Lilla köksträdgården för året

I vår lilla köksträdgård kämpar plantorna på i kyliga maj. När vädret tillåter ska jag måla alla pallkragarna svarta också & pyssla om plantorna på det sätt de förtjänar. Det är dock en utmaning eftersom jag inte minns exakt vad jag har planterat var. Men jag ska försöka återge till er så gott det går...

Under grästuvorna har jag satt två sorters potatis och däremellan bondbönor och om jag inte minns fel lite blommor mellan de bortresta raderna. I mitten av pallkragen ska det finnas solrosor och ringblommor om inte fåglarna har kalasat upp alltihop. Under kålnätet finns grönkål, brysselkål och vitkål. Runt om har jag satt lök eftersom det hjälper till att hålla kållarver borta. Potatis och bondbönor ska visst passa bra ihop, och blommorna är också bra växtkompisar till både potatis och kål... men vi får se.

I pallkragen med gräs har vi satt jordärtskockor, men även där har fåglarna nog kalasat en del. I den närmsta hjälpte lilla M till att så palsternacka, morot och zinnior. Det där med jämna rader är bara att glömma, vi får se vad som kommer upp var...

I den lilla pallkragen fanns rabarber som vi har ätit upp, och sen kommer snart spenat och sallad. I den närmsta är våra jordgubbsplantor och sommarblommor i mix. Det ska nästan bli mest spännande att se hur sommarblommorna tar sig. I de små krukorna har jag lite halvhjärtat provat att så lavendel, den verkar dock inte tycka om majkylan.

I den här stora pallkragen gick jag bananas en majkväll. Det hann mörkna innan jag blev klar så vad som är satt var här har jag inte alls någon ordning på. Tomatplantor, krasse och några stackars luktärter finns iallafall. Likaså majs, zuccini, vaxböna och gurka. Kanske fick jag också ner nån pumpa.... vi får se. Det blir spännande att se vad som kommer upp. En del av de små bladen som tittar upp är med största sannolikhet ogräs, men det går inte att reda ut förrän alltihop har växt till sig. Fiberduken får ligga kvar åtminstone nån vecka till.

Lilla M är ofta behjälplig i pallkragarna med att plantera, som här en liten tusensköna. Lilla Si har skälpt till han också, plockade av alla blad på en akleja jag fick av en vän till exempel. Men det är också det roligaste med alltihop, att barnen kan vara med.

Gillar

Kommentarer