välj ekologiskt i första hand.

- Minska matsvinnet, för tips om hur kan man följa till exempel @minska.matsvinnet eller @svinnsmart på Instagram.

- Ät utifrån säsong. Portionen under tian har matveckor med en meny för varje månad som är anpassad efter vilka råvaror som är i säsong.

- Ät mindre tomma kalorier. De är onödiga både för kroppen och miljön.

- Var noga med vilken hud-och hårvård du använder. Byt ut till ekologiskt, eller kanske hemmagjorda produkter.

-Minska konsumtionen, och välj i första hand second hand eller till exempel vartannat plagg second hand. På så vis minskar man sitt eget utsläpp mycket. Sånt som ofta finns billigt och i bra kvalitet på loppisar är köksredskap och barnkläder samt förvaringsmöbler, och accesoarer som smycken, skärp och sjalar.

-Byt grejer med varandra. Barnprylar, och barnkläder är ypperligt att byta med någon som har barn i nästan samma ålder/storlek.

-Låna grejer av varandra. Typiskt bra: verktyg, redskap, ytterkläder, fritidsintresseprylar, sällanprylar till köket, porslin & stolar till kalasen och så vidare.

- Låna böcker på biblioteket & om din kommun har utlåning av till exempel flytvästar kan du låna det där.

-Lappa och laga. Återanvänd på annat sätt. På Fixagrejen finns massvis med lagaknep.

- Jag sparar hellre på saker och använder till annat längre fram, än att rensa och rensa och rensa som många föredrar. I vår källare har vi gjort ett nått sånär bra system för att hitta olika prylar.

- Plocka från naturen, och be grannen om lov att plocka fallfrukt.

- Odla själv, även om det bara är lite kryddor eller tomater.

- Handla mat i tygkassar

- Släck lampor och stäng av teknik när du inte är i rummet

-Byt ut lampor till LED-lampor

-Tvätta på lägre grader, och vädra det som inte måste tvättas

- Fyll diskmaskinen

- Använd miljömärkta städprodukter eller gör egna med hjälp av Ekotipset

- Låt inte vattnet stå och rinna i onödan

- Undvik långa duschar

- Undvik polyester och fleece eftersom det släpper ifrån sig mycket plastartiklar

- Sänk värmen i hemmet med en eller två grader

- Välj cykel framför kollektivtrafik, välj kollektivtrafik framför bil.

-Undvik att flyga

-Undvik våtservetter

Ännu fler klimatsmarta tips finns här:

Medvetna.se

WWF

Naturvårdsverket


Den här listan kan fyllas på lite efter hand & finns kvar under kategorien ”Klimatsmart”


-


Gillar

Kommentarer

Tove,

Bra lista!! Jag äter vegetarislkt till lunch varje arbetsdag, t ex spenatsoppa, pasta puttanesca eller nåt annat enkelt. Sen cyklar vi hela tiden (elcykel med cykelvagn) för vi har ingen bil pga ekonomi och miljöskäl. Jag tror också jag slutat flyga. Sist jag flög var hem fr Spanien våren 2019 men till Spanien åkte vi tåg - med en tvååring. Det gick!! 😊 Jag kan också tipsa om Urtekrams schampo. Tror de är eko.


Annat tips är att baka sitt egna bröd. Väldigt billigt är det iaf och gott. 😊

tovetankar.blogspot.se
NeaLi
NeaLi,
Åh! Jag drömmer om att tågluffa med barnen men tänkte att de får bli lite äldre först... och så kom ju Corona! Men vad modigt att åka med en tvååring, har du barnresetips då kanske? 😊
nouw.com/neali
NeaLi
NeaLi,
Då ska jag prova Urtrkrams schampo! Tack för tipset!
nouw.com/neali
Tove,

Här kan du läsa om vår resa: http://tovetankar.blogspot.com/2019/04/reseskildring-tagresa-till-spanien.html

Där har jag också skrivit några tips! 😊

tovetankar.blogspot.com/
NeaLi
NeaLi,
Tack, detta ska jag försöka komma ihåg till vår framtida tågluff (efter corona såklart) ✨
nouw.com/neali