I september skriver vi ner om varje slant

Jag funderar mycket på det här med pengar. Att ha, och inte ha pengar. Var de pengar vi har tar vägen och hur jag vill tänka om pengar över tid. Vi har många hål att täppa till, precis som andra. Det har dessutom visat sig att jag på många vis är kräsen med kvalitet. Barnens ytterkläder, barnvagnar och möbler till exempel. Det behöver inte vara nytt, men måste vara av god kvalitet. Det köps för att hålla och fungera. Jag vill känna mig trygg med att barnen är varma och torra i sina ytterkläder på förskolan, att de tåls att leka i. Jag vill ha en stadig barnvagn som rullar många mil de närmsta åren. Jag vill ha möbler som håller formen och funktionen, även med små barn. Ingenting får vara för ömtåligt för att barn ska ha med det att göra. Det är ganska få saker jag egentligen tummar på kvaliten med förutom mina egna kläder, en del barnplagg & ganska mycket leksaker, ja och porslin då såklart.

Jag är glad för second hand och loppis. Där kan man hitta både kvalitet & slit och släng för en billig peng. Jakten är otålig och rolig även om jag tillfälligt sällan kan bege mig iväg på timlångt ostört rotande. Jag har hittat till Marketplace också, och facebookgrupper inriktade på vissa produkter eller märken. Cirkulär shopping är bättre, men det är fortfarande shopping.

Jag skulle gärna bli bättre på att ta tillvara det vi har, för jisses vad vi har prylar. Det vi inte ska behålla vill jag sälja eller skänka. Det är bara att vänta ut tills det anordnas loppis där man får sälja, för det finns nog en och annan slant att tjäna på alla våra prylar.

Jag hoppas vi också fortsätter bli bättre på att handla smart och planerat till vardags. Vi har kommit en bit på vägen, men är långt ifrån ekonomismarta när det kommer till vardagsinköpen. Att övergå till en veckohandling och en helghandling per vecka har i varje fall gjort det enklare att veta hur mycket som behövs och vi slänger mindre mat nu än tidigare. Att väga portioner är också ett enkelt sätt att spara in en slant, inget görs mer än vad portionberäkningen säger.

Snart kan jag börja lägga tid på att baka eget bröd igen, och koka torkade bönor, ta tillvara på vad som kan hämtas av naturen, och kanske ibland också göra egen havredryck & sköljmedel.

Annat som inte påverkar livets kvalitet men sparar in en slant är att gå till biblioteket, ha klädbytarkväll, ta med matlåda, mellis, vatten & kaffe istället för att stanna till vid någon affär.
Och så ska jag nog bli bättre på hemmaträning och hellre lägga en slant på hemmagymmet som är under utveckling, istället för att gå på gruppträning eller skaffa gymkort.

Ja. Det finns mycket att göra annorlunda med sin vardag, som påverkar pengaflödet utan att påverka livskvalitén. Det är nog bara att bestämma sig för att bli än mer ekonomisk. Första steget blir dock att ta reda på var pengarna vi redan har tar vägen. I september kommer vi därför skriva ner varje inköp & utgift. Under tiden fortsätter jag med min långa ekonomiska åtgärdslista. I oktober får vi utvärdera, göra om budgeten & sätta upp ekonomiska mål. Den som vill kan ju hänga på?

Gillar

Kommentarer