Januarisvepet

Nu när kyla och snö verkar nå ner hela vägen till oss i södra Sverige passar det bra att prova min ena julklapp, ett Trangiakök. Här ska det göras äkta kokkaffe, varm choklad och varm nyponsoppa att dricka i pulkabacken. Det behöver inte vara så avancerat.

Och när vi kommer hem och har värmt upp oss med varma bad och duschar blir det bra med frukttallrik till mellis. På frukttallrikarna kan det finnas favoriter som hallon och blåbär liksom lite äpple, päron, banan, kiwi och apelsin, men också sånt som alla i hushållet inte har provat tidigare, physalis, stjärnfrukt kanske kokosnöt, passionsfrukt, granatäpple eller annat exotiskt som finns i närbutiken. Det behöver inte vara så avancerat.

Eller så kan man ha en middagslek där alla deltagare (i dessa tider få deltagare) väljer ett antal ingredienser som ska ingå i en middag. Vilka ingredienser middagen ska bestå av vet man inte förrän alla tar fram det som de har valt, och så är det bara att knåpa ihop något av det som finns. Ibland blir det en huvudrätt, och ibland trerätters, oavsett så behöver det inte vara så avancerat

Nu när julen är nått sånär bortstädat blir vårt hus lite tomt igen. Därför har jag köpt oss några fina snittblommor att vila blicken på i vardagsrummet. I vår ena hallen står fortfarande amaryllisen kvar, snart utblommad för andra gången, och med en tredje blomma påväg. När det inte går att göra så värst mycket annat är det gott att ha lite ögongodis utspritt här och var, det behöver inte vara så avancerat.

Ja, och så skadar det inte att ägna lediga stunder åt att läsa när vi tillbringar mycket tid hemma. Systrarna Perssons skafferi är en bok skriven av två systrar som är uppväxt häromkring, ja faktiskt i samma kvarter om jag har förstått det rätt. De har skrivit ihop ett antal recept med viltplockat både för invändigt och utvändigt bruk. Inspirerande att bläddra i , och fungerar utmärkt som hjälp på traven för att drömma sig bort till sommarvarma månader. Det behöver inte vara så avancerat.

Ja, och så vill jag också skriva något om det här med att låta saker vara lite fult ibland. . Maten, pysslet eller vinterkläderna kan faktiskt få vara lite fult. För det mysiga sitter ju inte i något utseende alls, utan i våra huvuden. Så ibland är det skönt att vila ögonen på något riktigt vackert, men ibland är det ännu bättre att släppa på det där och låta middagen vara riktigt ful, men jättegod. Det behöver inte vara så avancerat.

  • Svepen

Gillar

Kommentarer