Funderingar om farsotens framfart

Världen är lite galnare än brukligt, och då inte på det viset att det är roliga upptåg på gång. Nej en farsot härjar och tar liv, rasar ekonomier, livsverk, tvingat många till isolering & förbjuder oss att ta hjälp av varandra på samma sätt som tidigare. Farsoten har tvingat oss att tänka om, tänka nytt. Den har tvingat oss att stanna upp och tänka mindre tänka kortare avstånd tänka enklare. Vi har tvingats tillbaka till det grundläggande.


Vad är viktigt på riktigt?


Samtidigt som farsoten härjade som värst var jag ett nytt liv i min kropp & vi flyttade till den storgråa villan i ett kvarter som nog är byggt på trettiotalet. Det ger vissa perspektiv, på trettiotalet skulle husen uppfylla andra syften än nu. Grundläggande syften med modern bekvämlighet. I varje trädgård fanns en köksträdgård & i varje hus en kamin eller spis att elda i. Under farsotens framfart är det som att de där tankarna om hem och hus har väckts till liv kollektiv. På samma vis längtar fler ut i skog & natur, fler längtar efter hemestrar & det lokala livet. Närhet, praktiskt & med bekvämlighet som krydda istället för att ha det som huvudroll.

Kanske är det inte så dumt att ta tillvara olika tiders fördelar & lämna det andra därhän. Kanske kan vi ta tillvara på de positiva förändringarna som farsoten tvingat oss till? Kanske måste vi vara med om sådant då och då, för att förstå oss själva och omvärlden bättre.

Gillar