Limpornas limpa

Bröd är något så enkelt & så svårt alldeles beroende på vem, och när du frågar. Att baka bröd är nästan rituellt, något som binder samman generation efter generation. Något som skapar tydlighet. Du gör en deg, som blir ett bröd, som går att känna på, smaka på, känna doften av. Makalöst. Något som alltid finns till hands, nästan tas för givet. Som det skulle bli revolution utan!

Oj, vilket intro till ett helt vanligt limpebröd! Hur som helst, så har jag ägnat många brödbak åt att baka en hembakt motsvarighet till Skogaholmslimpa eftersom det har varit en favorit hos två av tre brödätare här hemma. Jag tyckte inte det var rimligt att ett köpebröd som Skogaholm skulle få ta delad pallplats med hembakt bröd & antog min egen utmaningen. Sedan dess har Fi fått recensera den ena limpan efter den andra. Med potatis i, havregryn, surdeg, långjäst, snabbakat, med en eller flera mjölsorter & så till sist en vanlig sirapslimpa.

Och det var givetvis sirapslimpan som gick hem. Som nådde första plats i limpälskarnas hjärtan. Så här har ni, limpornas limpa (på ett ungefär).

Du behöver:
50 g smör
Cirka fem deciliter mjölk
En påse torrjäst
En till två deciliter mörk sirap
En rejäl nypa salt
Cirka åtta deciliter vetemjöl
Och ungefär lika mycket rågsikt (tror jag)


Mät upp åtta deciliter vetemjöl i en skål, blanda i torrjästen och låt stå.

Smält smör i en kastrull, och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (kanske lite mer) & tillsätt sirapen. Blanda.

Häll i vätskan i jästen & vetemjölet, tillsätt salt & rågsikt tills du får en smidig deg. Var inte så noga med exakt mått utan försök istället att känna & titta på degen. Har du bakmaskin så låt knåda under tiden som du plockar undan i köket. Knådar du förhand så knåda så länge du orkar. Degen ska inte vara torr & mjölig & inte heller kletig utan fast och knådvänlig.
Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter - en timme.
Slå på ugnen på 200 grader och dela sedan degen i två eller tre bitar. Knåda och forma till limpor. Lät jäsa på plåt med bakplåtspapper eller i brödformar, cirka 20-30 minuter.
Stoppa in i mitten av ugnen i cirka 25-35 minuter beroende på ugnen.
Ta ut och låt svalna inlindade i handduk.


Gillar

Kommentarer